6 °C Budapest

Kárrendezés: milliókat érhet az alkuszi tapasztalat

Pénzcentrum
2009. július 27. 09:32

A hazai biztosítási kultúra folyamatos fejlődésének köszönhetően egyre nagyobb azoknak a káresetek az aránya, amelyekben az elszenvedett veszteséget, vagy azok egy részét biztosítással fedezik. Az esetek túlnyomó többségében a károk rendezése problémamentesen történik, mind a lakossági, mind pedig a vállalati szegmensben, ugyanakkor sok esetben nagyon jól jöhet a közvetítő szakértelme a kárrendezés területén is. Az alkuszi segítség főként a szerződés által biztosított fedezetnek megfelelő kárösszeg kifizetésében, illetve a kárrendezés gyorsaságában érhető tetten.

Előfordult már, hogy gondja volt kárrendezés során? A biztosító nem, vagy csak hosszú utánjárást követően volt hajlandó fizetni? Valószínűleg sokaknak nem ismeretlen ez a szituáció, de azt kevesen tudják, hogy mennyire egyszerű lehet a megoldás. Az esetleges problémákra, vagy azok megelőzésére plusz költség nélkül kérhető kárrendezési tanács, közreműködés. Hogy kitől? Természetesen saját biztosítási alkuszától.

A független biztosítási alkuszok szerepét a legtöbben abban látják, hogy kalkulátoraikra támaszkodva segítenek néhány perc alatt kedvező díjú biztosításhoz jutni. Komoly feladatuk azonban az is, hogy káresemény esetén segítsék ügyfelüket az általuk megkötött biztosításhoz kapcsolódó kárrendezés folyamatában. Ez a segítség az alábbi módokon valósulhat meg:
• Pontos kárbejelentés: A biztosítási szabályzat alapján kiállított kárbejelentő egyrészt kiküszöböli, hogy adatpótlás miatt újabb, akár heteket igénybe vevő adminisztrációs köröket kelljen futni a biztosítóval. Másrészt az egzakt, "biztosítós" megfogalmazás a biztosító felé is jelzi, hogy hozzáértő partnerrel van dolga.
• Értelmezési problémák: Az alkusz szakértelme elősegíti, hogy a bonyolult, sokszor többféleképpen értelmezhető kategóriákat - ilyen például az új érték, a pótlási érték vagy a kárkori érték fogalma - az ügyfél érdekeinek figyelembe vételével értelmezzék.
• Kártérítési limitek, önrészesedések: Szintén fontos szempont, hogy a kárigény a biztosításban szereplő feltételeknek megfelelő legyen, az ügyfél a neki járó összeget hiánytalanul igényelje és meg is kapja azt.
• A káresemény körülményei: Előfordul, hogy a biztosítók súlyos gondatlanságra, szándékosságra, közrehatásra hivatkozva érvényesítenek kizárásokat, vagy csökkentik a kártérítés összegét. Ezeknek a kategóriáknak az értelmezésében szintén nagyon hasznos lehet az alkuszi támogatás.
• Bonyolult károk rendezése: Főként műszaki, mérnöki felelősségbiztosítások esetén fontos feltétel, hogy az ügyfél oldalán is tisztázva legyen, hogyan zajlik a kárrendezés, illetve, hogy milyen műszaki adatok átadására van feltétlenül szükség.

Természetesen minden az adott ügyfél kockázataihoz és igényeihez a lehető legpontosabban igazodó biztosítási szerződés megkötésével kezdődik. Az alkusz már a szerződés megkötésekor sok későbbi, kellemetlen meglepetéstől meg tud óvni bennünket azzal, hogy a biztosítás feltételei közül felhívja a figyelmünket a kizárásokra, illetve a kárrendezéshez megkövetelt dokumentumokra. Kevesen tudják például, hogy mondjuk egy lakástűz vagy betörés esetén a biztosító igényt tarthat a megsemmisült vagy eltulajdonított berendezések, műszaki cikkek számlájára is. A körültekintő alkusz szintén felhívja a figyelmet arra, ha a cég nevére vásárolt eszközök esetében a kárigény nem érvényesíthető.

"Tapasztalataink szerint a magánszemélyek gyakran csak akkor veszik igénybe az alkusz segítségét, ha már probléma merült fel a kárrendezési folyamatban. - tájékoztat Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnöke -, Ráadásul a szakértő alkusz bevonása is inkább csak a gépjármű-kárrendezés során kerül előtérbe. A vállalkozói oldalon kissé talán jobb a helyzet, igaz, ebben a szegmensben talán még fontosabb a szakértői segítség. Gondoljunk csak a különféle, korántsem könnyen átlátható felelősségbiztosításokra, hogy rögtön egyértelművé váljék az alkuszi kárrendezési asszisztencia szükségessége. Ez utóbbi esetekben már gyakran több tíz-, vagy százmillió forintos kártérítés kifizetése a tét, ezért az ügyfelek már jobban odafigyelnek, hogy az érdekükben eljáró alkuszok a folyamatban minél nagyobb szerepet kapjanak."

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem