2 °C Budapest

Hogyan biztosíthatod be magad a létszámleépítés ellen?

Pénzcentrum
2008. december 10. 05:40

Virágkorát éli a hazánkban, de egész Kelet-Európában egyedülálló szabad felhasználású munkanélküliség-biztosítás. A termék májusi debütálása óta 8 ezren kötöttek szerződést, a válság kiéleződése pedig négyszeresére növelte a napi ajánlatkérések számát - tudtuk meg Rácz Istvántól, a Biztosítás.hu ügyvezetőjétől.

Bizony az elmúlt hónapokban elbocsátásoktól, leépítési hullámoktól, létszámstopoktól volt hangos a sajtó. A munkájukat elveszítő emberek számára ilyenkor nem marad más anyagi támasz, mint a munkanélküli segély, a végkielégítés, vagy az ismerősök segítsége, ez azonban, mint tudjuk, nem elegendő a megszokott életszínvonal fenntartásához.

Erre nyújt megoldást azonban az öngondoskodás hazánkban még szinte gyerekcipőben járó módozata, a munkanélküliség esetére kötött biztosítás. A terméket májusban dobta piacra egy internetes biztosítási alkusz cég, a Biztosítás.hu.

A jövedelemkiesés-biztosítás névre hallgató termék lehetővé teszi, hogy havi néhány ezer forintos díjért cserébe, munkánk önhibánkon kívüli elvesztése esetén 9 hónapig átlagos nettó bérünk 80 százalékával, de maximum 120 ezer forinttal pótoljuk kieső jövedelmünket.

A biztosítás a keresőképtelenné válásra is kiterjed, ami azt jelenti, hogy hosszabb betegség esetén, maximum 12 hónapig, szintén kiegészíthetjük táppénzünket, ugyan némileg alacsonyabb összeggel, mint munkanélküliség esetén, de itt ugye kisebb a kieső jövedelem nagysága is.

Ki, és milyen feltételekkel köthet biztosítást?

A biztosítási feltételekben foglaltak alapján minden 22-55 év közötti magyarországi lakóhellyel rendelkező, jelenlegi munkáltatójánál legalább egy éve folyamatos, minimum 30 órás alkalmazásban álló köthet Jövedelemkiesés-biztosítást, logikusan csak akkor, ha határozatlan idejű a munkaszerződése.

A munkanélküliség esetére szóló havi kifizetés összegét mi magunk választhatjuk meg, 40-120 ezer forint értékben, de nem lehet többet, mint havi nettó fizetésünk 80%-a.

Biztosítási esemény akkor következik be, vagyis akkor kapunk pénzt, ha önhibánkon kívül megszűnik az állásunk. Ezzel szemben közös megállapodással történő távozás esetén nem jár a választott összeg.

Fontos tudni azt is, hogy a havi szolgáltatási összeg nem jár azonnal, amint elveszítjük állásunkat, hiszen van egy úgynevezett önrész, ami a munkanélküliség első 60 napját jelenti, vagyis eddig a biztosító nem fizet. A 61. naptól az állástalanság idejére, de maximum 9 hónapig azonban jár az összeg.

Ha a 9 hónapot teljesen kihasználjuk, többé nem vagyunk jogosultak, ilyenkor tehát a szerződést újra meg kell kötni, ekkor azonban már egyedi elbíráláson múlik, hogy szerződést köt-e velünk a biztosító.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mik az eddigi tapasztalatok?

Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezetője elmondta, a termék májusi indulása óta már mintegy 8 ezer szerződést kötöttek, ami különösen annak fényében jó eredmény, hogy hirdetésre nem került sor, ráadásul hazánkban az öngondoskodás nem annyira elterjedt gondolat.

Mióta a válság a reálgazdaságban, vagyis a munkapiacon is felütötte fejét, a napi ajánlatkérések száma megnégyszereződött, ami sajnos szintén azt igazolja, hogy sajnos sokan csak tűzoltásjelleggel, akkor kezdenek jövőjükön gondolkodni, mikor már tényleg nagy a baj.

Természetesen utólag nem lehet szerződést kötni, sőt, már abban az esetben sem, ha a munkáltatónál már létszámleépítések történtek, vagy erre vonatkozó bejelentés történt.

Középiskolainál alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők körében kevésbé elterjedt a termék, a legtöbb biztosított közalkalmazottak, illetve adminisztratív munkaköröket betöltők közül kerül ki, de amint egy ágazatot elér a leépítési hullám, ott szintén elkezd emelkedni a szerződéskötők száma - tudtuk meg Rácz Istántól.

Eddig a magyar piacon csak hitelekhez kötött munkanélküliségi biztosítást lehetett kötni, amely azonban valójában nem a biztosított, hanem a bank számára jelentett garanciát, hogy ügyfele a munknélküliség idején is tudja majd törleszteni hiteleit. A jövedelemkiesés-biztosítás tehát az első szabadon felhasználható szolgáltatást nyújtó termék, nem csak hazánkban, de egész Kelet-Európában, amely a bérből és fizetésből élők számára nyújt védelmet munkanélküliség és keresőképtelenség esetére.

Korábban a Biztosítás.hu tervei között szerepelt egy olyan termék bevezetése is, amely a közüzemi számlák fizetését vállalta volna át az ügyféltől a munkanélküliség idején, Rácz István szerint azonban még bizonytalan, hogy mikor kerül ez piacra, addig is igyekezzünk felkészülni minden eshetőségre, hiszen megtakarítások nélkül meglehetősen nehéz átvészelni az állástalanság időszakát.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm