PSZÁF: az Union a magyar jogrenddel vitatkozik

2009. november 12. 16:45

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője reagált a Portfolio.hu-nak az Union Biztosító mai sajtótájékoztatóján elhangzottakra. A szóvivő Zsoldos Miklósnak, a biztosító elnök-vezérigazgatójának ma tett egyes kijelentéseit tételesen is cáfolta.

2009.11.12 14:54
Union: "kettős diszkrimináció történt, balkáni viszonyok uralkodnak"

Binder István szerint az Union által eredetileg alkalmazni kívánt kgfb-önrész a vonatkozó jogszabálynak egyértelműen nem tesz eleget, ugyanis a rendelet kimondja,hogy a kártérítés anyagi terheinek viselésére egyedül a biztosító jogosult, abból egyéb fél nem veheti ki a részét. Diszkriminációról ez ügyben szerinte nincs szó, ugyanis nem fordult elő, hogy bárki alkalmazott volna hasonló konstrukciót a biztosítók közül. Szerinte az Union nem a PSZÁF-fal, hanem a magyar jogrenddel vitatkozik. A szóvivő szerint a Zsoldos Miklós által kvázi önrésznek nevezett kármentességi díjkedvezmény nem hasonlít az önrészhez, vele szemben múltbeli káreseményeken alapul, ha másképp volna, az évközbeni díjmódosítást feltételezne, ami nem megengedett.

Az Union érvei szerint az önrész alkalmazása bevett gyakorlatnak számít a felelősségbiztosítások körében. A PSZÁF szóvivője szerint ez igaz, ám nagy különbség a többi biztosítástípushoz képest, hogy a kgfb kötelező biztosítás, funkciója jelentősebb, mint más felelősségbiztosításoké, ezért a jogalkotó kizárta az esetében az önrész alkalmazásának bármifajta lehetőségét.

Cáfolta a szóvivő az Union azon állítását is, miszerint a PSZÁF nem kellő módon hívta fel a biztosító figyelmét arra, hogy az önrész nem alkalmazható a kfgb esetében. Binder István szerint valóban generális megállapításokat tett a PSZÁF az ügyben, de mindezek bőven elégségesek lettek volna ahhoz, hogy a biztosító tudomásul vegye a felügyelet egyértelmű álláspontját, amelyben az intézmény a vonatkozó jogszabályból indul ki.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A PSZÁF valóban méltányolta az Union jóhiszeműségét, és tudatában volt az általa alkalmazott szankció súlyosságának, de épp az lett volna a részéről a diszkrimináció, ha lehetővé tette volna az Union biztosító számára, hogy a többi piaci szereplő díjtarifáinak ismeretében, nem velük egyidejűleg jelentesse meg új tarifáit, az utológas módosítás ezért sem volt elfogadható - jelentette ki Binder István.

A szóvivő reagált Zsoldos Miklós azonban megállapítására is, miszerint diszkrimináció érte az Uniont akkor is, amikor a Generali esetétől eltérően nem engedélyezte a biztosító számára a tarifák utólagos módosítását. Binder István közölte: a Generali esetében nem tarifamódosításról volt szó, csupán a biztosító hirdetményében szereplő egyik ellenmondást tartalmazó mondat helyesbítésére szólította fel a PSZÁF a társaságot, aminek a Generali eleget is tett.

Végezetül Binder István szerint az Union számára kézenfekvő megoldás, hogy a nála önrészes konstrukcióra bejelentkezett ügyfelek díjajánlatát elutasítja (erre még van lehetősége, ugyanis a szerződéseket az október 30-a óta a PSZÁF határozatáig eltelt idő rövidsége miatt szerinte még nem kötötték meg), lehetővé téve, hogy az Unionnál vagy más biztosítónál a jogszabályoknak és a PSZÁF határozatainak megfelelő termékre kössenek szerződést az ügyfelek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?