Külföldi alapok, hazai biztonság - Mennyibe fog ez nekünk kerülni?

Pénzcentrum
2006. december 6. 16:00

December 11.-től Groupama Biztosító Zrt. hazánkban elsőként lép a piacra külföldi (francia) portfoliókezelő háttérrel rendelkező, euró alapon is elérhető, unit linked életbiztosítási termékekkel. A befektetési egységekhez kapcsolt életbiztosítási forma lehetővé teszi, hogy a Groupama ügyfelei már havi 15 ezer forint megtakarítással ugyanúgy fektessék be pénzüket, mint egy párizsi, madridi vagy lisszaboni ügyfél. A Groupama öt éven belül életbiztosítási díjbevételének 30%-át várja az egyedi unit linked szolgáltatástól.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

December 11-től a biztosító 3-3 meglévő (forint és euró bázisú) eszközalapja mellé 3 új, francia portfoliókezelők által irányított, euróban elérhető befektetési módozatot ajánl. A Groupama 2001-ben lépett piacra unit linked termékeivel, amelyek idén novembertől euró alapon is hozzáférhetővé váltak. A Groupama, most bevezetésre kerülő unit linked termékeivel a piacon elsőként új befektetési lehetőséget kínál az évi 180-500 ezer forint megtakarítással rendelkező ügyfeleknek is, akik Párizsban fektethetik be pénzüket már havi 15 ezer forinttól, amely a hazai minimális díjak kb. felével egyezik meg.

A Groupama unit linked termékeinek hazai alapkezelője a MKB Bank, külföldi partnere pedig a GAM, amely a több éves nemzetközi tapasztalattal, illetve a magyar piacon kiemelkedő szintű AM2- Fitch minősítéssel rendelkezik és a 74 milliárd eurós kezelt vagyon mellett egy tekintélyes európai pénzügyi csoport erejét biztosítja. Az 1993-ban alakult GAM az első olyan vagyonkezelő társaság, amely a Groupama hazai leányvállalatán keresztül határon túli szolgáltatást nyújt a hazai piacon.

Az ügyfelek egyrészt eldönthetik, milyen arányban kívánják elhelyezni megtakarításukat a kínált alapokban (pl. kötvényalap, pénzpiaci alap, részvényalap) saját kockázattűrésüknek megfelelően, másrészt ezt a későbbiekben módosíthatják.

Néhány éven belül hazánk is az euró zónához csatlakozik, ezért az euró bázisú termékek fő előnye a forint alapúakkal szemben, hogy mentesek az árfolyamkockázattól, vagyis nem kell megvárni a rögzített árfolyamot és elkerülhető a későbbi átváltási kockázat - ezáltal kivédhető, hogy a forint erősebb leértékelődése esetén a befektetés is veszítsen értékéből.

A Groupama termékei magas, közepes és alacsony kockázati szint mellett, magyar vagy francia, illetve forint vagy euró alapú egységben választhatók. A unit linked életbiztosításokhoz személyijövedelemadó-kedvezmény is társul: életbiztosításról lévén szó - a többi versengő befektetési formához képest -, az adókedvezmény visszaigényelhető (a befizetett díjak 20%-a), míg máshol csupán jóváírható.

Az eurós alapok választása a Groupamánál nemcsak azok számára lehetőség, akik most kötnek szerződést, hanem azoknak is, akik már rendelkeznek Ázsió vagy Pénzvirág elnevezésű unit linked termékek valamelyikével. Az átváltás révén a meglévő eszközalapokban elhelyezett megtakarítások áthelyezhetők egy másikba.

A termékek költségszintje nem tér el az eddig forgalmazott konstrukciók költségeitől. Bár a fizetendő díjak összetételén belül nagyobb részt képviselnek az alapkezelési díjak. Egy havi 15 ezer forintos díjú, 20 éves konstrukció esetében, éves 8 százalékos feltételezett hozam mellett a költségek és kifizetések a következőképpen alakulnak: A futamidő alatti összes befizetés 3,6 millió forint, a visszavásárlási érték 6,18 millió forint, ebből a kockázati rész 190 ezer forint, az összes költség pedig 1,131 millió forint, amiből 560 ezer forint az alapkezelői díj. Természetesen az ügyfelek választhatnak nagyobb kockázati részt is és kiegészítő biztosításokat is köthetnek a konstrukciók mellé.

François Maresquier, a Groupama Biztosító Zrt. vezérigazgatója szerint amellett, hogy az életbiztosítás a leginkább bizalmat igénylő ágazata a szakmának, az egyik legjövedelmezőbb lehetőség is azoknak, akik befektetni szeretnének. "A vagyonkezelés európai piacának mérete (az évi átlagos 16%-os növekedés mellett) a négyszeresére nőtt az elmúlt évtized alatt. A tendencia ismeretében célunk, hogy az egyedi konstrukciók bevezetésével, öt éven belül életbiztosítási portfoliónk díjbevételének 30%-át a unit linked tegye ki. Az új termékbevezetésünk jelentőségét az adja leginkább, hogy ezáltal lehetővé tesszük az ügyfeleinknek, hogy már havi 15 ezer forint megtakarítással ugyanúgy fektethessék be pénzüket, mint egy párizsi, madridi vagy lisszaboni ügyfél. Ezzel a lépéssel azt is mutatjuk a magyar ügyfeleknek, hogy már ebből a szempontból is teljesen európai állampolgárok" - mondta a vezérigazgató.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?