18 °C Budapest

A közszférában dolgozóknak nyugdíjnyilatkozatot kell tenni a munkáltató felé

Pénzcentrum
2010. december 15. 08:32

A mai kormányülésen határoznak azokról a részletszabályokról, melyek a nyugdíjtörvény elfogadása után a második pillér mellett kitartókra és az átléptetett tagokra vonatkoznak. Fontos tudnivaló, hogy a közszférában dolgozók kötelesek a maradásról szóló nyilatkozat másolatát öt napon belül megküldeni a munkáltatónak. A nyilatkozatnak a tag nevét, lakóhelyét, tb-azonosítóját és a pénztár nevét kell tartalmaznia - írja a Napi Gazdaság.

A kormány tehát újabb eszközökkel igyekszik nyomást gyakorolni azokra, akik azt fontolgatják, hogy maradnának a második nyugdíjpillérben. Ide sorolható az is, hogy a kitartók számára előírt nyilatkozatokat a pénztárak fiókjaiban nem lehet megtenni. Ezekből a lépésekből látszik, hogy a kabinet szinte minden eszközzel igyekszik elvenni a maradástól a magánpénztári tagok kedvét.

Aki nem kér az állami pillérbe történő átléptetésből, annak személyesen kell erről nyilatkoznia. Ezt a magánpénztáraknál nem teheti meg, hanem a területileg illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságig, vagy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságig (ONYF), illetve a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságig kell elzarándokolnia. A nyilatkozatokat az ONYF fogja összesíteni, majd március 31-éig továbbküldi az illetékes kasszákhoz.

A közszférában dolgozókra és a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló cégekre vonatkozhat az a szabály, mely szerint a maradásról szóló nyilatkozat másolatát a pénztártag köteles öt napon belül megküldeni a munkáltatójának is. A nyilatkozatnak a tag nevét, lakóhelyét, tb-azonosítóját és a pénztár nevét kell tartalmazniuk.

A magánpénztáraknak a nyilatkozatok beérkezésétől számítva 45 napjuk lesz arra, hogy megállapítsák a visszalépők számát, és ütemtervet készítsenek a visszaléptetésről, vagyonátadásról. Akiket visszaléptetnek az állami rendszerbe, azoknak márciusban kell rendelkezniük a pénztárban elért reálhozamról. Aki ezt nem teszi meg, annak lakcímére küldik az szja-mentessé tett összeget. Ha ez sikertelen, akkor az állami kasszába kerül, a befizetései között írják jóvá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A maradó pénztártagok 2011 decemberétől nem gyűjthetik az állami nyugdíjra jogosító munkaéveket, miközben tb-járulékot továbbra is fizetniük kell.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18