13 °C Budapest

PSZÁF: az Union a magyar jogrenddel vitatkozik

2009. november 12. 16:45

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője reagált a Portfolio.hu-nak az Union Biztosító mai sajtótájékoztatóján elhangzottakra. A szóvivő Zsoldos Miklósnak, a biztosító elnök-vezérigazgatójának ma tett egyes kijelentéseit tételesen is cáfolta.

2009.11.12 14:54
Union: "kettős diszkrimináció történt, balkáni viszonyok uralkodnak"

Binder István szerint az Union által eredetileg alkalmazni kívánt kgfb-önrész a vonatkozó jogszabálynak egyértelműen nem tesz eleget, ugyanis a rendelet kimondja,hogy a kártérítés anyagi terheinek viselésére egyedül a biztosító jogosult, abból egyéb fél nem veheti ki a részét. Diszkriminációról ez ügyben szerinte nincs szó, ugyanis nem fordult elő, hogy bárki alkalmazott volna hasonló konstrukciót a biztosítók közül. Szerinte az Union nem a PSZÁF-fal, hanem a magyar jogrenddel vitatkozik. A szóvivő szerint a Zsoldos Miklós által kvázi önrésznek nevezett kármentességi díjkedvezmény nem hasonlít az önrészhez, vele szemben múltbeli káreseményeken alapul, ha másképp volna, az évközbeni díjmódosítást feltételezne, ami nem megengedett.

Az Union érvei szerint az önrész alkalmazása bevett gyakorlatnak számít a felelősségbiztosítások körében. A PSZÁF szóvivője szerint ez igaz, ám nagy különbség a többi biztosítástípushoz képest, hogy a kgfb kötelező biztosítás, funkciója jelentősebb, mint más felelősségbiztosításoké, ezért a jogalkotó kizárta az esetében az önrész alkalmazásának bármifajta lehetőségét.

Cáfolta a szóvivő az Union azon állítását is, miszerint a PSZÁF nem kellő módon hívta fel a biztosító figyelmét arra, hogy az önrész nem alkalmazható a kfgb esetében. Binder István szerint valóban generális megállapításokat tett a PSZÁF az ügyben, de mindezek bőven elégségesek lettek volna ahhoz, hogy a biztosító tudomásul vegye a felügyelet egyértelmű álláspontját, amelyben az intézmény a vonatkozó jogszabályból indul ki.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A PSZÁF valóban méltányolta az Union jóhiszeműségét, és tudatában volt az általa alkalmazott szankció súlyosságának, de épp az lett volna a részéről a diszkrimináció, ha lehetővé tette volna az Union biztosító számára, hogy a többi piaci szereplő díjtarifáinak ismeretében, nem velük egyidejűleg jelentesse meg új tarifáit, az utológas módosítás ezért sem volt elfogadható - jelentette ki Binder István.

A szóvivő reagált Zsoldos Miklós azonban megállapítására is, miszerint diszkrimináció érte az Uniont akkor is, amikor a Generali esetétől eltérően nem engedélyezte a biztosító számára a tarifák utólagos módosítását. Binder István közölte: a Generali esetében nem tarifamódosításról volt szó, csupán a biztosító hirdetményében szereplő egyik ellenmondást tartalmazó mondat helyesbítésére szólította fel a PSZÁF a társaságot, aminek a Generali eleget is tett.

Végezetül Binder István szerint az Union számára kézenfekvő megoldás, hogy a nála önrészes konstrukcióra bejelentkezett ügyfelek díjajánlatát elutasítja (erre még van lehetősége, ugyanis a szerződéseket az október 30-a óta a PSZÁF határozatáig eltelt idő rövidsége miatt szerinte még nem kötötték meg), lehetővé téve, hogy az Unionnál vagy más biztosítónál a jogszabályoknak és a PSZÁF határozatainak megfelelő termékre kössenek szerződést az ügyfelek.

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem