20 °C Budapest

Kárrendezés: milliókat érhet az alkuszi tapasztalat

Pénzcentrum
2009. július 27. 09:32

A hazai biztosítási kultúra folyamatos fejlődésének köszönhetően egyre nagyobb azoknak a káresetek az aránya, amelyekben az elszenvedett veszteséget, vagy azok egy részét biztosítással fedezik. Az esetek túlnyomó többségében a károk rendezése problémamentesen történik, mind a lakossági, mind pedig a vállalati szegmensben, ugyanakkor sok esetben nagyon jól jöhet a közvetítő szakértelme a kárrendezés területén is. Az alkuszi segítség főként a szerződés által biztosított fedezetnek megfelelő kárösszeg kifizetésében, illetve a kárrendezés gyorsaságában érhető tetten.

Előfordult már, hogy gondja volt kárrendezés során? A biztosító nem, vagy csak hosszú utánjárást követően volt hajlandó fizetni? Valószínűleg sokaknak nem ismeretlen ez a szituáció, de azt kevesen tudják, hogy mennyire egyszerű lehet a megoldás. Az esetleges problémákra, vagy azok megelőzésére plusz költség nélkül kérhető kárrendezési tanács, közreműködés. Hogy kitől? Természetesen saját biztosítási alkuszától.

A független biztosítási alkuszok szerepét a legtöbben abban látják, hogy kalkulátoraikra támaszkodva segítenek néhány perc alatt kedvező díjú biztosításhoz jutni. Komoly feladatuk azonban az is, hogy káresemény esetén segítsék ügyfelüket az általuk megkötött biztosításhoz kapcsolódó kárrendezés folyamatában. Ez a segítség az alábbi módokon valósulhat meg:
• Pontos kárbejelentés: A biztosítási szabályzat alapján kiállított kárbejelentő egyrészt kiküszöböli, hogy adatpótlás miatt újabb, akár heteket igénybe vevő adminisztrációs köröket kelljen futni a biztosítóval. Másrészt az egzakt, "biztosítós" megfogalmazás a biztosító felé is jelzi, hogy hozzáértő partnerrel van dolga.
• Értelmezési problémák: Az alkusz szakértelme elősegíti, hogy a bonyolult, sokszor többféleképpen értelmezhető kategóriákat - ilyen például az új érték, a pótlási érték vagy a kárkori érték fogalma - az ügyfél érdekeinek figyelembe vételével értelmezzék.
• Kártérítési limitek, önrészesedések: Szintén fontos szempont, hogy a kárigény a biztosításban szereplő feltételeknek megfelelő legyen, az ügyfél a neki járó összeget hiánytalanul igényelje és meg is kapja azt.
• A káresemény körülményei: Előfordul, hogy a biztosítók súlyos gondatlanságra, szándékosságra, közrehatásra hivatkozva érvényesítenek kizárásokat, vagy csökkentik a kártérítés összegét. Ezeknek a kategóriáknak az értelmezésében szintén nagyon hasznos lehet az alkuszi támogatás.
• Bonyolult károk rendezése: Főként műszaki, mérnöki felelősségbiztosítások esetén fontos feltétel, hogy az ügyfél oldalán is tisztázva legyen, hogyan zajlik a kárrendezés, illetve, hogy milyen műszaki adatok átadására van feltétlenül szükség.

Természetesen minden az adott ügyfél kockázataihoz és igényeihez a lehető legpontosabban igazodó biztosítási szerződés megkötésével kezdődik. Az alkusz már a szerződés megkötésekor sok későbbi, kellemetlen meglepetéstől meg tud óvni bennünket azzal, hogy a biztosítás feltételei közül felhívja a figyelmünket a kizárásokra, illetve a kárrendezéshez megkövetelt dokumentumokra. Kevesen tudják például, hogy mondjuk egy lakástűz vagy betörés esetén a biztosító igényt tarthat a megsemmisült vagy eltulajdonított berendezések, műszaki cikkek számlájára is. A körültekintő alkusz szintén felhívja a figyelmet arra, ha a cég nevére vásárolt eszközök esetében a kárigény nem érvényesíthető.

"Tapasztalataink szerint a magánszemélyek gyakran csak akkor veszik igénybe az alkusz segítségét, ha már probléma merült fel a kárrendezési folyamatban. - tájékoztat Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnöke -, Ráadásul a szakértő alkusz bevonása is inkább csak a gépjármű-kárrendezés során kerül előtérbe. A vállalkozói oldalon kissé talán jobb a helyzet, igaz, ebben a szegmensben talán még fontosabb a szakértői segítség. Gondoljunk csak a különféle, korántsem könnyen átlátható felelősségbiztosításokra, hogy rögtön egyértelművé váljék az alkuszi kárrendezési asszisztencia szükségessége. Ez utóbbi esetekben már gyakran több tíz-, vagy százmillió forintos kártérítés kifizetése a tét, ezért az ügyfelek már jobban odafigyelnek, hogy az érdekükben eljáró alkuszok a folyamatban minél nagyobb szerepet kapjanak."

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?