25 °C Budapest

Allianz: lassulás után mérsékelt növekedés a régióban

Pénzcentrum
2009. február 3. 15:00

Visszafogott GDP növekedésre számíthat az elkövetkező évek során Kelet-Közép Európa, különösen az olyan jelentős belső egyensúlyhiánnyal küzdő országok, mint amilyen Lettország vagy Ukrajna - jelentette ki Michael Heise, az Allianz Csoport vezető közgazdásza a globális gazdasági válságról és annak hatásáról Varsóban tartott sajtóbeszélgetésen.

Klaus Junker, az Allianz New Europe regionális vezérigazgatója bemutató keretében ismertette az Allianz által New Europe-nak nevezett régió helyzetének alakulását a pénzügyi válság során, valamint az Allianz erre kidolgozott hosszú távú megoldásait.

Lenyűgöző fejlődési rátákat produkáltak az utóbbi években a régió országai: 2004 és 2008 között Lengyelország reál GDP-je évi átlagban 5,3 százalékkal nőtt. Oroszország reál GDP-je átlagosan évi 7 százalék növekedést mutatott, Lettország pedig egy-egy évben a 10 százalékot is meghaladta. Ezeknek a magas növekedési rátáknak az egyik fő mozgatórugója a hitelek masszív növekedése volt.

Az évi 20-40 százalék közötti hitelnövekedési-ráták inkább szabálynak számítottak, mint kivételnek. Az idén azonban véget ért a fellendülés, és elég kemény volt a földet érés. Néhány ország már most is recesszióban van. Másoknál pedig hamarosan bekövetkezik a visszaesés. Az elmúlt néhány hónapban Magyarország, Lettország, Belorusszia és Szerbia kénytelen volt az IMF-hez fordulni pénzügyi segítségért, vagy kölcsön, vagy pedig azonnal lehívható hitelkeretek formájában.

Középtávú növekedési kilátások a régióban

Az elkövetkező évek során a KKE térség GDP növekedése visszafogott lesz. Ez különösen igaz a jelentős belső egyensúlyhiánnyal küzdő országokra, mint amilyen Lettország vagy Ukrajna. Ráadásul az elmúlt néhány évben számos KKE országban tapasztalt masszív hitelkiáramlás mögött jelentős mértékben külföldi bankok álltak. Az osztrák bankok például nagyon aktívak voltak Délkelet-Európában, a skandináv bankok pedig főként a balti országokra összpontosították a tevékenységüket.

Mivel számos bank még mindig azzal küzd, hogy a pénzügyi válság következményeit a saját mérlegében kezelni tudja, elég valószínűtlennek látszik, hogy a kölcsönzés a közeljövőben megint beinduljon olyan dinamikus módon, mint amit a válság előtt láttunk. Ez pedig nem jó hír a régió növekedésének szempontjából.

A 2004 és 2008 között tapasztalt 6 százalék körüli növekedési ráták helyett a 4 százalék körüli értékek látszanak reálisnak. Michael Heise, az Allianz SE vezető közgazdásza szerint "Összességében a felzárkózási folyamat folytatódik, de lassúbb ütemben. De ahogyan a 2009. év folyamán nyilvánvalóvá válnak az egyensúlyhiány következményei, lesznek olyan országok, ahol igen komoly zökkenőkkel kell majd számolni. "

A 2008. évi pénzügyi válság olyan esemény, amely hosszú évekre megváltoztatja a fejlődési pályát. A világgazdaság válaszút előtt áll. Gazdasági szempontból létfontosságú a világgazdaság egyensúlyi zavarainak a kijavítása. Most a gazdaságpolitikát kell korrigálni annak érdekében, hogy a világgazdasági egyensúly javulhasson. Új módon kell kezelni a kockázatokat, és meg kell szüntetni a jelenlegi szabályozási és kormányzati keretrendszerből szükségszerűen következő, a ciklikusságot erősítő tendenciákat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vissza kell szorítani a rövid távú szemléletet, és egy átfogó, hatékony piaci rendszert kell bevezetni, amely a hosszú távú befektetőknek kedvez. A pénzügyi válság a végét jelzi annak a korszaknak, amelyben az üzleti modellek rövid távú hitelfinanszírozáson és bonyolult pénzügyi technikák alkalmazásán alapultak.

Több éves csillagászati növekedés után a pénzügyi szektornak most azzal a feladattal kell szembesülnie, hogy a méretét a gazdasági alapok által megszabott értékre csökkentse. De mindenekelőtt a bankszektornak kell szembesülnie egy történelmi konszolidációs folyamattal. Végső soron a válság egyik következménye az lesz, hogy a prudens pénzügyi üzleti működés alapelveit ismét általánosan fogják alkalmazni.

Az Allianz a New Europe regióban

A mostani válság ellenére az Allianz folytatja vezető pozíciójának kiterjesztését a New Europe országaiban, mivel arra számít, hogy a térség országai a jövőben tovább növekednek majd. Ennek a pozitív várakozásnak főként az az oka, hogy az ügyfelek az Allianz-ot megbízható, hosszú távú partnernek tekintik, amely a számukra megfelelő pénzügyi megoldásokat képes nyújtani, különösen pénzügyi zavarok idején.

A pénzügyi válsággal együtt az elöregedés megatrendje is végigsöpör a New Europe országain. A népesség elöregedése összeurópai probléma, amely a kormányok politikájára éppen úgy hatással lesz, mint a pénzügyi szektor magatartására. A demográfiai kihívás reformokat tesz szükségessé, a nyugellátás területén pedig új megoldásokat igényel. A nyugdíjreformok, az ügyfelek egyéni szükségletei és a New Europe régió növekvő jóléti potenciálja közép- és rövid távon továbbra is a piaci növekedés motorját jelenti. Mivel a New Europe régió több országában jelenleg is folynak nyugdíjreformok, az Allianz továbbra is aktív szerepet kíván játszani a régió vagyonkezelési üzletágában.

Mivel az államilag finanszírozott egészségügyi rendszerek nem tudták kezelni az elöregedés hatásait a biztosítási üzletágban, a mostani demográfiai fejlemények új termékek és innovációk bevezetésére adnak lehetőséget, de elősegítik egy egész sor, az egészségüggyel kapcsolatos termékek és szolgáltatás bevezetését is. Ebben a szegmensben átfogó reformokra van szükség annak érdekében, hogy el tudjuk kerülni a jövőbeni egészségügyi válságokat.

"Ha az emberek idős korukban is meg akarják őrizni az életszínvonalukat, gondosan meg kell tervezniük a nyugdíjba vonulásukat. Az Allianz nemzetközi szakértelmére, helyismeretére és termékplatformjára támaszkodva testre szabott megoldásokat tudunk kidolgozni az életbiztosítási, nyugdíjbiztosítási és vagyonkezelési termékpalettánkon, ügyfeleink szükségleteihez igazodva" - jelentette ki Klaus Junker, az Allianz New Europe regionális vezérigazgatója.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Holdblog  |  2024. május 1. 09:06
A HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, Szabó Balázs vendégeskedett a ShiwaForce podcastjában, az Epic St...
MEDIA1  |  2024. május 1. 07:00
A Videómánia YouTube-csatorna házigazdája nem érti, hogy az internetes celebek miért ártják bele mag...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem