3 °C Budapest

Meghiteleznek, ha akarod, ha nem!

2009. március 23. 13:00

Itthon, ha folyószámlát nyitunk, a legtöbb számla nem tud negatívba fordulni, legalábbis költés szintjén nem, azonban a havi számlavezetési, és egyéb díjak levonása miatt előfordulhat mínuszos egyenleg. Az Egyesült Államokban ugyanakkor rengeteg számla esetén megengedett, sőt, nem is kérdés, hogy "túlterhelhető" a számla, persze borsos díjakkal megspékelve. A fogyasztóvédők most tiltakoznak!

A Los Angeles Timesnak megszólaló egyik banki "kárvallott" arról panaszkodik, hogy mindössze 85 centtel haladta meg számlaegyenlegét, ennek ellenére 120 dollár díjat és kamatot vetett ki rá bankja, amiért kényszerhitelt nyújtott neki. Más kérdés, hogy ő erre nem kérte meg pénzintézetét.

Az USA-ban számos banknál úgy lehet folyószámlát nyitni, hogy megengedett az egyenleg túllépése, vagyis automatikusan folyószámlahitelt is nyújtanak hozzá. A fogyasztói panaszok számának emelkedése azonban tavaly arra késztette a Federal Reserve-t (Fed), hogy új szabályokat fektessen le ezen a téren, igaz, döntés még nem született.

Jelenleg az USA-ban a bankok többsége számlakeret túllépésért átlagosan 25-35 dollárt számít fel, méghozzá minden egyes tranzakció után, ami már a bank kontójára történik. Ezen felül pedig sokan még napi kamatot is felszámítanak az összeg után. Ez tehát azt jelenti, hogy akár néhány cent túlköltekezés esetén is borsos büntetést fizethet az ügyfél.

A bankok reakciója a felháborodott fogyasztók érveire az volt, hogy a számlakeret túllépés könnyűszerrel kiküszöbölhető, ha az ügyfelek gondosan ügyelnek egyenlegükre, de még egyszerűbb, ha a folyószámlájuk mögé egy megtakarítási számlát rendelnek, és arra kérik a bankot, hogy túllépés esetén ennek terhére számolják el az összeget. Ennek is van ugyan díja, azonban jóval alacsonyabb mint a kényszerhitelé.

A Fed most a bankok és a fogyasztóvédők álláspontját figyelembe véve igyekszik szabályt alkotni. Előbbiek annak örülnének, ha ezentúl is külön igénylés nélkül nyújthatnák ezt a szolgáltatást ügyfeleiknek, hacsak az ügyfél ezt külön nem kéri - arra apellálva, hogy a többség úgyis tájékozatlan, és lusta, így az alapkonstrukciót választja.

A fogyasztóvédők szerint azonban pont az ellenkezőjére lenne szükség, vagyis csak megfelelő tájékoztatás, és külön hozzájárulás után lenne szabad a bankoknak számlakeret-túllépést engedélyezniük.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 6. 06:13
Ki tudja, hány dominó dől még el, amíg a kriptovaluták világában konszolidálódnak a viszonyok. Jó hí...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?