25 °C Budapest
Transportation concept;  Hand hold fuel nozzle to add fuel i  the car at the gas station. close up of fuel monitoring system refueling petroleum to the vehicle at the gas station.

Kongatják a vészharangot: kegyetlen drágulás jöhet az üzemanyag-szigor után

2022. július 31. 15:58

Szombat délelőtt jelentette be a kormány, hogy mostantól csak a magántulajdonban lévő kocsikba, mezőgazdasági gépekbe és a taxikba lehet 480 forintért tankolni. A céges autóknak így piaci árat kell fizetniük, ami megközelítőleg 800 ezer gépjárművet fog érinteni. Azonban a szakértők szerint ez csak azt érik majd el, hogy más cégek nem fognak a hatósági ár miatt üzemanyagot behozni Magyarországra. Ráadásul szinte biztosan áremeléssel fog járni az intézkedés minden szektorban.

A tegnap délelőtti bejelentés, miszerint a cégeknek mostantól piaci áron fognak tankolni azonban más szektorokban is drágulást fog hozni. A kenyértől kezdve a felvágotton át a vegyiáruig ugyanis mindent autóval, kamionnal szállítanak. Ezt az árnövekedést pedig az üzletek kénytelenek lesznek beépíteni az áraikba.

De ez a változás nemcsak a boltokat fogja érinteni: ugyanúgy nőni fog az ára a csomagküldésnek, a betegszállításnak és a szolgáltatóipar többi részének is. Szinte nincs is olyan szektor, ahol ne lenne következménye annak, hogy mostantól majdnem kétszeres áron kell tankolni a céges autókat.

Egy ilyen esemény azt eredményezi, hogy drágulni fog bizonyos olyan gazdasági szereplőknek az üzemanyagköltsége, akik ezt tovább tudják hárítani a fogyasztói árukon keresztül a lakosságra és kénytelenek is tovább hárítani a megemelkedett költségeket. Ugyanakkor ennek a mértéke nagyon bizonytalan

– mondta el Madár István a Portfolio.hu elemzője az RTL Híradónak.

Az új szabályok betartásáról pedig – ahogyan eddig is – a benzinkutaknak kell gondoskodniuk. Ők végzik el az ellenőrzést, amire viszont a független benzinkutak képviselője szerint nincsenek felkészülve:

Rendkívül sok olyan pont van, ahol ezt a rendszert ki lehet játszani. Mindenki arra fog törekedni, hogy hatósági áron tudjon tankolni, mert hát még mindig nagyon jelentős a hatósági ár és a piaci ár közötti különbség

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– mesélte Egri Gábor az RTL-nek. A kormány a döntést tegnap azzal magyarázta, hogy péntek óta hosszabb karbantartásra leállt a Mol százhalombattai finomítója, ami nem tudni mennyi ideig fog tartani. Az elmúlt hónapokban pedig szinte csak innen jutottak üzemanyaghoz a hazai kutak, hiszen a hatósági árak miatt a forgalmazóknak nem éri meg külföldről behozni az üzemanyagot. Az ásványolaj szövetség szerint ezen pedig a tegnapi döntés sem segít, mivel nem lehetséges csak a céges autók felhasználására importálni.

A független importőr továbbra sem fog üzemanyagot Magyarországra szállítani, hiszen az számára továbbra is csak veszteséges értékesítést jelentene, legfeljebb a változás annyi, hogy nem olyan nagymértékű a veszteség, mint eddig volt

– mondta Garád Ottó, aki szerint üzemanyaghiánytól azonban továbbra sem kell tartani, hiszen a Mol jelentős készletekkel készült a leállásra.

Mindezek mellett az sem elhanyagolható, hogy a kormány megemelte a Mol-ra kivetett különadót: az eddigi 25 százalék helyett immáron 40 százalék adót kell fizetniük az Oroszországból beszerzett kőolaj után.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?