Külföldi alapok, hazai biztonság - Mennyibe fog ez nekünk kerülni?

Pénzcentrum
2006. december 6. 16:00

December 11.-től Groupama Biztosító Zrt. hazánkban elsőként lép a piacra külföldi (francia) portfoliókezelő háttérrel rendelkező, euró alapon is elérhető, unit linked életbiztosítási termékekkel. A befektetési egységekhez kapcsolt életbiztosítási forma lehetővé teszi, hogy a Groupama ügyfelei már havi 15 ezer forint megtakarítással ugyanúgy fektessék be pénzüket, mint egy párizsi, madridi vagy lisszaboni ügyfél. A Groupama öt éven belül életbiztosítási díjbevételének 30%-át várja az egyedi unit linked szolgáltatástól.

December 11-től a biztosító 3-3 meglévő (forint és euró bázisú) eszközalapja mellé 3 új, francia portfoliókezelők által irányított, euróban elérhető befektetési módozatot ajánl. A Groupama 2001-ben lépett piacra unit linked termékeivel, amelyek idén novembertől euró alapon is hozzáférhetővé váltak. A Groupama, most bevezetésre kerülő unit linked termékeivel a piacon elsőként új befektetési lehetőséget kínál az évi 180-500 ezer forint megtakarítással rendelkező ügyfeleknek is, akik Párizsban fektethetik be pénzüket már havi 15 ezer forinttól, amely a hazai minimális díjak kb. felével egyezik meg.

A Groupama unit linked termékeinek hazai alapkezelője a MKB Bank, külföldi partnere pedig a GAM, amely a több éves nemzetközi tapasztalattal, illetve a magyar piacon kiemelkedő szintű AM2- Fitch minősítéssel rendelkezik és a 74 milliárd eurós kezelt vagyon mellett egy tekintélyes európai pénzügyi csoport erejét biztosítja. Az 1993-ban alakult GAM az első olyan vagyonkezelő társaság, amely a Groupama hazai leányvállalatán keresztül határon túli szolgáltatást nyújt a hazai piacon.

Az ügyfelek egyrészt eldönthetik, milyen arányban kívánják elhelyezni megtakarításukat a kínált alapokban (pl. kötvényalap, pénzpiaci alap, részvényalap) saját kockázattűrésüknek megfelelően, másrészt ezt a későbbiekben módosíthatják.

Néhány éven belül hazánk is az euró zónához csatlakozik, ezért az euró bázisú termékek fő előnye a forint alapúakkal szemben, hogy mentesek az árfolyamkockázattól, vagyis nem kell megvárni a rögzített árfolyamot és elkerülhető a későbbi átváltási kockázat - ezáltal kivédhető, hogy a forint erősebb leértékelődése esetén a befektetés is veszítsen értékéből.

A Groupama termékei magas, közepes és alacsony kockázati szint mellett, magyar vagy francia, illetve forint vagy euró alapú egységben választhatók. A unit linked életbiztosításokhoz személyijövedelemadó-kedvezmény is társul: életbiztosításról lévén szó - a többi versengő befektetési formához képest -, az adókedvezmény visszaigényelhető (a befizetett díjak 20%-a), míg máshol csupán jóváírható.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az eurós alapok választása a Groupamánál nemcsak azok számára lehetőség, akik most kötnek szerződést, hanem azoknak is, akik már rendelkeznek Ázsió vagy Pénzvirág elnevezésű unit linked termékek valamelyikével. Az átváltás révén a meglévő eszközalapokban elhelyezett megtakarítások áthelyezhetők egy másikba.

A termékek költségszintje nem tér el az eddig forgalmazott konstrukciók költségeitől. Bár a fizetendő díjak összetételén belül nagyobb részt képviselnek az alapkezelési díjak. Egy havi 15 ezer forintos díjú, 20 éves konstrukció esetében, éves 8 százalékos feltételezett hozam mellett a költségek és kifizetések a következőképpen alakulnak: A futamidő alatti összes befizetés 3,6 millió forint, a visszavásárlási érték 6,18 millió forint, ebből a kockázati rész 190 ezer forint, az összes költség pedig 1,131 millió forint, amiből 560 ezer forint az alapkezelői díj. Természetesen az ügyfelek választhatnak nagyobb kockázati részt is és kiegészítő biztosításokat is köthetnek a konstrukciók mellé.

François Maresquier, a Groupama Biztosító Zrt. vezérigazgatója szerint amellett, hogy az életbiztosítás a leginkább bizalmat igénylő ágazata a szakmának, az egyik legjövedelmezőbb lehetőség is azoknak, akik befektetni szeretnének. "A vagyonkezelés európai piacának mérete (az évi átlagos 16%-os növekedés mellett) a négyszeresére nőtt az elmúlt évtized alatt. A tendencia ismeretében célunk, hogy az egyedi konstrukciók bevezetésével, öt éven belül életbiztosítási portfoliónk díjbevételének 30%-át a unit linked tegye ki. Az új termékbevezetésünk jelentőségét az adja leginkább, hogy ezáltal lehetővé tesszük az ügyfeleinknek, hogy már havi 15 ezer forint megtakarítással ugyanúgy fektethessék be pénzüket, mint egy párizsi, madridi vagy lisszaboni ügyfél. Ezzel a lépéssel azt is mutatjuk a magyar ügyfeleknek, hogy már ebből a szempontból is teljesen európai állampolgárok" - mondta a vezérigazgató.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 12. 17:24
Az Új Írás és a Tekintet folyóiratok Aranytoll Életmű-díjas egykori főszerkesztőjét 93 évesen érte a...
Kiszámoló  |  2024. július 12. 14:54
Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd,...
ChikansPlanet  |  2024. július 12. 14:03
Szinte minden otthonban van egy olyan fiók, ami tele van különböző típusú töltőkábelekkel, amelyek s...
Holdblog  |  2024. július 12. 08:00
Emlékeinket, akár egy gép funkcióit, gyakorlatilag gombnyomásra elő lehet hívni. És nemcsak mi: külö...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 13. szombat
Jenõ
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm