5 °C Budapest
Fuel gauge, Focus on display

Benzinhiányt hozhat az augusztus Magyarországon: hozzá kell nyúlni a tartalékokhoz?

2022. július 11. 09:29

Rekordot döntött az üzemanyagok iránti kereslet Magyarországon 2022 tavaszán. Hernádi Zsolt szerint augusztusban mindenképpen hozzá kell nyúlni a stratégiai tartalékhoz, mert a százhalombattai finomítóban karbantartás lesz. Tartalékolni pedig a megnövekedett fogyasztás miatt nem nagyon lehet.

Soha nem látott kereslet volt itthon az üzemanyagokra 2022 tavaszán, májusra pedig a forgalom az eddigi csúcsnak számító 2019 augusztusit is lekörözte. A NAV adatai alapján a Napi.hu arra jutott, hogy ebben nagy szerepe van a 480 forintos hatósági áraknak.

Márciusban 31 százalékkal több benzint és 36 százalékkal több gázolajat vettek a magyar kutakon, mint egy évvel korábban, amit még részben a járvány miatti alacsony bázis is magyaráz, áprilisban 19,3 százalékkal több benzin és 21 százalékkal több dízel, májusban pedig 10.3 százalékkal több benzint és 28,4 százalékkal több dízelt vettek az emberek, mint egy évvel korábban.

Májusban az előző 11 hónap fogyasztásával együtt több mint 6,1 milliárd liter üzemanyagot vásároltak Magyarországon, amire még nem volt példa. Az állam is jól járt a rekorddal: az év első 5 hónapjában 262,9 milliárd forint jövedéki adóbevétele volt az üzemanyagokból, 6,7 milliárddal több, mint egy évvel korábban.

Mindeközben Hernádi Zsolt az ATV-ben arról beszélt, hogy az árszabályozás komoly problémát vet fel, mert ennek a következménye előbb-utóbb a hiány. A Mol elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a hatósági árak miatt gyakorlatilag megszűnt az import, a Mol látja el a piacot üzemanyaggal.

Az országban jelenleg relatív üzemanyaghiány van, ami azt jelenti, hogy az most spájzolni kellene, mert augusztusban Százhalombatta kapacitásának 65 százaléka leáll karbantartás miatt, de a tartalékolás nem megy a megfelelő ütemben, így csak a szükséges mennyiség egyharmada áll rendelkezésre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Emiatt mindenképpen kérniük kell az állami stratégiai készlet egy részének felszabadítását, de ezt vissza kellene tölteni a leállás után

- húzta alá Hernádi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem