40 százalék feletti hozamok a dobogós pénztáraknál

2010. november 4. 10:02

Két számjegyű növekedést értek el a magánnyugdíjpénztárak növekedési portfóliói az elmúlt 22 hónapban. A legnagyobb nyertesek az OTP, az ING, a Quaestor és a Dimenzió voltak, melyek 40 százalék feletti hozammal dicsekedhetnek.  A 18 kassza közül 12 hozama haladta meg a 30 százalékot - írja a Világgazdaság.

Az összes magánnyugdíj-pénztári portfólió (növekedési, klasszikus, kiegyensúlyozott) árfolyama emelkedett 2009. január óta. A tagok négyötöde a növekedési alapban van, ahol a Dimenzió, az ING és az OTP is 10 százalék feletti hozamot ért el az utóbbi tíz hónapban. A legrosszabbul teljesítők az Erste és az Évgyűrűk portfóliói voltak 4,5-5 százalékos nyereséggel - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) adataiból.

Az ügyfelek mintegy ötöde a kiegyensúlyozott alapba helyezi pénzét. A legkisebb hozamot (5%-t) az Évgyűrűk, a legnagyobbat (10,6%-t) pedig a Dimenzió érte el 2010 januárját követően. 

A klasszikus alapok mutatták a legalacsonyabb nyereséget az idén, de még ezek is az infláció mértéke körüli szinten alakultak. Az utolsó helyezett 4, az első pedig 8 százalékot jegyzett az évben. 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forrás: Világgazdaság, Pénzcentrum.hu

A magánnyugdíj-pénztárak 2008-ban átlagosan 20 százalékos mínuszt könyveltek el, azonban 2009 óta bőven visszahozták a veszteségeket. Az OTP, az ING, a Dimenzió és a Quaestor is 40 százalék feletti hozamot érte el a növekedési portfólió terén az elmúlt 22 hónapban.  A kiegyensúlyozott alapoknál is a fentebb említett kasszák állnak elől, és hat olyan pénztár van amelyik 30 százalékos hozam felett teljesített a közepes kockázatú alapok közül.


 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43