18 °C Budapest
Man with gloves is breaking into car with screwdriver.

Friss bűntérkép: itt lopják el, törik fel a legtöbb autót Magyarországon, új módszere van a bűnözőknek

2024. május 15. 10:02

Érdekes módon nem Budapest az autólopások és feltörések elsődleges helyszíne - derült ki a rendőrség adataiból, amelyek az utóbbi 1 évet összesítik. A 100 ezer lakosra vetített autólopások száma Nógrádban volt a legmagasabb tavaly és idén április között, a feltörések esetében pedig Heves megyében a legmagasabb a mutató. Külön térképeken mutatjuk, hol törik fel és lopják el a legtöbb autót mostanában.

Tavaly április 15. és idén április 14. között lakosságarányosan Nógrád megyében történt a legtöbb autólopás Magyarországon, 100 ezer lakosra 39 ilyen bűncselekmény jutott - derült ki a rendőrségi statisztikákból. Második helyen Heves megye áll 29 eset/100 ezer fővel, a harmadik pedig Jász-Nagykun-Szolnok, ahol 22 ilyen bűncselekmény jutott 100 ezer emberre.

Érdekes módon Budapest csak a középmezőnyben kapott helyet, itt 14 autólopás jutott 100 ezer lakóra, a Pest megyében még ennél is kevesebb, 13 darab. A lista másik végén Hajdú-Bihar áll, ahol mindösszesen 6 ilyen eset jutott 100 ezer főre, de Somogyban is csak 7 darab.

Ha megnézzük a fővárosi bűntérképet (ami csak 60 napra, azaz február 14. és április 14. között mutatja maximum az elkövetett bűncselekményeket) , akkor kiderül, hogy sok kocsilopást jelentettek Békásmegyerről például, de nagy piros gócpont látható Csepelen is. Emellett a belső kerületekben is igen intenzív a bűnözők jelenléte, különösen a Városliget és a Keleti pályaudvar környékén, úgyhogy legyen óvatos, aki ott parkol!

A budapesti autólopások hőtérképe. Forrás: police.huA budapesti autólopások hőtérképe. Forrás: police.hu

Az országos hőtérkép szerint a fővároson kívül piroslik még Szolnok is, valamint Miskolc környéke. Ezek mellett Gyöngyös, Sárvár, Győr környéke, Körmend és Szőce is kiemelhető a vizsgált 60 napból, és a Nyírbátor-Nyírmada-tengely.

A magyarországi autólopások hőtérképe. Forrás: police.huA magyarországi autólopások hőtérképe. Forrás: police.hu

Itt törik fel a legtöbb autót

Ami a gépkocsifeltöréseket illeti, itt sem Budapest vezet, holott itt laknak a legtöbben és a legtöbb személyautó is értelemszerűen a fővárosban van. 100 ezer lakosra a legtöbb ilyen bűncselekmény a statisztikák szerint Heves megyében jutott, szám szerint 35 darab.

A második helyen Pest megye áll jócskán lemaradva, 17 eset/100 ezer lakos, Budapest csak a harmadik, itt 15 gépkocsifeltörés jutott 100 ezer főre a kérdéses időszakban. Ezzel szemben Veszprémban és Zalában 2, Békésben és Hajdú-Biharban pedig csak 3 ilyen jutott 100 ezer főre.

Ha a fővárosi hőtérkép szerint sok autót törtek fel február és április között például a már említett Békásmegyeren, de a Maglódi útnál és az Üllői út - Ferihegyi reptérre vezető út környékéről is. Ha az agglomerációt is megnézzük, akkor valósággal vöröslik Kistarcsa.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A budapesti autófeltörések hőtérképe. Forrás: police.huA budapesti autófeltörések hőtérképe. Forrás: police.hu

Ami az országos helyzetet illeti, a fővároson kívül Győr, Gyöngyös, Eger és Kiskunhalas világít vörösen a térképen, valamint Miskolc és Ráckeve is kitűnik.

A magyarországi autófeltörések hőtérképe. Forrás: police.huA magyarországi autófeltörések hőtérképe. Forrás: police.hu

Új módszer terjed, pikk-pakk ellopják a kocsit

A Pénzcentrum is beszámolt róla, nemrégiben egy autótolvaj részletesen bemutatta, hogy egy speciális, 15 000 font (kb. 7 millió forint) értékű eszközkészlet segítségével hogyan képes néhány másodperc alatt ellopni bármilyen járművet. Ez az eszköz az Egyesült Királyságban legálisan beszerezhető.

Az egyik videóban a módszerrel egy új Range Rovert tulajdonított el, kiemelte, hogy ez az autómárka különösen könnyen beindítható. Az új technika lehetővé teszi a bűnözőknek, hogy távolról, anélkül lophassanak el járműveket, hogy közvetlenül lemásolnák a tulajdonos kulcsait. 

A lopás során a tolvaj egy jeladót használva kommunikál az autóval és nyitja ki azt kevesebb mint 20 másodperc alatt anélkül, hogy az autó riasztója bekapcsolna. Ezután egy másik eszközt csatlakoztat az OBD-portba, ami lehetővé teszi az indítást és az elhajtást. A videóból kiderül, hogy létezik legális változata ennek az eszköznek, amelyet csak bizonyos feltételek mellett lehet megvásárolni. Ezzel szemben vannak olyan cégek is, amelyek bárki számára értékesítik ezt a felszerelést anélkül, hogy háttérellenőrzést végeznének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm