21 °C Budapest

Börtönbe kerülhetnek a kórházigazgatók?

Pénzcentrum
2009. július 10. 09:02

Hosszas várakozásra kényszerülnek a betegek, mióta a kórházi vezetők pontosan tudják, hogy mennyi pénzből gazdálkodhatnak a második fél évben. Többet, mint ami van, nem költhetnek.

A kormány április elején új, "kasszavédő" finanszírozást vezetett be: e szabályozás szerint a kórházak és a szakrendelők a korábbi teljesítményük 70 százalékáig juthatnak hozzá a teljes tb-finanszírozáshoz.

A maradék összegen gyógyító teljesítményük arányában egymással kell osztozniuk. Hogy kinek, mennyi jut, az mindig csak két hónap múltán derül ki. Annyi azonban tudható, hogy ez kevesebb pénz lesz, mint eddig, a kassza ugyanis az első fél évben az időarányosnál többet fizetett ki.

A kórházak ebben a helyzetben elkezdték visszafogni teljesítményüket. A területen kívüli betegek jó részének gyógyítását nem vállalják. Rácz Jenő kórházigazgató, volt egészségügyi miniszter szerint ha minden maradna a régiben, fedezetlen számlákat írna alá a kórházigazgató, azért pedig börtön jár.

Eddig egyetlen alkalommal ítéltek börtönbüntetésre kórházigazgatót, Kovács Ágnest, aki a szentesi kórház élén állt. Alkalmazottai akkor a közfinanszírozás terhére külföldi állampolgárokat láttak el. Az államfő kegyelemben részesítette.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05