Veszély! Ezekre is figyelj, mielőtt nyaralni indulsz...

2010. július 17. 11:02

Nyaralás alatt nem árt, ha elővigyázatosak vagyunk, minden eshetőségre felkészülünk, és távolmaradásunk alatt üresen hagyott otthonunkat, értékeinket bebiztosítjuk. Tovább növeli a biztonságot, ha az internetes közösségi oldalakon is betartunk néhány alapvető szabályt. A betörők számára ugyanis ezek az oldalak nagyon jó vadászterületet kínálnak. Ne könnyítsük meg a dolgukat!

Tőlünk is függ, hogy vagyonunk mennyire válik betörők célpontjává. A hagyományos eszközök és módszerek - időzáras lámpa vagy rádió, rendszeresen ürített postaláda - mellett érdemes fokozott figyelmet fordítanunk online jelenlétünkre is, hiszen a technika fejlődésével a betörők lehetőségei bővülnek. Akár egy, a kedvenc közösségi oldalunkon közzétett árulkodó megjegyzéssel is könnyen ráirányíthatjuk a bűnözők figyelmét üresen maradt lakásunkra.

Korábban: Ha csak a közelbe utazol, erre akkor is figyelj!

A közösségi oldalak mára mindennapjaink szerves részévé váltak, és veszélyes támadási felületet képezhetnek. Az iwiwen vagy a facebookon nemcsak az ismerőseinkről tudhatunk meg mindent, hanem kis kereséssel szinte bárkiről. Rengeteg információt töltenek fel az emberek, a fényképeiktől kezdve a kedvenc zenéiken át az aktuális tartózkodási helyükig. Sokan bele se gondolnak, hogy például otthonukban készült fotóik korlátlan megosztásával betörők célpontjává válhatnak. Egy értékes festmény, szőnyeg, elektronikus berendezés látszik a fotókon, és megkönnyíti a célpontot kereső bűnözők dolgát. Komoly kockázatot hordoz továbbá, ha valaki bejelenti a közösségi oldalon, hogy elutazik. Ami a barátainknak izgalmas információ, az a betörőknek felhívás a keringőre: nem vagyunk otthon, minden nehézség nélkül, bátran behatolhatnak a lakásunkba - figyelmeztet Hangyási István, a K&H Biztosító kárrendezési vezetője.

Mennyi pénzt váltsak a nyaralásra? Jobb, ha ezt is számításba veszed...

Mire érdemes figyelni? Például, ne harangozzuk be előre a várt és tervezett utat a közösségi oldalon, mert ezzel megteremtjük a lehetőséget egy esetleges betörésre. A státuszunkban mellőzzük a pontos tartózkodási helyünk közlését és kerüljük a naplószerű beírásokat, mert így könnyen kifigyelhető a napirendünk. Utazás közben ne töltsünk fel fotókat, videókat. Várjuk meg vele az üdülés végét, hiszen minél távolabbi helyen készülnek a felvételek, a betörők annál biztosabbak lehetnek a dolgukban, hogy egyhamar nem térünk vissza.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha mindenképpen tudatni szeretnénk a világgal, éppen hol vagyunk, és mivel töltjük az időnket, alaposan gondoljuk át, hiszen a közzétett információval vissza lehet élni. Érdemes tanulmányozni a közösségi oldalak biztonsági beállításait, hiszen többnyire jól szabályozható, hogy milyen információt osztunk meg és kivel, így az általunk nem ismert felhasználók elől adatainkat el is tudjuk rejteni.

A legnagyobb elővigyázatosság ellenére is bekövetkezhet sajnos a baj, ezért arra ügyeljünk, hogy lakásbiztosításunk értékkövetése megfelelő legyen, hogy értékeinket pótolni tudjuk. Tökéletes védelem ugyan nem létezik, de lakásbiztosítással, mechanikai védelemmel és az említett módszerekkel elérhetjük, hogy a szabadság alatt a kikapcsolódás zavartalan legyen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?