20 °C Budapest

Kötelező-váltás: büntetik az átszerződőket

Pénzcentrum
2006. november 2. 10:45

A jelenlegi jogszabályok értelmében, amíg az átszerződő nem tudja bemutatni az előző biztosítójától kapott kártörténeti igazolást, addig az új biztosítónak őt automatikusan a semleges A0 kategóriába kell besorolnia.

Az elhagyott biztosítók kártérítési felelőssége december 31-ig fennáll, az igazolásokat így csak januárban postázhatják ki. A probléma csak az, hogy semmilyen határidő nem kötelezi a biztosítókat erre és nem is szankcionálhatók - írja a Napi.

Az ügyfelet ellenben bünteti a jogalkotó, amennyiben ugyanis 90 napon belül nem tudja bemutatni a kártörténeti igazolást, akkor a biztosító köteles őt a legrosszabb, malus 4-es kategóriába átsorolni. (Az igazolás utólagos bemutatásakor a biztosító ugyan jóváírja a díjkülönbözetet, a jelenlegi helyzetet azonban a szakma képviselői is elfogadhatatlannak tartják.)

Vagy a biztosítókat kellene kötelezni arra, hogy a szerződés lejárta után egy meghatározott időpontig kötelezően adják ki a kártörténeti igazolást, vagy végre meg kellene alkotni az egységes bonus-malus nyilvántartást.

Utóbbi azért is lenne kívánatos, mert egy uniós irányelv is központi adatkezelést irányoz elő, a Mabisz állásfoglalása szerint azonban a biztosítók csak akkor támogatnák ezt a lépést, ha ez nem járna többletköltséggel. Mindent összevetve elmondható, hogy gyors lépés aligha várható az ügyben, holott a biztosítóknak saját bevallásuk szerint hatalmas költséget okoz minden egyes akta A0-ba sorolása, majd későbbi átsorolása.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29