2 °C Budapest

Dráguló élelmiszerek? Itt a megoldás!

Pénzcentrum
2007. augusztus 3. 12:00

Szinte nincs olyan év mikor a gazdák nem vonulnak az utcára és nem akarnak a kormánnyal egyeztetni, illetve nem szeretnének valamiféle kártérítést, vagy támogatást. A legutóbb a tavaszi fagykárok és az aszály miatt vonultak fel traktoros erőkkel a termelők. Félreértés ne essék, ez a cikk nem azért született, hogy ezeket a problémákat jelentéktelen eseményként tüntesse fel, vagy hogy a termelők nehézségeit gúnyolja ki. Sokkal inkább az a célja, hogy valamiféle alternatívát mutasson az ágazatnak, nem megoldásként, hanem inkább egy lehetséges járható útként szolgáljon.

Mielőtt azonban belevágnánk a hazai helyzet elemzésébe, nézzünk szét a nagyvilágban. Az egekbe szökő mezőgazdasági termékárak és az élelmiszer alapanyag árak globális problémát jelentenek. Az EU-ban is, csakúgy mint hazánkban, jelentősen elmaradtak a gabona termésátlagok a várakozásoktól, ez pedig jelentősen megnövelt ezen termékek árát.

A globális felmelegedés, ezáltal az időjárás tartós és folyamatos változásának hatására, szükségessé vált újabb termőterületek művelés alá vonása. Ennek érdekében az EU megvonta a parlagon hagyott területek után járó támogatást, ösztönözve ezáltal a gazdákat arra, hogy megműveljék ezeket a területeket.

A termésmennyiség növelése mellett a másik fontos kérdés, a gazdák kieső jövedelmének pótlása, illetve az időjárás változékonyságából és szélsőségeiből eredő kockázat kezelése.

Nem minden a kártalanítási alap...

Nemrégiben azt olvastam az egyik hazai napilapban, hogy szegény gazdákat még az ág is húzza, mert nem kötnek velük biztosítást a biztosítók, illetve ha kötnek is magasak a díjak. Nos nézzük mi a hazai helyzet!

Ma hazánkban négy biztosítótársaság és huszonnégy biztosítási egyesület foglalkozik növény- és állatbiztosítással. A piaci szereplők biztosítási termékeiket bármilyen gazdasági társasági formában működő mezőgazdasági vállalkozásnak, őstermelőknek és magánszemélyeknek kínálják, egyszóval bárkinek, akinek érdeke fűződik agrárvagyontárgya megvédéséhez. Természetesen a klasszikus vagyonbiztosítások, géptörés-biztosítások, üvegbiztosítások stb. is megköthetők a mezőgazdasági biztosítási szerződés keretében, de a biztosítás elsődleges "tárgyai" a növények és az állatok.

A magyar mezőgazdasági biztosítás piacon megkötött szerződések jelentős hányada szinte csak tűz- és jégkár ellen nyújt fedezetet, pedig a társaságok tarsolyában rengeteg olyan módozat található, mely a kockázatok széles spektrumát felöleli. Az aszálykockázat átvállalása - a nagyfokú kockázat és a lehetséges kár nagysága miatt - ugyan valóban ritka jelenség a magyar piacon, és rendkívüli kockázatossága miatt nem is a legolcsóbb megoldás. Ennek ellenére találkozhatunk a piacon olyan "all risk" konstrukcióval is, mely kiterjed az aszálykárra is. Az Allianz által kínált hozamveszteség biztosítás, megoldást nyújt minden olyan esetre, melyekből a gazdák adott évi termése elmarad az előző évek átlagától. Tehát, ha aszály, illetve bármilyen más káresemény következik be, akkor a biztosító téríti a gazdák veszteségét.

A növénybiztosítások esetében a legszélesebb körben igénybe vett termékek a jég- és a tűzkockázatot tartalmazó biztosítások, melyeket minden biztosítótársaság kínál a piacon. Emellett vihar- és a télifagy-kockázatok ellen is választhatnak védelmet a termelők.

Tehát ebből is jól látszik, hogy a hazai biztosító társaságok kínálnak megoldást a kockázatok fedezésre. Azonban ez még nem jelenti azt, hogy a gazdák élnek is ezzel a lehetőséggel. Ennek okaként legtöbbször a magas biztosítási díjakat szokták megjelölni. Az igazsághoz azonban talán az is hozzátartozik, hogy a támogatásért és a kártérítését nem kell rendszeresen díjat fizetni. De ne rohanjunk ennyire előre!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Díjak, szerződések, megoldások

Az agrárium léte úgy is mondhatnánk, létkérdés (az élelmiszeripar alapját adják), mindezt azonban a biztosításával kapcsolatos adatok egyáltalán nem tükrözik. 2006-ban a hazai biztosítási piacon a díjbevétel alapján mindössze 1 százalékot képviseltek a mezőgazdasági biztosítások. Ez hétköznapi nyelvre lefordítva annyit jelent, hogy mezőgazdaságunk majdhogynem biztosítás nélkül létezik-működik.

Mivel egy igen alacsony szerződésszámról beszélünk, ez egyben az is jelenti, hogy a veszélyközösség száma is alacsony, a kockázat bekövetkezésének valószínűsége pedig nagy. Ez indokolja a magas biztosítási díjakat.

A természet által okozott káreseményekre hozta létre a Gyurcsány-kormány a Nemzeti Katasztrófa Alapot, amely a gazdáknak nyújt kártérítést. Ezáltal a kormány nem a biztosításkötést, az öngondoskodást ösztönzi, hanem azt mondja, ha valamiféle vis major következik be akkor majd kifizetjük a kárt a közösből, ha viszont olyan káreseménye van a gazdának ami nem tartozik az Alap hatáskörébe, fizetheti zsebből. Nézzük meg, ugyanez hogyan működik a sógoroknál!

Ausztriában, a gazdálkodók döntő többsége rendelkezik biztosítással (később majd látjuk, hogy nálunk ez mit jelent), amely a magyarnál sokkal szélesebb káresemény skálára biztosítja a gazdálkodót. Az osztrák állam 50 százalékos díjtámogatással járul hozzá a mezőgazdaság biztosításához, Ausztriában éppen ezért nincsen szükség katasztrófaalapra. Viszont, hozzá kell tennem, hogy az osztrák állam központilag nyilvántartja a művelt területeket és ezeket kötelező biztosítania is a tulajdonosnak. Ebből következik, hogy sokkal nagyobb a biztosított területek száma és nagyobb lesz az úgynevezett veszélyközösség is, ami előnyére válik mind a biztosítottnak, mind a biztosítónak.

Tehát az állam kifizeti a biztosítási díj felét (mely a biztosítóknál díjbevétel, ezáltal növelheti az adóalapot, amiből a kormánynak bevétele származhat), ezáltal neki nem kell kifizetni a gazdák kárát. A gazdáknak is pozitív megoldás mert így olcsóbb a biztosítási díj, igaz, nincs ingyen mint a katasztrófa alap, de itt szinte minden bekövetkező kárral szembe fedezve vannak. Harmadrészben pedig jó a biztosítónak, mert a kedvezményes díjak miatt szinte minden gazda rendelkezik biztosítással. Ezáltal a megnövekedett állomány lehetővé teszi olyan káresemények bevonását s a biztosítási körbe amely még kelendőbbé teszi a konstrukciókat. Összegezve tehát mind a három fél (állam, gazdák, biztosítók) elégedett lehet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem