9 °C Budapest

Ön költene 60 ezret házi kedvencére? Pedig akár még spórolhatna is vele...

Pénzcentrum
2008. december 12. 05:55

Hozzánk minden késve érkezik meg.... Míg az angolszász országokban igen népszerű és széles körben ismert a kisállat-biztosítás, addig itthon még csak ma jelent meg az első prototípusa. A konstrukciók nagy részét általában a két legelterjedtebb háziállatra: kutyára, illetve macskára lehet megkötni, természetesen külön-külön, de akadnak olyan biztosítások is, melyek akár nyulakra, egzotikus madarakra, lovakra, vagy hüllőkre is megköthetők. Persze csak külföldön...

Legtöbbjük csak az igencsak tetemes állatorvosi, ápolási költségeket fedezi, de léteznek olyan konstrukciók is, melyek a házi kedvencek által, harmadik félnek okozott károk, így például a kutyaharapás, vagy az állatok által okozott közlekedési balesetek költségeit is fedezik, vagyis egyfajta felelősségbiztosításnak tekinthetők.

Ma már számtalan konstrukció megtalálható a nemzetközi piacon, egy-egy biztosító legalább 4-6 különböző termékcsomagot kínál, melyek különböző kezelések, állatorvosi látogatások alkalmával teljesítenek kifizetéseket. A biztosítási díjak mértékét több tényező határozza meg, kezdve az állat fajtájától, korától, nemétől, egészen a lakhelyéig.

Számos különbség mutatkozik konstrukciók között a tekintetben is, hogy mennyi ideig fedezik a kezelési költségeket (korlátozott, vagy élethosszig tartó), hogy mekkora a kifizetésekre felállított limit, vagyis milyen összegig térít a biztosító, vagy hogy mekkora önrészt kell a biztosítás megkötőjének vállalnia.

Mi a helyzet itthon?

Egy brit szervezet, a Pet Health Council felmérése szerint, minden második háziállatnak szüksége van évente állatorvosi ellátásra, azonban csak 15 százalékukra köt biztosítást gazdája. Ennél is felelőtlenebb állattartók a franciák, akiknek csak 2 százaléka köt biztosítást, míg a svédek itt is mintaértékűek, hiszen 60 százalékuk hajlandó kedvence biztosítására is pénzt áldozni.

Csehország mellett Magyarországon van a legnagyobb háziállat-tartási arány a lakosság számához képest: nálunk 2,5 millió kutya és ugyanennyi macska van. Ezekre a számokra építve gondolta úgy a hazai piacon idén debütáló APRIL biztosítási társaság, hogy érdemes lehet nálunk is megjelenni ezzel a termékkel.

A Fressnapf kisállat áruházlánccal közösen készített felmérésük alapján minden ötödik állattartó évente több, mint 25 ezer forintot költ állatorvosi költségekre. Ha abból indulunk ki, hogy nemzetközi tapasztalatok alapján, egy biztosított ügyfél 72%-kal gyakrabban kezelteti kisállatát, mint egy nem biztosított ügyfél, és 80%-kal többet költ az egészségére, akkor ezek a költségek alsó hangon közelítik az éves állatorvosi díjakat.

A felmérés során az is kiderült, hogy minden második állattartó szívesen kötne biztosítást kedvencére. Erre mától bárkinek lehetősége is nyílik, ugyanis ezen a napon indult a PBA Praeventio, Magyarország egyik vezető online biztosítási alkuszánál a termék értékesítése.

Két konstrukció közül lehet választani kutyák és macskák esetében is (más állatra egyelőre nem köthető biztosítás), függetlenül azok nemétől, fajtájától, vagy attól, hogy kertben, vagy lakásban tartják-e.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az Alap csomag díja havonta kutyák esetében 2 390 forint, macskáknál pedig 2 190 forint. A szolgáltatás tartalmazza a baleseti kezelések és bármely okból eredő sebészeti beavatkozások fedezetét, akár évi 300 000 forintig. A Prémium csomag az Alapcsomagon felül tartalmazza betegség esetén a nem sebészeti kezelést is, összesen akár évi 500 000 forintig, melynek havidíja kutyáknál 4 390 forint, macskák esetében 3 990 forint.

A szükséges kezelések, beavatkozások ellenértékét a biztosított kisállat tulajdonosa fizeti ki az APRIL szerződéses állatorvos partnerének, majd ezután a biztosító a kórlap és a számlák alapján megtéríti a kifizetett összeget, a 25% önrész levonása után.

Természetesen a biztosítottá válásnak a díj megfizetésén kívül egyéb feltételei is vannak. Az egyik, hogy az APRIL szerződött állatorvos partnere (jelenleg 29, tervek szerint később 100 országszerte) megvizsgálja és véleményezze a kis kedvenc egészségi állapotát, melynek díja 5000 ezer forint.

Másrészt nem mindegy az sem, hogy mennyi idős az állat, hiszen Alap csomag esetén szerződéskötéskor legalább 3 hónaposak és legfeljebb 6 évesek lehetnek, míg Prémium csomag esetén 4 év a felső korhatár. 10 éves koráig azonban biztosított maradhat az állat betegség vonatkozásában, míg a baleset miatt díjakat élete végéig is térítheti a biztosító, ha a szerződést megújítják.

Szintén egyszeri "belépési díjat" jelent a chip beültetése, 2000-5000 forintot, mely nélkül nem köthető meg a biztosítás.

Ha ezeket a díjakat összeadjuk, azt lehet mondani, hogy alapcsomagnál egy kutya esetében az első évben 37 180forintba kerül a biztosítás, vagyis ha ennél - pontosabban 46 475 forintnál, hiszen ennek 20 százaléka az önrész - többet költenénk állatorvosra, már megéri biztosítást kötni. Prémium csomagnál ez az összeg 76 475 forintra rúg.

Mennyit kóstál a kiskedvenc? Állati árak...

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40