8 °C Budapest

Ellenálló Allianz

2009. augusztus 25. 13:10

Növelte regionális bevételeit az élet- és egészségbiztosítási üzletágakban az Allianz az év első felében, és az üzemi eredményt is sikerült tovább emelni, ami a társaságnak a gazdasági visszaeséssel szembeni ellenállóságát bizonyítja. Kisbenedek Péter, az Allianz Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója örömét fejezte ki, hogy a válság ellenére sikerült jó eredményeket elérni a magyar leánycégnél is.

A társaság mai közleményéből kiderül: a belső elszámolásokhoz használt, árfolyamváltozás hatásoktól tisztított biztosítási díjak 5 százalékkal nőttek a csoportnál. Az árfolyamváltozás hatásainak figyelembe vétele után a társaság által New Europe-nak nevezett régiónkban befolyt biztosítási díjak elérték az 1.9 milliárd eurót, ez már tartalmazza a közép- és kelet-európai valuták leértékelődésének következményeit. A 2008. első felében befolyt 2.1 milliárd euróval szemben a biztosítási díjak 9 százalékkal csökkentek.

A helyi valutákban kifejezett működési eredmény 11 százalékkal nőtt. Az árfolyamváltozás hatásait is figyelembe véve a működési eredmény még mindig növekedett 159 millió euróra, szemben az előző év ugyanezen időszakának 158 millió eurós értékével.

Bár a térségben a GDP-csökkenés mértéke a 4 százalékot is elérheti az idén, helyi valutában számolva 5 százalékkal tudta növelni a biztosítási díjbevételeit a társaság, a nyugdíjalap és vagyonkezelés üzletágban pedig 7 százalékkal. Werner Zedelius, az Allianz SE növekedési piacokért felelős igazgatósági tagja szerint a régióhoz hasonló növekedő piacok jelentősége a világgazdaságban tovább fog nőni.

Vagyon- és balesetbiztosítás

A régióban a vagyon- és balesetbiztosításból befolyt biztosítási díjak 2009. első felében a korábbi magas, 1.6 milliárd eurós szinten maradtak az árfolyamváltozás hatásaitól tisztított, belső elszámolások alapján. Az árfolyamváltozás hatásainak figyelembe vételével számított biztosítási díjak 13 százalékkal csökkentek.

A pénzügyi válság miatt tapasztalható bizonytalanság az autóeladások csökkenéséhez vezetett, ami az autókereskedőkön keresztül a biztosítások értékesítésére is kihatott.

A vagyon- és balesetbiztosítási üzletág működési eredménye a 2009. év első felében, a belső elszámolások (árfolyamváltozás hatásaitól tisztított érték) szerint számolva 1 százalékkal nőtt.

A valuták leértékelődése miatt a biztosítási díjak 8 százalékkal, 132 millió euróra csökkentek, 2008. első hat hónapjában ez az érték 143 millió euró volt.

A működési eredményre kihatottak a csehországi árvíz miatt kifizetett nagy összegű kártérítések, illetve a gépjármű szegmensben a megnövekedett kárigények miatti nyomás, mivel az árfolyamváltozások miatt emelkedtek a külföldről behozott autóalkatrészek árai.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Élet- és egészségbiztosítás

Az élet- és egészségbiztosítási üzletág regionális szinten tovább növekedett, az árfolyamváltozásokkal történő korrekció után 24 százalékkal. Az árfolyamhatások kiszűrése után a kötelező biztosítási díjak több mint 7 százalékkal, 514 millió euróra nőttek, míg 2008. hasonló időszakában ez az érték 479 millió euró volt.

Ennek a fejleménynek megfelelően az élet- és egészségbiztosítási üzletág működési eredménye 41 százalékkal nőtt az árfolyamhatások korrekciója után. Az árfolyamhatások kiszűrése után a biztosítási díjak 31 százalékkal emelkedtek és elérték a 38 millió eurót, míg a tavalyi év hasonló időszakában ez az érték 29 millió euró volt.

A nyugdíjalap és vagyonkezelés üzletág

A nyugdíjalap és vagyonkezelés üzletágban az Allianz megerősítette vezető pozícióját a régióban a nyugdíjalap-kezelési piac meghatározó szereplői között. Az idei év első felében az ügyfelek kezelt vagyona 8 százalékkal, 5.5 milliárd euróra nőtt, szemben a 2008. végén regisztrált 5-1 milliárd euróval. A kezelt vagyonban bekövetkezett pozitív változás alapja a stabil nettó pénzbevétel volt, ami azzal párosult, hogy az érintett tőkepiacok kezdenek ismét magukra találni.

Magyarország

"Ellenállónak bizonyult a gazdasági válság hatásaival szemben, így a vártnál jobban teljesített az első félévben az Allianz Magyarországon is" - mondta Kisbenedek Péter, az Allianz Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója. A társaság 85.1 milliárd forint bruttó díjbevételt ért el 2009 első hat hónapjában, ami 20.7 százalékos piaci részesedést jelent. Bár a díjbevétel csökkent az előző év azonos időszakához képest, azonban a visszaesés a piaci átlag alatt maradt. "Ez nemcsak az év elején elindított hatékonyságjavító programoknak volt köszönhető, hanem annak is, hogy az emberek bizalma a válság ellenére töretlen az Allianzban" - vélekedett Kisbenedek Péter. Klaus Junker, az Allianz New Europe regionális vezérigazgatója is örömét fejezte ki a jó eredmények láttán.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem