Veszély! Ezekre is figyelj, mielőtt nyaralni indulsz...

2010. július 17. 11:02

Nyaralás alatt nem árt, ha elővigyázatosak vagyunk, minden eshetőségre felkészülünk, és távolmaradásunk alatt üresen hagyott otthonunkat, értékeinket bebiztosítjuk. Tovább növeli a biztonságot, ha az internetes közösségi oldalakon is betartunk néhány alapvető szabályt. A betörők számára ugyanis ezek az oldalak nagyon jó vadászterületet kínálnak. Ne könnyítsük meg a dolgukat!

Tőlünk is függ, hogy vagyonunk mennyire válik betörők célpontjává. A hagyományos eszközök és módszerek - időzáras lámpa vagy rádió, rendszeresen ürített postaláda - mellett érdemes fokozott figyelmet fordítanunk online jelenlétünkre is, hiszen a technika fejlődésével a betörők lehetőségei bővülnek. Akár egy, a kedvenc közösségi oldalunkon közzétett árulkodó megjegyzéssel is könnyen ráirányíthatjuk a bűnözők figyelmét üresen maradt lakásunkra.

Korábban: Ha csak a közelbe utazol, erre akkor is figyelj!

A közösségi oldalak mára mindennapjaink szerves részévé váltak, és veszélyes támadási felületet képezhetnek. Az iwiwen vagy a facebookon nemcsak az ismerőseinkről tudhatunk meg mindent, hanem kis kereséssel szinte bárkiről. Rengeteg információt töltenek fel az emberek, a fényképeiktől kezdve a kedvenc zenéiken át az aktuális tartózkodási helyükig. Sokan bele se gondolnak, hogy például otthonukban készült fotóik korlátlan megosztásával betörők célpontjává válhatnak. Egy értékes festmény, szőnyeg, elektronikus berendezés látszik a fotókon, és megkönnyíti a célpontot kereső bűnözők dolgát. Komoly kockázatot hordoz továbbá, ha valaki bejelenti a közösségi oldalon, hogy elutazik. Ami a barátainknak izgalmas információ, az a betörőknek felhívás a keringőre: nem vagyunk otthon, minden nehézség nélkül, bátran behatolhatnak a lakásunkba - figyelmeztet Hangyási István, a K&H Biztosító kárrendezési vezetője.

Mennyi pénzt váltsak a nyaralásra? Jobb, ha ezt is számításba veszed...

Mire érdemes figyelni? Például, ne harangozzuk be előre a várt és tervezett utat a közösségi oldalon, mert ezzel megteremtjük a lehetőséget egy esetleges betörésre. A státuszunkban mellőzzük a pontos tartózkodási helyünk közlését és kerüljük a naplószerű beírásokat, mert így könnyen kifigyelhető a napirendünk. Utazás közben ne töltsünk fel fotókat, videókat. Várjuk meg vele az üdülés végét, hiszen minél távolabbi helyen készülnek a felvételek, a betörők annál biztosabbak lehetnek a dolgukban, hogy egyhamar nem térünk vissza.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha mindenképpen tudatni szeretnénk a világgal, éppen hol vagyunk, és mivel töltjük az időnket, alaposan gondoljuk át, hiszen a közzétett információval vissza lehet élni. Érdemes tanulmányozni a közösségi oldalak biztonsági beállításait, hiszen többnyire jól szabályozható, hogy milyen információt osztunk meg és kivel, így az általunk nem ismert felhasználók elől adatainkat el is tudjuk rejteni.

A legnagyobb elővigyázatosság ellenére is bekövetkezhet sajnos a baj, ezért arra ügyeljünk, hogy lakásbiztosításunk értékkövetése megfelelő legyen, hogy értékeinket pótolni tudjuk. Tökéletes védelem ugyan nem létezik, de lakásbiztosítással, mechanikai védelemmel és az említett módszerekkel elérhetjük, hogy a szabadság alatt a kikapcsolódás zavartalan legyen.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm