7 °C Budapest
Transportation concept;  Hand hold fuel nozzle to add fuel i  the car at the gas station. close up of fuel monitoring system refueling petroleum to the vehicle at the gas station.

Kongatják a vészharangot: kegyetlen drágulás jöhet az üzemanyag-szigor után

2022. július 31. 15:58

Szombat délelőtt jelentette be a kormány, hogy mostantól csak a magántulajdonban lévő kocsikba, mezőgazdasági gépekbe és a taxikba lehet 480 forintért tankolni. A céges autóknak így piaci árat kell fizetniük, ami megközelítőleg 800 ezer gépjárművet fog érinteni. Azonban a szakértők szerint ez csak azt érik majd el, hogy más cégek nem fognak a hatósági ár miatt üzemanyagot behozni Magyarországra. Ráadásul szinte biztosan áremeléssel fog járni az intézkedés minden szektorban.

A tegnap délelőtti bejelentés, miszerint a cégeknek mostantól piaci áron fognak tankolni azonban más szektorokban is drágulást fog hozni. A kenyértől kezdve a felvágotton át a vegyiáruig ugyanis mindent autóval, kamionnal szállítanak. Ezt az árnövekedést pedig az üzletek kénytelenek lesznek beépíteni az áraikba.

De ez a változás nemcsak a boltokat fogja érinteni: ugyanúgy nőni fog az ára a csomagküldésnek, a betegszállításnak és a szolgáltatóipar többi részének is. Szinte nincs is olyan szektor, ahol ne lenne következménye annak, hogy mostantól majdnem kétszeres áron kell tankolni a céges autókat.

Egy ilyen esemény azt eredményezi, hogy drágulni fog bizonyos olyan gazdasági szereplőknek az üzemanyagköltsége, akik ezt tovább tudják hárítani a fogyasztói árukon keresztül a lakosságra és kénytelenek is tovább hárítani a megemelkedett költségeket. Ugyanakkor ennek a mértéke nagyon bizonytalan

– mondta el Madár István a Portfolio.hu elemzője az RTL Híradónak.

Az új szabályok betartásáról pedig – ahogyan eddig is – a benzinkutaknak kell gondoskodniuk. Ők végzik el az ellenőrzést, amire viszont a független benzinkutak képviselője szerint nincsenek felkészülve:

Rendkívül sok olyan pont van, ahol ezt a rendszert ki lehet játszani. Mindenki arra fog törekedni, hogy hatósági áron tudjon tankolni, mert hát még mindig nagyon jelentős a hatósági ár és a piaci ár közötti különbség

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– mesélte Egri Gábor az RTL-nek. A kormány a döntést tegnap azzal magyarázta, hogy péntek óta hosszabb karbantartásra leállt a Mol százhalombattai finomítója, ami nem tudni mennyi ideig fog tartani. Az elmúlt hónapokban pedig szinte csak innen jutottak üzemanyaghoz a hazai kutak, hiszen a hatósági árak miatt a forgalmazóknak nem éri meg külföldről behozni az üzemanyagot. Az ásványolaj szövetség szerint ezen pedig a tegnapi döntés sem segít, mivel nem lehetséges csak a céges autók felhasználására importálni.

A független importőr továbbra sem fog üzemanyagot Magyarországra szállítani, hiszen az számára továbbra is csak veszteséges értékesítést jelentene, legfeljebb a változás annyi, hogy nem olyan nagymértékű a veszteség, mint eddig volt

– mondta Garád Ottó, aki szerint üzemanyaghiánytól azonban továbbra sem kell tartani, hiszen a Mol jelentős készletekkel készült a leállásra.

Mindezek mellett az sem elhanyagolható, hogy a kormány megemelte a Mol-ra kivetett különadót: az eddigi 25 százalék helyett immáron 40 százalék adót kell fizetniük az Oroszországból beszerzett kőolaj után.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm