35 °C Budapest

Veszély! Ezekre is figyelj, mielőtt nyaralni indulsz...

2010. július 17. 11:02

Nyaralás alatt nem árt, ha elővigyázatosak vagyunk, minden eshetőségre felkészülünk, és távolmaradásunk alatt üresen hagyott otthonunkat, értékeinket bebiztosítjuk. Tovább növeli a biztonságot, ha az internetes közösségi oldalakon is betartunk néhány alapvető szabályt. A betörők számára ugyanis ezek az oldalak nagyon jó vadászterületet kínálnak. Ne könnyítsük meg a dolgukat!

Tőlünk is függ, hogy vagyonunk mennyire válik betörők célpontjává. A hagyományos eszközök és módszerek - időzáras lámpa vagy rádió, rendszeresen ürített postaláda - mellett érdemes fokozott figyelmet fordítanunk online jelenlétünkre is, hiszen a technika fejlődésével a betörők lehetőségei bővülnek. Akár egy, a kedvenc közösségi oldalunkon közzétett árulkodó megjegyzéssel is könnyen ráirányíthatjuk a bűnözők figyelmét üresen maradt lakásunkra.

Korábban: Ha csak a közelbe utazol, erre akkor is figyelj!

A közösségi oldalak mára mindennapjaink szerves részévé váltak, és veszélyes támadási felületet képezhetnek. Az iwiwen vagy a facebookon nemcsak az ismerőseinkről tudhatunk meg mindent, hanem kis kereséssel szinte bárkiről. Rengeteg információt töltenek fel az emberek, a fényképeiktől kezdve a kedvenc zenéiken át az aktuális tartózkodási helyükig. Sokan bele se gondolnak, hogy például otthonukban készült fotóik korlátlan megosztásával betörők célpontjává válhatnak. Egy értékes festmény, szőnyeg, elektronikus berendezés látszik a fotókon, és megkönnyíti a célpontot kereső bűnözők dolgát. Komoly kockázatot hordoz továbbá, ha valaki bejelenti a közösségi oldalon, hogy elutazik. Ami a barátainknak izgalmas információ, az a betörőknek felhívás a keringőre: nem vagyunk otthon, minden nehézség nélkül, bátran behatolhatnak a lakásunkba - figyelmeztet Hangyási István, a K&H Biztosító kárrendezési vezetője.

Mennyi pénzt váltsak a nyaralásra? Jobb, ha ezt is számításba veszed...

Mire érdemes figyelni? Például, ne harangozzuk be előre a várt és tervezett utat a közösségi oldalon, mert ezzel megteremtjük a lehetőséget egy esetleges betörésre. A státuszunkban mellőzzük a pontos tartózkodási helyünk közlését és kerüljük a naplószerű beírásokat, mert így könnyen kifigyelhető a napirendünk. Utazás közben ne töltsünk fel fotókat, videókat. Várjuk meg vele az üdülés végét, hiszen minél távolabbi helyen készülnek a felvételek, a betörők annál biztosabbak lehetnek a dolgukban, hogy egyhamar nem térünk vissza.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha mindenképpen tudatni szeretnénk a világgal, éppen hol vagyunk, és mivel töltjük az időnket, alaposan gondoljuk át, hiszen a közzétett információval vissza lehet élni. Érdemes tanulmányozni a közösségi oldalak biztonsági beállításait, hiszen többnyire jól szabályozható, hogy milyen információt osztunk meg és kivel, így az általunk nem ismert felhasználók elől adatainkat el is tudjuk rejteni.

A legnagyobb elővigyázatosság ellenére is bekövetkezhet sajnos a baj, ezért arra ügyeljünk, hogy lakásbiztosításunk értékkövetése megfelelő legyen, hogy értékeinket pótolni tudjuk. Tökéletes védelem ugyan nem létezik, de lakásbiztosítással, mechanikai védelemmel és az említett módszerekkel elérhetjük, hogy a szabadság alatt a kikapcsolódás zavartalan legyen.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 1. 15:46
Katona Andor a TV2 kiemelt kreatív producere lesz.
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
KonyhaKontrolling  |  2022. július 1. 07:45
Vannak olyan dolgok, amelyekért az emberek szinte bármit hajlandóak megadni, az ezekre épülő piacoko...
Holdblog  |  2022. július 1. 05:00
Tudom ez a cím kevésbe kattintásvadász, mint a témában született két közelmúltbeli írás a Telexen. K...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?