8 °C Budapest

A közszférában dolgozóknak nyugdíjnyilatkozatot kell tenni a munkáltató felé

Pénzcentrum
2010. december 15. 08:32

A mai kormányülésen határoznak azokról a részletszabályokról, melyek a nyugdíjtörvény elfogadása után a második pillér mellett kitartókra és az átléptetett tagokra vonatkoznak. Fontos tudnivaló, hogy a közszférában dolgozók kötelesek a maradásról szóló nyilatkozat másolatát öt napon belül megküldeni a munkáltatónak. A nyilatkozatnak a tag nevét, lakóhelyét, tb-azonosítóját és a pénztár nevét kell tartalmaznia - írja a Napi Gazdaság.

A kormány tehát újabb eszközökkel igyekszik nyomást gyakorolni azokra, akik azt fontolgatják, hogy maradnának a második nyugdíjpillérben. Ide sorolható az is, hogy a kitartók számára előírt nyilatkozatokat a pénztárak fiókjaiban nem lehet megtenni. Ezekből a lépésekből látszik, hogy a kabinet szinte minden eszközzel igyekszik elvenni a maradástól a magánpénztári tagok kedvét.

Aki nem kér az állami pillérbe történő átléptetésből, annak személyesen kell erről nyilatkoznia. Ezt a magánpénztáraknál nem teheti meg, hanem a területileg illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságig, vagy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságig (ONYF), illetve a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságig kell elzarándokolnia. A nyilatkozatokat az ONYF fogja összesíteni, majd március 31-éig továbbküldi az illetékes kasszákhoz.

A közszférában dolgozókra és a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló cégekre vonatkozhat az a szabály, mely szerint a maradásról szóló nyilatkozat másolatát a pénztártag köteles öt napon belül megküldeni a munkáltatójának is. A nyilatkozatnak a tag nevét, lakóhelyét, tb-azonosítóját és a pénztár nevét kell tartalmazniuk.

A magánpénztáraknak a nyilatkozatok beérkezésétől számítva 45 napjuk lesz arra, hogy megállapítsák a visszalépők számát, és ütemtervet készítsenek a visszaléptetésről, vagyonátadásról. Akiket visszaléptetnek az állami rendszerbe, azoknak márciusban kell rendelkezniük a pénztárban elért reálhozamról. Aki ezt nem teszi meg, annak lakcímére küldik az szja-mentessé tett összeget. Ha ez sikertelen, akkor az állami kasszába kerül, a befizetései között írják jóvá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A maradó pénztártagok 2011 decemberétől nem gyűjthetik az állami nyugdíjra jogosító munkaéveket, miközben tb-járulékot továbbra is fizetniük kell.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?