3 °C Budapest

Ellenálló Allianz

2009. augusztus 25. 13:10

Növelte regionális bevételeit az élet- és egészségbiztosítási üzletágakban az Allianz az év első felében, és az üzemi eredményt is sikerült tovább emelni, ami a társaságnak a gazdasági visszaeséssel szembeni ellenállóságát bizonyítja. Kisbenedek Péter, az Allianz Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója örömét fejezte ki, hogy a válság ellenére sikerült jó eredményeket elérni a magyar leánycégnél is.

A társaság mai közleményéből kiderül: a belső elszámolásokhoz használt, árfolyamváltozás hatásoktól tisztított biztosítási díjak 5 százalékkal nőttek a csoportnál. Az árfolyamváltozás hatásainak figyelembe vétele után a társaság által New Europe-nak nevezett régiónkban befolyt biztosítási díjak elérték az 1.9 milliárd eurót, ez már tartalmazza a közép- és kelet-európai valuták leértékelődésének következményeit. A 2008. első felében befolyt 2.1 milliárd euróval szemben a biztosítási díjak 9 százalékkal csökkentek.

A helyi valutákban kifejezett működési eredmény 11 százalékkal nőtt. Az árfolyamváltozás hatásait is figyelembe véve a működési eredmény még mindig növekedett 159 millió euróra, szemben az előző év ugyanezen időszakának 158 millió eurós értékével.

Bár a térségben a GDP-csökkenés mértéke a 4 százalékot is elérheti az idén, helyi valutában számolva 5 százalékkal tudta növelni a biztosítási díjbevételeit a társaság, a nyugdíjalap és vagyonkezelés üzletágban pedig 7 százalékkal. Werner Zedelius, az Allianz SE növekedési piacokért felelős igazgatósági tagja szerint a régióhoz hasonló növekedő piacok jelentősége a világgazdaságban tovább fog nőni.

Vagyon- és balesetbiztosítás

A régióban a vagyon- és balesetbiztosításból befolyt biztosítási díjak 2009. első felében a korábbi magas, 1.6 milliárd eurós szinten maradtak az árfolyamváltozás hatásaitól tisztított, belső elszámolások alapján. Az árfolyamváltozás hatásainak figyelembe vételével számított biztosítási díjak 13 százalékkal csökkentek.

A pénzügyi válság miatt tapasztalható bizonytalanság az autóeladások csökkenéséhez vezetett, ami az autókereskedőkön keresztül a biztosítások értékesítésére is kihatott.

A vagyon- és balesetbiztosítási üzletág működési eredménye a 2009. év első felében, a belső elszámolások (árfolyamváltozás hatásaitól tisztított érték) szerint számolva 1 százalékkal nőtt.

A valuták leértékelődése miatt a biztosítási díjak 8 százalékkal, 132 millió euróra csökkentek, 2008. első hat hónapjában ez az érték 143 millió euró volt.

A működési eredményre kihatottak a csehországi árvíz miatt kifizetett nagy összegű kártérítések, illetve a gépjármű szegmensben a megnövekedett kárigények miatti nyomás, mivel az árfolyamváltozások miatt emelkedtek a külföldről behozott autóalkatrészek árai.

Élet- és egészségbiztosítás

Az élet- és egészségbiztosítási üzletág regionális szinten tovább növekedett, az árfolyamváltozásokkal történő korrekció után 24 százalékkal. Az árfolyamhatások kiszűrése után a kötelező biztosítási díjak több mint 7 százalékkal, 514 millió euróra nőttek, míg 2008. hasonló időszakában ez az érték 479 millió euró volt.

Ennek a fejleménynek megfelelően az élet- és egészségbiztosítási üzletág működési eredménye 41 százalékkal nőtt az árfolyamhatások korrekciója után. Az árfolyamhatások kiszűrése után a biztosítási díjak 31 százalékkal emelkedtek és elérték a 38 millió eurót, míg a tavalyi év hasonló időszakában ez az érték 29 millió euró volt.

A nyugdíjalap és vagyonkezelés üzletág

A nyugdíjalap és vagyonkezelés üzletágban az Allianz megerősítette vezető pozícióját a régióban a nyugdíjalap-kezelési piac meghatározó szereplői között. Az idei év első felében az ügyfelek kezelt vagyona 8 százalékkal, 5.5 milliárd euróra nőtt, szemben a 2008. végén regisztrált 5-1 milliárd euróval. A kezelt vagyonban bekövetkezett pozitív változás alapja a stabil nettó pénzbevétel volt, ami azzal párosult, hogy az érintett tőkepiacok kezdenek ismét magukra találni.

Magyarország

"Ellenállónak bizonyult a gazdasági válság hatásaival szemben, így a vártnál jobban teljesített az első félévben az Allianz Magyarországon is" - mondta Kisbenedek Péter, az Allianz Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója. A társaság 85.1 milliárd forint bruttó díjbevételt ért el 2009 első hat hónapjában, ami 20.7 százalékos piaci részesedést jelent. Bár a díjbevétel csökkent az előző év azonos időszakához képest, azonban a visszaesés a piaci átlag alatt maradt. "Ez nemcsak az év elején elindított hatékonyságjavító programoknak volt köszönhető, hanem annak is, hogy az emberek bizalma a válság ellenére töretlen az Allianzban" - vélekedett Kisbenedek Péter. Klaus Junker, az Allianz New Europe regionális vezérigazgatója is örömét fejezte ki a jó eredmények láttán.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
Bankmonitor  |  2022. november 25. 15:13
Ma már sok magyar számára nem újdonság, hogy mobilunkkal is fizethetünk az üzletekben, így váltva ki...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?