24 °C Budapest

Bekeményít a PSZÁF, jön a Pénzügyi Békéltető Testület

Pénzcentrum
2010. szeptember 8. 11:50

A korábbinál sokkal fajsúlyosabbá válik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tevékenységében a fogyasztóvédelmi terület - közölte egy mai sajtótájékoztatón Szász Károly, az intézmény ez év július 1-je óta hivatalban lévő elnöke. A PSZÁF célja a proaktív, felvilágosító és ügyfélbarát fogyasztóvédelem, a pénzügyi fogyasztói viták gyors rendezésére pedig felállítják a PSZÁF mellett működő Pénzügyi Békéltető Testületeket. A PSZÁF részt vesz egy, az egyoldalú szerződésmódosítások teljes tiltását jelentő jogszabály előkészítésében is.

A PSZÁF új fogyasztóvédelmi stratégiával rendelkezik, ennek egyik legsarkalatosabb pontja, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben valódi fogyasztóvédelemmel szeretne foglalkozni a jövőben - fogalmazott az elnök. Az új stratégiához szeptember 1-je óta új szervezeti struktúra párosul, ennek fő eleme, hogy a szervezet többi területéhez hasonlóan a fogyasztóvédelmi vizsgálati és határozathozatali területek különválnak egymástól. A fogyasztóvédelmi stratégia egyúttal teljesebb eszközrendszerrel fog rendelkezni - mondta.

Balogh László alelnök szerint a legutóbbi időben különleges hangsúlyt nyert a fogyasztóvédelem szerte a világon. Amerika és Nagy-Britannia a közelmúltban külön intézményt állított fel a fogyasztóvédelemre - utalt a nemzetközi példákra. Nem csak a termékek, de a szerződések jogi háttere is rendkívül bonyolulttá vált mára, a fogyasztó segítségre szorul. A PSZÁF prudenciális jogköre és fogyasztóvédelmi feladatai egymást kiegészítik, nem ellentétesek, a cél az ügyfél elégedetté és tájékozottá tétele tisztességes és ügyfélbarát módon - hangsúlyozta.

A fogyasztóvédelem területén proaktív, felvilágosító és ügyfélbarát munkát szeretne végezni a PSZÁF a pénzügyi szolgáltatók és a fogyasztók közötti aszimmetria kiküszöbölésére. A probléma megoldásának elsődleges színtere a fogyasztóbarát szolgáltató - részben meggyőzéssel, részben jogszabályalkotással és szabályozással szeretné ezt elérni a PSZÁF. Olyan jogszabályt készített elő ezért a PSZÁF, melynek révén külön fogyasztóvédelmi felelősnek kell lennie minden egyes szolgáltatónál. További lépéseket is tesz a szervezet: a pénzügyi fogyasztói viták gyors rendezésének lehetőségeit a PSZÁF mellett a Pénzügyi Békéltető Testület felállításával szeretnék megteremteni. Újabb és újabb jogszabály-kezdeményezésekre is számítani kell a PSZÁF részéről - derült ki Balogh szavaiból.

Siklósi Máté ügyvezető igazgató szerint a PSZÁF szerkezetátalakításának irányvonalát leginkább az ügyfélszolgálat szimbolizálja. Szerepe megerősödött, feladatkörét pontosabban meghatározták, a panaszok egyablakos rendszerben kezelhetők. Az első félévben 106 ezerre rúgó ügyfélpanaszból a PSZÁF ügyfélszolgálatához 19 500 ügyfélpanasz futott be, ezek közül 6188 esetben indult felügyeleti eljárás. Továbbra sem lesz lehetőség a PSZÁF-nél egyéni jogérvényesítésre, tájékoztatást viszont ilyen igény esetén is tudnak nyújtani az ügyfeleknek. Létrehozzák ezen túlmenően a Pénzügyi Békéltető Testületet, amely gyors, hatékony és olcsó lehetőséget teremt az egyedi érdekérvényesítésre is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elmúlt hetek pénzügyi szervezetekre kiszabott bírságai közül az Allianz Bankra, az AXA-ra és a Porsche Bankra kiszabott bírságokat említette Siklósi, utóbbi a Magatartási Kódex megszegése miatt született első bírság volt. Az új intézkedések között szerepel, hogy a PSZÁF megújítja tájékoztató kiadványait: rövidebb, mindenki által érthető, figyelemfelkeltő kiadványokat fognak megjelentetni, és a PSZÁF honlapja is megújul. Utóbbi egyedülálló szolgáltatása a hitel- és lízingválasztó program, amely kötelező adatszolgáltatás alapján részletes információval szolgál az ügyfelek számára.

Azzal kapcsolatban, hogy a devizahiteleseket milyen intézkedéssel segítené a PSZÁF (mint ismeretes, a deviza-középárfolyam használatával kapcsolatos javaslatot nyújtottak be az illetékes minisztériumnak), Szász Károly felhívta a figyelmet: nem szeretné, ha bárki abba az illúzióba ringatná magát, hogy az állam megsegíti. A megoldási javaslatokról azért sem szeretnének a konkrét lépésekig sokat beszélni, mert minden ilyen beszéd ezt a képzetet erősíti. Mindenkinek teljesítenie kell szerződés szerinti kötelezettségét, ez az ügyfelek mellett a pénzügyi szolgáltatókra is igaz - hangsúlyozta. Közölte: a PSZÁF egy olyan jogszabály előkészítésében is részt vesz, mely kifejezetten tiltaná az egyoldalú szerződésmódosításokat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 08:57
A csatorna szerint egy gyakornok betanítása közben porszem került a gépezetbe, ez volt az oka annak,...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?