2020. december 4. péntek Borbála, Barbara

2 millió magyar billeg a szakadék szélén: a korona-válság lökheti őket a mélybe


Magyarországon 2019-ben majd 2 millió embert fenyegetett az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztettség réme. Rájuk leselkedhet most a legnagyobb veszély, a koronavírus-járvány második hullámának közepén, ugyanis a COVID-válság gazdasági következményei rajtuk üthetnek először nagyot.

A nagy COVID-válság előtt, 2019-ben átlagosan az EU lakosságának 21,1 százalékát fenyegette elszegényedés vagy társadalmi kirekesztettség - adta hírül friss publikációjában az Eurostat. Ez összesen nem kevesebb mint 92,4 millió embert jelent, ám jó hír, hogy az ilyen helyzetben lévők aránya 2018-2019 között 0,5 százalékkal csökkent. 

Nem túl rózsás a helyzet

Ha a tagállamokat egyesével megnézzük, akkor azt látni, hogy ma lakosságarányosan Bulgáriában vannak a legtöbben azok, akiket fenyeget az el szegényedés vagy a társadalmi kirekesztettség. Ott a lakosság 32,5 százaléka ebbe a halmazba tartozik. Nem állnak jól ezen a listán a románok és a görögök sem, ők foglalják a dobogó második és harmadik helyét. De EU-átlag fölötti számokat tud felmutatni a komplett Baltikum, Horvátország, Ciprus és Portugália is.

Ahogy az a grafikonról leolvasható, Magyarország az EU középmezőnyében helyezkedik el, kevesebb mint 2 százalékkal előzve az unió átlagot. Ezek alapján, Magyarországon tavaly több mint

1 millió 800 ezer embert fenyegetett az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztettség.

Ez a magyar lakosság majdnem negyede, amit azért nagyon fontos kihangsúlyozni, mert a most dübörgő koronavírus-járvány rájuk mérheti a legnagyobb csapást gazdasági oldalról, sokat a szegénységbe lökve. Közvetlen szomszédjaink közül Ausztria, Szlovákia és Szlovénia is előzi Magyarországot, ám az elszegényedéstől legkevésbé Csehországban kell tartaniuk az embereknek. Ott ugyanis a lakosság "mindössze" 12,5 százaléka érintett.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk