18 °C Budapest

Meghiteleznek, ha akarod, ha nem!

2009. március 23. 13:00

Itthon, ha folyószámlát nyitunk, a legtöbb számla nem tud negatívba fordulni, legalábbis költés szintjén nem, azonban a havi számlavezetési, és egyéb díjak levonása miatt előfordulhat mínuszos egyenleg. Az Egyesült Államokban ugyanakkor rengeteg számla esetén megengedett, sőt, nem is kérdés, hogy "túlterhelhető" a számla, persze borsos díjakkal megspékelve. A fogyasztóvédők most tiltakoznak!

A Los Angeles Timesnak megszólaló egyik banki "kárvallott" arról panaszkodik, hogy mindössze 85 centtel haladta meg számlaegyenlegét, ennek ellenére 120 dollár díjat és kamatot vetett ki rá bankja, amiért kényszerhitelt nyújtott neki. Más kérdés, hogy ő erre nem kérte meg pénzintézetét.

Az USA-ban számos banknál úgy lehet folyószámlát nyitni, hogy megengedett az egyenleg túllépése, vagyis automatikusan folyószámlahitelt is nyújtanak hozzá. A fogyasztói panaszok számának emelkedése azonban tavaly arra késztette a Federal Reserve-t (Fed), hogy új szabályokat fektessen le ezen a téren, igaz, döntés még nem született.

Jelenleg az USA-ban a bankok többsége számlakeret túllépésért átlagosan 25-35 dollárt számít fel, méghozzá minden egyes tranzakció után, ami már a bank kontójára történik. Ezen felül pedig sokan még napi kamatot is felszámítanak az összeg után. Ez tehát azt jelenti, hogy akár néhány cent túlköltekezés esetén is borsos büntetést fizethet az ügyfél.

A bankok reakciója a felháborodott fogyasztók érveire az volt, hogy a számlakeret túllépés könnyűszerrel kiküszöbölhető, ha az ügyfelek gondosan ügyelnek egyenlegükre, de még egyszerűbb, ha a folyószámlájuk mögé egy megtakarítási számlát rendelnek, és arra kérik a bankot, hogy túllépés esetén ennek terhére számolják el az összeget. Ennek is van ugyan díja, azonban jóval alacsonyabb mint a kényszerhitelé.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Fed most a bankok és a fogyasztóvédők álláspontját figyelembe véve igyekszik szabályt alkotni. Előbbiek annak örülnének, ha ezentúl is külön igénylés nélkül nyújthatnák ezt a szolgáltatást ügyfeleiknek, hacsak az ügyfél ezt külön nem kéri - arra apellálva, hogy a többség úgyis tájékozatlan, és lusta, így az alapkonstrukciót választja.

A fogyasztóvédők szerint azonban pont az ellenkezőjére lenne szükség, vagyis csak megfelelő tájékoztatás, és külön hozzájárulás után lenne szabad a bankoknak számlakeret-túllépést engedélyezniük.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm