Fuel gauge, Focus on display

Benzinhiányt hozhat az augusztus Magyarországon: hozzá kell nyúlni a tartalékokhoz?

2022. július 11. 09:29

Rekordot döntött az üzemanyagok iránti kereslet Magyarországon 2022 tavaszán. Hernádi Zsolt szerint augusztusban mindenképpen hozzá kell nyúlni a stratégiai tartalékhoz, mert a százhalombattai finomítóban karbantartás lesz. Tartalékolni pedig a megnövekedett fogyasztás miatt nem nagyon lehet.

Soha nem látott kereslet volt itthon az üzemanyagokra 2022 tavaszán, májusra pedig a forgalom az eddigi csúcsnak számító 2019 augusztusit is lekörözte. A NAV adatai alapján a Napi.hu arra jutott, hogy ebben nagy szerepe van a 480 forintos hatósági áraknak.

Márciusban 31 százalékkal több benzint és 36 százalékkal több gázolajat vettek a magyar kutakon, mint egy évvel korábban, amit még részben a járvány miatti alacsony bázis is magyaráz, áprilisban 19,3 százalékkal több benzin és 21 százalékkal több dízel, májusban pedig 10.3 százalékkal több benzint és 28,4 százalékkal több dízelt vettek az emberek, mint egy évvel korábban.

Májusban az előző 11 hónap fogyasztásával együtt több mint 6,1 milliárd liter üzemanyagot vásároltak Magyarországon, amire még nem volt példa. Az állam is jól járt a rekorddal: az év első 5 hónapjában 262,9 milliárd forint jövedéki adóbevétele volt az üzemanyagokból, 6,7 milliárddal több, mint egy évvel korábban.

Mindeközben Hernádi Zsolt az ATV-ben arról beszélt, hogy az árszabályozás komoly problémát vet fel, mert ennek a következménye előbb-utóbb a hiány. A Mol elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a hatósági árak miatt gyakorlatilag megszűnt az import, a Mol látja el a piacot üzemanyaggal.

Az országban jelenleg relatív üzemanyaghiány van, ami azt jelenti, hogy az most spájzolni kellene, mert augusztusban Százhalombatta kapacitásának 65 százaléka leáll karbantartás miatt, de a tartalékolás nem megy a megfelelő ütemben, így csak a szükséges mennyiség egyharmada áll rendelkezésre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Emiatt mindenképpen kérniük kell az állami stratégiai készlet egy részének felszabadítását, de ezt vissza kellene tölteni a leállás után

- húzta alá Hernádi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem