16 °C Budapest

Meghiteleznek, ha akarod, ha nem!

2009. március 23. 13:00

Itthon, ha folyószámlát nyitunk, a legtöbb számla nem tud negatívba fordulni, legalábbis költés szintjén nem, azonban a havi számlavezetési, és egyéb díjak levonása miatt előfordulhat mínuszos egyenleg. Az Egyesült Államokban ugyanakkor rengeteg számla esetén megengedett, sőt, nem is kérdés, hogy "túlterhelhető" a számla, persze borsos díjakkal megspékelve. A fogyasztóvédők most tiltakoznak!

A Los Angeles Timesnak megszólaló egyik banki "kárvallott" arról panaszkodik, hogy mindössze 85 centtel haladta meg számlaegyenlegét, ennek ellenére 120 dollár díjat és kamatot vetett ki rá bankja, amiért kényszerhitelt nyújtott neki. Más kérdés, hogy ő erre nem kérte meg pénzintézetét.

Az USA-ban számos banknál úgy lehet folyószámlát nyitni, hogy megengedett az egyenleg túllépése, vagyis automatikusan folyószámlahitelt is nyújtanak hozzá. A fogyasztói panaszok számának emelkedése azonban tavaly arra késztette a Federal Reserve-t (Fed), hogy új szabályokat fektessen le ezen a téren, igaz, döntés még nem született.

Jelenleg az USA-ban a bankok többsége számlakeret túllépésért átlagosan 25-35 dollárt számít fel, méghozzá minden egyes tranzakció után, ami már a bank kontójára történik. Ezen felül pedig sokan még napi kamatot is felszámítanak az összeg után. Ez tehát azt jelenti, hogy akár néhány cent túlköltekezés esetén is borsos büntetést fizethet az ügyfél.

A bankok reakciója a felháborodott fogyasztók érveire az volt, hogy a számlakeret túllépés könnyűszerrel kiküszöbölhető, ha az ügyfelek gondosan ügyelnek egyenlegükre, de még egyszerűbb, ha a folyószámlájuk mögé egy megtakarítási számlát rendelnek, és arra kérik a bankot, hogy túllépés esetén ennek terhére számolják el az összeget. Ennek is van ugyan díja, azonban jóval alacsonyabb mint a kényszerhitelé.

A Fed most a bankok és a fogyasztóvédők álláspontját figyelembe véve igyekszik szabályt alkotni. Előbbiek annak örülnének, ha ezentúl is külön igénylés nélkül nyújthatnák ezt a szolgáltatást ügyfeleiknek, hacsak az ügyfél ezt külön nem kéri - arra apellálva, hogy a többség úgyis tájékozatlan, és lusta, így az alapkonstrukciót választja.

A fogyasztóvédők szerint azonban pont az ellenkezőjére lenne szükség, vagyis csak megfelelő tájékoztatás, és külön hozzájárulás után lenne szabad a bankoknak számlakeret-túllépést engedélyezniük.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?