16 °C Budapest
Europe, Hungary, Budapest Area, 2018: View Of Traffic Jam On Main Road

Eltörlik az egyik legbosszantóbb közlekedési bírságot: fellélegezhetnek a magyar autósok

2022. november 15. 08:55

Januártól már nem jár figyelmeztetés, bírság, ha valaki otthon hagyja a jogosítványát, forgalmiját és igazoltatják. Eddig a rendőrök mérlegelhették a helyzetet, és ha nem találtak más problémát, akkor a figyelmetlen autós megúszhatta figyelmeztetéssel. Az ORFK szerint már évek óta elektronikusan ellenőrzik az adatokat, az új szabály ehhez igazodik.

Mindeddig mérlegelési joguk volt a rendőröknek, figyelmeztetik-e, vagy bírságolják-e azokat, akik nem tudják felmutatni igazoltatáskor a jogosítványukat és a forgalmit, januártól viszont nem kell magunknál hordani az okmányokat - erősítette meg az ORFK a Telexnek. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy ha valaki együttműködő és más problémát nem találnak nála, akkor csak figyelmeztetik az okmányok hiánya miatt. A hatályos jogszavályok szerint ugyanakkor a jogsi és a forgalmi otthonfelejtése szabálysértésnek minősül: 5 vagy 50 ezer forint helyszíni bírság járhat érte, legfeljebb 150 ezer forintot fizethet az érintett, amennyiben szabálysértési eljárást indítanak vele szemben.

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény módosításának értelmében azonban január 1-től már nem szabálysértés otthon hagyni az okmányokat. A változás csak azokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát és a jármű is szerepel a magyar nyilvántartásban. A külföldi sofőröknek, külföldön regisztrált autót hajtóknak továbbra is kellenek az okmányok.

A rendőrség elmagyarázta, hogy már évek óta elektronikus úton, kéziszámítógéppel ellenőrzik a jármű és a sofőr adatait a Belügyminisztérium adatbázisában - a szabályozás ehhez igazodik. A változás értelmében már azoknak sem kell kölcsönadási szerződést kötni, akik nem a saját tulajdonú, vagy általuk üzembentartott autójukat vezetik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem