Járaiék biztosítója nagy bejelentést tett

2009. október 2. 13:36

Nincs több száz éves története, sem széles termékválasztéka, de nagy tervekkel, jól felkészült csapattal megkezdte működését a CIG Közép-európai Biztosító romániai fióktelepe - jelentette be a társaság bukaresti sajtótájékoztatóján Ovidiu Dan, a biztosító romániai vezetője. A magyarországi alapítású biztosítótársaság nem csupán a közép-európai biztosítási piac jelentős szereplője kíván lenni, de arról a tervéről sem tett le, hogy 3-5 éven belül tőzsdére lépjen. Horváth Béla, a CIG elnök-vezérigazgatója meghívott előadója a Portfolio.hu Biztosítás 2009 elnevezésű konferenciájának, amely jövő csütörtökön, október 8-án kerül megrendezésre, és amelyen az iparág vezető szereplői számos, a magyar biztosítási piac helyzetét illető témát érintenek. Előadók | Részletes program | Árak | Jelentkezés További információ: www.biztositaskonferencia.hu

"Egy álom vált valóra"

Horváth Béla alapító elnök-vezérigazgató régi terve volt egy olyan biztosítótársaság létrehozása, amely egyszer a nemzetközi porondra lép; a romániai indulással ez megvalósult - közölte Mikó Gyula, a CIG vezérigazgató-helyettese. Ebben Járai Zsigmond egykori pénzügyminiszter és jegybankelnök mellett tulajdonosként ill. a menedzsment tagjaként számos ismert szakemberre támaszkodhatott. Egyik fő pénzügyi forrásuk többek között a Lehman Brothers lett volna, melynek bukása egy viszontbiztosító visszavonulásához hasonlóan felülírta azonban a finanszírozási tervet, így a biztosító újból és újból friss tőke bevonásáról tárgyal - fejtette ki Mikó Gyula.

Sikeres kezdet

Tevékenységük beindításának első három hónapjában, 2008 utolsó negyedévében már-már Guinness-rekordot állított fel a társaság azzal, hogy piacvezetők lettek a unit-linked termékek magyarországi új szerződési értékét tekintve, állománydíjuk pedig kétszerese volt a piaci átlagnak. A terve feletti növekedés azonban nem állt meg a határon: eredeti szándékának megfelelően máris a romániai biztosítási piacon terjeszkedik a társaság határon átnyúló tevékenység keretében. Ez azt jelenti, hogy nem kellett saját jegyzett tőkével céget szervezniük.

Romániai tervek, újabb piacok

Romániában egy alkuszcéggel és két további partnerrel már sikerült együttműködést kötnie a cégnek, amely kezdetben az Optim elnevezésű unit-linked termék értékesítésében, később pedig más termékek disztribúciójában is közreműködik. Ezek közé tartozhatnak majd az egészségügyi kiegészítő biztosítások és a vegyes életbiztosítások is, míg nem-életbiztosításokat egyelőre valószínűleg nem nyújt a társaság. A CIG Romania 670 ezer eurós befektetésből jött létre, és Ovidiu Dan reményei szerint sikeres unit-linked termékeinek köszönhetően idén még 1 millió 800 ezer euró, jövőre viszont már 6 millió eurós díjbevételt érhet el a társaság. 24 helyi irodát szeretnének felállítani, ennek fele már meg is valósult, és nem csupán Erdélyben tevékenykednek. Romániai értékesítési csapatuk év év végéig 250 fős lehet. A további terjeszkedési tervekről kiderült: Bulgáriában egyelőre tapogatódznak, később pedig Szerbia és Ukrajna is a célpontok között lehet Bulgária után.

Miért éppen Románia?

A romániai terjeszkedés mellett több nyomós érv szólt - hangzott el a sajtótájékoztatón. Az egyik az alacsony biztosítási penetráció (összehasonlításképp: Portugáliában 17%, Magyarországon 1.7%, Romániában 0.4% a GDP arányában), egy másik érv az egy lakosra jutó alacsony életbiztosítási díjbevétel (Portugáliában közel ezer euró/év, Magyarországon 170 euró/év, Romániában pedig 30 euró/év). Mikó Gyula szerint egy niche piacot céloztak meg: könnyen exportálható, az értékesítők által nagyon megkedvelt terméket kínálnak.

Tőzsde?

Missura Gábor, a CIG kommunikációs igazgatója szerint a menedzsment nem tett le arról, hogy 3-5 éven belül a budapesti értéktőzsdére lépjen. Ezt szolgálja többek között az is, hogy az ügyfelek és értékesítők 20 százalékos diszkonttal juthatnának részesedéshez tőzsdére lépés esetén.

Horváth Béla, a CIG elnök-vezérigazgatója meghívott előadója a Portfolio.hu Biztosítás 2009 elnevezésű konferenciájának, amely jövő csütörtökön, október 8-án kerül megrendezésre, és amelyen az iparág vezető szereplői számos, a magyar biztosítási piac helyzetét illető témát érintenek.

Előadók | Részletes program | Árak | Jelentkezés

További információ: www.biztositaskonferencia.hu

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16