32 °C Budapest

Pozitív hír! A régió élén a magyar családi pótlék

2010. december 16. 10:47

Az Ecostat szakértői a visegrádi országok, valamint Románia és Bulgária családtámogatási rendszereit vetették össze. Régiós összehasonlításban Magyarország sokat költ családtámogatásra, de a hazai rendszer inkább tekinthető szociális jellegűnek, mint ösztönzőnek. A Világgazdaság által közzétett vizsgálat megállapította, hogy a legjelentősebb eltérések a juttatások összegében, a folyósítás időtartamában, illetve a jogosultság feltételeiben vannak.

Hazánkban napirenden van a családtámogatási rendszert szabályozó törvény módosítása. Az új szabályozás visszamenőleges hatállyal visszatérne a 3 évig alanyi jogon folyósítandó gyeshez, így a gyet a legkisebb gyermek 3-8 éves kora között lenne folyósítható. A törvényjavaslat visszaállítaná a gyes és a gyet melletti 8 órás munkavégzés tilalmát is, vagyis legfeljebb heti 30 órás munkavégzést tenne lehetővé.

A vizsgált országok mindegyikében megtalálhatók a biztosítási idővel rendelkező gyermekes szülők gyermeknevelésből adódó többletterheinek elismerését célzó ellátások. Ezek egyik irányát a szüléshez kapcsolódó kiadások és a szülés miatt elmaradó jövedelmek fedezésére szolgáló anyasági ellátások jelentik (pénzbeli támogatás, illetve természetbeni juttatás formájában). A másik csoportot a szülői távollét finanszírozását szolgáló eszközök, más néven gyermekgondozási támogatások alkotják. A juttatások harmadik fő csoportja a gyermek neveléséhez, iskoláztatásához történő hozzájárulás, ezt nálunk családi pótléknak nevezik.

Korábban: A milliomosoknak is jár majd a családi pótlék

A felsoroltakon kívül további kiegészítő ellátási formák is élnek, amelyek elsősorban szociális alapon járnak (például gyermekvédelmi támogatások), illetve bizonyos célcsoportok (egyedülálló szülők, fogyatékkal élő gyermekek) támogatására irányulnak. Magyarországon, Csehországban, Romániában és Bulgáriában az egyéb, kiegészítő juttatásokkal szociális alapon a rászoruló családokat segítik. Szlovákiában elsősorban a gyermekek elhelyezését és a szülők munkaerő-piaci visszatérését támogatják. Lengyelországban alanyi jogon nyújtanak iskoláztatási támogatást, és a nagycsaládosoknak e felett kiegészítő juttatás is jár. Magyarországon a természetbeni ellátások az összes családtámogatási kiadás ötödét teszik ki, ezzel hazánk kimagaslik a régió országainak a rangsorában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?