15 °C Budapest
Fuel gauge, Focus on display

Benzinhiányt hozhat az augusztus Magyarországon: hozzá kell nyúlni a tartalékokhoz?

2022. július 11. 09:29

Rekordot döntött az üzemanyagok iránti kereslet Magyarországon 2022 tavaszán. Hernádi Zsolt szerint augusztusban mindenképpen hozzá kell nyúlni a stratégiai tartalékhoz, mert a százhalombattai finomítóban karbantartás lesz. Tartalékolni pedig a megnövekedett fogyasztás miatt nem nagyon lehet.

Soha nem látott kereslet volt itthon az üzemanyagokra 2022 tavaszán, májusra pedig a forgalom az eddigi csúcsnak számító 2019 augusztusit is lekörözte. A NAV adatai alapján a Napi.hu arra jutott, hogy ebben nagy szerepe van a 480 forintos hatósági áraknak.

Márciusban 31 százalékkal több benzint és 36 százalékkal több gázolajat vettek a magyar kutakon, mint egy évvel korábban, amit még részben a járvány miatti alacsony bázis is magyaráz, áprilisban 19,3 százalékkal több benzin és 21 százalékkal több dízel, májusban pedig 10.3 százalékkal több benzint és 28,4 százalékkal több dízelt vettek az emberek, mint egy évvel korábban.

Májusban az előző 11 hónap fogyasztásával együtt több mint 6,1 milliárd liter üzemanyagot vásároltak Magyarországon, amire még nem volt példa. Az állam is jól járt a rekorddal: az év első 5 hónapjában 262,9 milliárd forint jövedéki adóbevétele volt az üzemanyagokból, 6,7 milliárddal több, mint egy évvel korábban.

Mindeközben Hernádi Zsolt az ATV-ben arról beszélt, hogy az árszabályozás komoly problémát vet fel, mert ennek a következménye előbb-utóbb a hiány. A Mol elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a hatósági árak miatt gyakorlatilag megszűnt az import, a Mol látja el a piacot üzemanyaggal.

Az országban jelenleg relatív üzemanyaghiány van, ami azt jelenti, hogy az most spájzolni kellene, mert augusztusban Százhalombatta kapacitásának 65 százaléka leáll karbantartás miatt, de a tartalékolás nem megy a megfelelő ütemben, így csak a szükséges mennyiség egyharmada áll rendelkezésre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emiatt mindenképpen kérniük kell az állami stratégiai készlet egy részének felszabadítását, de ezt vissza kellene tölteni a leállás után

- húzta alá Hernádi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?