20 °C Budapest

Finomítanak a biztosításközvetítői vizsga rendszerén

Pénzcentrum
2008. december 12. 09:15

Tegnap került sor az idei utolsó biztosításközvetítői hatósági vizsgára, amelyen a képzettséggel nem rendelkező ügynökök és alkuszok megszerezhették a további foglalkoztatottságukhoz elengedhetetlenül szükséges szakképzettséget biztosító papírt. A vizsga szervezésével és bonyolításával megbízott PSZÁF is elismerte, hogy a vizsgarendszer működése nem volt idén problémamentes - írja a Napi Gazdaság.

Az első vizsgákat június helyett csak október közepén bonyolították, az informatikai háttér pedig csak novemberre állt fel. A legfőbb félelem, hogy a rendszer hibái miatt közvetítők ezrei maradhatnak munka nélkül, szerencsére alaptalannak bizonyult.

A rendszer indulása előtt a PSZÁF azt közölte, hogy 23800 közvetítő esetében jár a türelmi idő a képzettség megszerzésére, ennek ellenére novemberig csak 1200-an tettek vizsgát. Miután a szakmán belül nem hallani zúgolódást, feltételezhető, hogy nincsenek a vizsgára váró ügynökök, mert a képzettség nélküliek jó része nem az ágazatban dolgozik.

Eddig a vizsgák 63 %-a volt eredményes, a szakma szerint a felügyelet által összeállított kérdéssor túlmutat a vizsgakövetelményeket maghatározó PM rendeletben leírt követelményeken. A vizsgázók szerint nem a szakmai, hanem a jogi kérdések dominálnak, ezért a PSZÁF a kérdések felülvizsgálatára tett ígéretet.

A többi terület ügynökproblémáira mutatva a szakma fontosnak tartotta jelezni, hogy a pénzügyi szektorban csak a biztosításközvetítők esetében van egyértelmű alapképzettséghez kötve a munkavállalás.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?