13 °C Budapest

Ellenálló Allianz

2009. augusztus 25. 13:10

Növelte regionális bevételeit az élet- és egészségbiztosítási üzletágakban az Allianz az év első felében, és az üzemi eredményt is sikerült tovább emelni, ami a társaságnak a gazdasági visszaeséssel szembeni ellenállóságát bizonyítja. Kisbenedek Péter, az Allianz Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója örömét fejezte ki, hogy a válság ellenére sikerült jó eredményeket elérni a magyar leánycégnél is.

A társaság mai közleményéből kiderül: a belső elszámolásokhoz használt, árfolyamváltozás hatásoktól tisztított biztosítási díjak 5 százalékkal nőttek a csoportnál. Az árfolyamváltozás hatásainak figyelembe vétele után a társaság által New Europe-nak nevezett régiónkban befolyt biztosítási díjak elérték az 1.9 milliárd eurót, ez már tartalmazza a közép- és kelet-európai valuták leértékelődésének következményeit. A 2008. első felében befolyt 2.1 milliárd euróval szemben a biztosítási díjak 9 százalékkal csökkentek.

A helyi valutákban kifejezett működési eredmény 11 százalékkal nőtt. Az árfolyamváltozás hatásait is figyelembe véve a működési eredmény még mindig növekedett 159 millió euróra, szemben az előző év ugyanezen időszakának 158 millió eurós értékével.

Bár a térségben a GDP-csökkenés mértéke a 4 százalékot is elérheti az idén, helyi valutában számolva 5 százalékkal tudta növelni a biztosítási díjbevételeit a társaság, a nyugdíjalap és vagyonkezelés üzletágban pedig 7 százalékkal. Werner Zedelius, az Allianz SE növekedési piacokért felelős igazgatósági tagja szerint a régióhoz hasonló növekedő piacok jelentősége a világgazdaságban tovább fog nőni.

Vagyon- és balesetbiztosítás

A régióban a vagyon- és balesetbiztosításból befolyt biztosítási díjak 2009. első felében a korábbi magas, 1.6 milliárd eurós szinten maradtak az árfolyamváltozás hatásaitól tisztított, belső elszámolások alapján. Az árfolyamváltozás hatásainak figyelembe vételével számított biztosítási díjak 13 százalékkal csökkentek.

A pénzügyi válság miatt tapasztalható bizonytalanság az autóeladások csökkenéséhez vezetett, ami az autókereskedőkön keresztül a biztosítások értékesítésére is kihatott.

A vagyon- és balesetbiztosítási üzletág működési eredménye a 2009. év első felében, a belső elszámolások (árfolyamváltozás hatásaitól tisztított érték) szerint számolva 1 százalékkal nőtt.

A valuták leértékelődése miatt a biztosítási díjak 8 százalékkal, 132 millió euróra csökkentek, 2008. első hat hónapjában ez az érték 143 millió euró volt.

A működési eredményre kihatottak a csehországi árvíz miatt kifizetett nagy összegű kártérítések, illetve a gépjármű szegmensben a megnövekedett kárigények miatti nyomás, mivel az árfolyamváltozások miatt emelkedtek a külföldről behozott autóalkatrészek árai.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Élet- és egészségbiztosítás

Az élet- és egészségbiztosítási üzletág regionális szinten tovább növekedett, az árfolyamváltozásokkal történő korrekció után 24 százalékkal. Az árfolyamhatások kiszűrése után a kötelező biztosítási díjak több mint 7 százalékkal, 514 millió euróra nőttek, míg 2008. hasonló időszakában ez az érték 479 millió euró volt.

Ennek a fejleménynek megfelelően az élet- és egészségbiztosítási üzletág működési eredménye 41 százalékkal nőtt az árfolyamhatások korrekciója után. Az árfolyamhatások kiszűrése után a biztosítási díjak 31 százalékkal emelkedtek és elérték a 38 millió eurót, míg a tavalyi év hasonló időszakában ez az érték 29 millió euró volt.

A nyugdíjalap és vagyonkezelés üzletág

A nyugdíjalap és vagyonkezelés üzletágban az Allianz megerősítette vezető pozícióját a régióban a nyugdíjalap-kezelési piac meghatározó szereplői között. Az idei év első felében az ügyfelek kezelt vagyona 8 százalékkal, 5.5 milliárd euróra nőtt, szemben a 2008. végén regisztrált 5-1 milliárd euróval. A kezelt vagyonban bekövetkezett pozitív változás alapja a stabil nettó pénzbevétel volt, ami azzal párosult, hogy az érintett tőkepiacok kezdenek ismét magukra találni.

Magyarország

"Ellenállónak bizonyult a gazdasági válság hatásaival szemben, így a vártnál jobban teljesített az első félévben az Allianz Magyarországon is" - mondta Kisbenedek Péter, az Allianz Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója. A társaság 85.1 milliárd forint bruttó díjbevételt ért el 2009 első hat hónapjában, ami 20.7 százalékos piaci részesedést jelent. Bár a díjbevétel csökkent az előző év azonos időszakához képest, azonban a visszaesés a piaci átlag alatt maradt. "Ez nemcsak az év elején elindított hatékonyságjavító programoknak volt köszönhető, hanem annak is, hogy az emberek bizalma a válság ellenére töretlen az Allianzban" - vélekedett Kisbenedek Péter. Klaus Junker, az Allianz New Europe regionális vezérigazgatója is örömét fejezte ki a jó eredmények láttán.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. február 25. 11:30
Milyen súlya van a támogatott hiteleknek? Hol állnak a hitelkamatok, érdemes jobb kamatkörnyezetre v...
Holdblog  |  2024. február 25. 07:09
Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a mágikus hetes amerikai tech(hez kötött) papír Y...
MEDIA1  |  2024. február 24. 09:38
A Magyar Bírói Egyesület levélben fejezte ki mélységes aggodalmát Varga Zs. Andrásnak, a Kúria elnök...
KonyhaKontrolling  |  2024. február 23. 20:04
Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásána...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem