2 °C Budapest

2007-es Kötelező tarifák - Ki mennyiért fogja adni?

Pénzcentrum
2006. október 26. 16:05

Az elmúlt években a biztosítót váltó ügyfelek száma folyamatosan növekedett, s úgy tűnik, kialakult egy 80-100 ezres stabil ügyfélkör, aki immáron két-három éve rendszeresen új biztosítót választ, s a többség ezt Interneten teszi meg. De vajon mennyiben változnak a tavalyi díjak?

Az ügyfélkör rendkívül ár érzékeny, döntésüket csak kisebb mértékben motiválják egyéb szempontok. Ez az ügyfélkör folyamatosan és dinamikusan bővül, szakértők becslése szerint nem elképzelhetetlen, hogy idén novemberben számuk ismét jelentősen növekszik majd - mutatott rá Mestyán András, a CLB Független Biztosítási Alkusz igazgatója.

Az alkuszok a novemberi kgfb-váltásra különösen nagy figyelmet fordítanak. Várhatóan a tarifák egyes biztosítók esetében még tovább fognak bonyolódni, így az idei novemberben megjelenő tarifarendszer már a szakértők számára is komoly kihívást fog jelenteni. A tavalyi novemberi váltásnál hozzávetőlegesen 1,5 millióan tarifáltak interneten keresztül, s közel 100 ezren váltottak, azaz az online alkuszok immáron egyharmados szeletet hasítottak ki a piacból. Tavaly novemberben mintegy 300 ezren váltottak biztosítót. A CLB oldalán tavaly már több mint 150 ezer tarifálást végeztek el, és közel 5000 ügyfél váltott online biztosítót.

Mire számíthatunk?

A tavalyi biztosítóváltás három dobogós helyezettje a három biztosítóegyesület volt. Egyes szakértők szerint a MÁV Biztosítónak régi és leendő ügyfeleivel szemben is díjemelést kellene végrehajtania, bár Mestyán András szerint az sem elképzelhetetlen, hogy az egyesület tartani tudja a tavalyi díjait.

A tavaly szintén eredményes TIR Biztosító Egyesület az idei kötelező kampányban biztosan nem fog részt venni, pontosabban új ügyfeleket nem fogadhat. Díjat a régi ügyfelek miatt köteles azonban hirdetni, s a TIR várhatóan az ügyfeleinek olyan díjat próbál kínálni, amely a maradásra ösztökéli őket.

Az idén 10 éves Közlekedési Biztosító Egyesület az elmúlt pár év során sikerült a társaságnak mind adminisztrációs feladatokban, mind gazdaságilag megerősödni, és már a tavalyi évben is zökkenőmentesen kötöttek meg több tízezer új kötelező biztosítást. Várhatóan a KÖBE továbbra is szeretne piacot szerezni, így feltehetőleg díjaiban csak kisebb változtatásokat fog végrehajtani. Mestyán András szerint "az egyesület díjat fog ott emelni, ahol ezt a kárstatisztikája indokolja, viszont egyes szegmensekben akár még olcsóbb is lehet, mint a tavalyi évben".

A novemberi kampányban részt vevő és piacot szerezni kívánó két egyesület mellé feltehetőleg csatlakozni fog a piacra újonnan belépő Signal Biztosító is. Ahhoz, hogy egy biztosító gépjármű felelősségbiztosítási üzletága stabilan tudjon működni, szakértők szerint minimum 60-70 000 ügyfél szükséges. A biztosító számára meghatározó a minél nagyobb számú szerződő, ezért vélhetően kedvező díjjal fog megjelenni a piacon. Sok pozitív és negatív példa áll a társaság előtt, hiszen pár éve egy másik társaság jelent meg kedvező díjjal, majd rá egy évre komoly díjemelést hajtott végre, aminek következtében veszített ügyfélköréből, és tavaly is ugyanez ismétlődött meg. Feltehetőleg ezt elkerülendő, szegmentált tarifával indulnak, és a kedvezményrendszert fogják úgy alakítani, hogy a számukra fontos ügyfélkörnek kedvező díjat tudjanak kínálni. Várhatóan az interneten keresztül váltó ügyfeleknek online kedvezményt is fognak kínálni.

Az Union Biztosító minden valószínűség szerint év közben kielemezte tavalyi kampányát, és várhatóan egy jól felépített, kockázatarányos és egyes ügyfelek számára rendkívül kedvező díjjal fog megjeleni. Mestyán András a biztosítót is azok közé sorolja, "akik nem feltétlenül dömping díjjakkal, de azért mégis egy-egy szegmensben komoly szerződésállomány növekedést szeretne elérni".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Groupama Biztosító új értékesítési csatornát indított még tavaly, idén már kampánya is kifejezetten egy meghatározó üzlethálózatra épül, ennek megfelelően már a szupermarketben is lehet kötelező biztosítást kötni. A társaság feltehetőleg megtartja kedvező díjait ott, ahol tavaly is ügyfeleket tudott szerezni, és igyekszik folyamatosan megtartani meglévő állományát.

Az Aegon Biztosító, mint már évek óta, folyamatosan, megfontoltan és tudatosan alakítja díjait. Nem akarnak feltétlenül nagy számban új ügyfeleket szerezni, de veszteni sem akarnak a jó kárhányadú ügyfélkörükből, nem valószínű, hogy komolyabban változtatnak díjaikon, vagy a tarifa struktúráján.

Az UNIQA Biztosító valószínűsíthetően folytatni fogja évek óta tetten érhető taktikáját: nem veszteni semmit az ügyfélkörből, és ha lehetséges, picit növelni azt a megfelelő szegmentálás alapján.

Az OTP Garancia már tavaly is komolyabb módosításokat hajtott végre díjtarifáján, megjelentek új kedvezmények, és több esetben is igen vonzó díjat kínáltak az érdeklődők számára. Szakértők szerint a legnagyobb esélye annak van, hogy tarifájukat még tovább finomítva, kimondottan egy-egy ügyfélszegmensre koncentrálva kisebb állománynövekedést fognak elérni.

A kötelező biztosítási piac több mint felét birtokló két társaság az Allianz Hungária és a Generali Biztosító már tavaly előtt hozzányúlt az addig érintetlen díjstruktúrájukhoz. Az Allianz pontrendszert vezetett be, és a piacon a legjobban ő szegmentálta ügyfeleit terület és kor szerint, míg a Generali kedvezményrendszere kidolgozásában jeleskedett. Mindkét társaság elemi érdeke, hogy ügyfeleit maradásra bírja.

Már tavaly is megfigyelhető volt, idén pedig még jobban erősödni fog a két cég marketing és kommunikációs kampánya, és kiegészítő szolgáltatásokkal, vagy kiváló szolgáltatási színvonalukkal próbálják majd elnyeri az ügyfelek bizalmát.

Az Allianz esetében a díjcsökkenés sem elképzelhetetlen, a Generalinál pedig nagy valószínűséggel új értékesítési csatorna kerül majd bevezetésre egy-egy szegmensre koncentrálva kívánnak majd ügyfeleket megnyerni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm