14 °C Budapest
Perspetive view of numerous french traffic road signs. Concept image for background, 3D illustration

A megállni tilos tábla és a várakozni tilos tábla jelentése: Hol tilos megállni, a megállni tilos táblát mi oldja fel?

2021. július 24. 14:05

Megállni és várakozni tilos tábla: mi a különbség a megállni tilos várakozni tilos tábla között és honnan tudjuk, meddig érvényes a megállni tilos tábla vagy a várakozni tilos tábla? Tudd meg, mi a különbség a megállni tilos és várakozni tilos között és milyen KRESZ szabályok vonatkoznak az olyan speciális esetekre, mint: milyen távolságban tilos megállni járdasziget nélküli villamos-megállóhelynél?

A KRESZ alapjai a kezdő sofőrök számára néha még mindig zavart okoznak, ugyanis a megállni tilos és a várakozni tilos tábla két nagyon hasonló, könnyen összetéveszthető közúti jelzés. Mindig érdemes odafigyelnünk arra, hogy hol tilos megállni és hol tilos várakozni, ugyanis ha rosszkor vagyunk rossz helyen, az könnyen busás pénzbírságot vonhat maga után. Cikkünkben eláruljuk, mi a megállni tilos várakozni tilos különbség és hol, milyen esettel találkozhatunk!

Mi a különbség a megállni tilos és várakozni tilos között?

A megállni tilos tábla és a várakozni tilos tábla közötti különbség mindössze egy sávban rejlik. Mindkét közúti jelzőtábla kerek, kék alapon, piros körrel van körülhatárolva, azonban míg a megállni tilos tábla piros sávokból egy X-et formáz, addig a várakozni tilos tábla mindössze egyetlen piros áthúzást mutat.

A megállni tilos tábla jelentése

A megállni tilos tábla alatt autóval csak és kizárólag forgalmi okokból szabad (például dugó alakul ki egy útszakaszon), más alkalommal tilos az autóval álló helyzetben maradnunk. A kettő utasítás közül a megállni tilos tábla az erősebb.

A várakozni tilos tábla jelentése

A várakozni tilos tábla azt jelenti, hogy egy rövid időre a várakozni tilos tábla hatálya alatt meg lehet állni, de csak ki- és beszállás idejére (kitesszük a gyermeket az iskolánál), ki- és berakodás idejére (áruszállítás egy bolt előtt) vagy egyéb okokból, maximum 5 percen keresztül. A megállni tilos tábla mindezeket a tevékenységeket is tiltja.

Megállni és várakozni tilos tábla: Mi a közös tulajdonságuk?

A megállni és várakozni tilos tábla esetében egyaránt elmondhatjuk, hogy a közúti jelzés mindig az út jobb oldalára, vagyis arra a sávra vonatkozik, amelyben a magyar menetirány szerint haladunk. A megállni és várakozni tilos tábla hatálya addig tart, amíg egy feloldó tábla vagy útkereszteződés nem következik, vagy ha maga a tábla alatti kiegészítés szabályozza például a megállni tilos tábla hatályát (pl. megállni tilos 50 méteren keresztül, vagy megállni tilos, kivéve rakodás, szemétszállítás miatt).

A jelzőtábla alatt, vagy annak a síkjára merőlegesen elhelyezett irányjelzés mutathatja, például egy kereszteződésben, hogy merre irányul a megállni tilos várakozni tilos tábla hatálya. További kiegészítések lehetnek megállni tilos tábla vagy várakozni tilos tábla alatt, hogy például csak személyi gépjárműre vonatkozik az utasítás, a tilosban megálló autót elvontatják, vagy hogy csak bizonyos időintervallumra vonatkozik-e a megállni tilos vagy a várakozni tilos jelzés (pl. munkanapokon 08 és 16 óra között megállni tilos).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

road sign parking is not allowed close up
Megállni tilos tábla

KRESZ hol tilos megállni?

 • Ahol a jármű fényjelző készülék vagy jelzőtábla jelzésének észlelését akadályozza.
 • Ahol a jármű és az úttesten lévő záróvonal vagy a jármű és az úttest másik szélén álló jármű között legalább 3 méter széles hely nem marad.
 • Be nem látható útkanyarulatban, bukkanóban, vagy bármilyen olyan helyen, ahol a járművet a többi sofőr nem észleli.
 • Körforgalmi úton, útkereszteződésben és az útkereszteződések metszéspontjától számított 5 méteres távolságban, kivéve úttorkolattal vagy útelágazással szemben megálló járművel, ha az a többi jármű bekanyarodását nem akadályozza, vagy ha egy tábla máshogy nem rendelkezik.
 • Kijelölt gyalogos-átkelő helyen vagy az előtt 5 méterrel, ha személygépkocsival, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, kerékpárral vagy kézikocsival vagyunk, illetve gyalogos-átkelőhely előtt 15 méterrel, ha bármilyen más járművel vagyunk, ha hídon, aluljáróban vagy alagútban, vagy azok ki- és bejáratánál járunk.
 • Vasúti átjáróban és attól 30 méteren belül, vasúti, illetve villamospályán és ezekhez olyan közel, hogy a vasúti jármű, illetve villamos közlekedését akadályozza.
 • Bármilyen más járművel megállni tilos villamosmegálló, utóbusz- és trolibusz-megálló területén, taxiállomás előtt 15m, utána 5m távolságon belül, autóbuszöbölben (kivéve az erre jogosult tömegközlekedési eszközöknek és a szemétszállítónak) és autóbusz-forgalmi sávban (kivéve az erre jogosult tömegközlekedési eszközöknek és a szemétszállítónak, taxinak stb.).
 • Különösen veszélyes helyen, útburkolati jelzéssel jelzett helyen, bárhol, ahol azt jelzőtábla vagy útburkolati jel tiltja.
 • A járdán alapvetően megállni tilos, kivéve, ha: azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi; ha a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el; ha a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad; vagy ha a jármű tengelyterhelése az 1.000 kg-ot nem haladja meg. A járdán megállhat továbbá: mozgáskorlátozott személy, betegszállító, iskolabusz, gyermekeket szállító autóbusz, kerékpár, kétkerekű segédmotoros kerékpár és kétkerekű motorkerékpár is.
 • Forgalmi okokból is tilos megállni: kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, útkereszteződésben és vasúti aluljáróban.
No stop sign on the pole That separated from the background of the white scene forced traffic
Várakozni tilos tábla

KRESZ hol tilos várakozni?

 • Három külön úttest középső részén.
 • Lakott területen kívüli főútvonal úttestén.
 • Olyan helyen, ahol az úttest melletti ingatlanok területére való ki- és behajtást akadályozzák, kivéve a tulajdonosnak vagy annak a személynek, akinek a várakozási tevékenységéhez a tulajdonos hozzájárult.
 • Olyan helyen, ahol a jármű másik, szabályosan várakozó jármű elindulását, megközelítését akadályozhatja.
 • A megállni tilos tábla alól kivételnek számít a mozgáskorlátozott személy vagy az őt szállító gépjármű, korlátozott várakozási övezetben ugyanígy 1 óra időtartamig, a betegszállítónak pedig jegykiadó automatával ellátott helyen is szabad várakoznia.
 • A várakozás további szabálya, hogy a korlátozó lejárt óra újra működésbe hozatala a várakozási hely elhagyása nélkül tilos, illetve a parkolóóra figyelmen kívül hagyása is tilos.
 • Ahol  a jelzőtábla utasítása szerint a járművel részben a járdára állva kell várakozni nem várakozhat olyan jármű, amelynek a tengelyterhelése több, mint 1.000 kg, illetve a járdán a jármű teljes terjedelmével várakozni is tilos.

A várakozni tilos és a megállni tilos táblát mi oldja fel?

A megállni tilos tábla ás a várakozni tilos tábla hatálya addig tart, amíg egy feloldó tábla, más utasítású közúti jelzőtábla vagy kereszteződés nem következik, vagy ameddig a megállni és várakozni tilos tábla kiegészítő utasítása azt megengedi.

Milyen távolságban tilos megállni járdasziget nélküli villamos-megállóhelynél?

Tilos megállni vasúti átjáróban és attól 30 méteren belül, vasúti, illetve villamospályán és ezekhez olyan közel, hogy az a vasúti jármű, illetve villamos közlekedését akadályozza. Számtalan alkalommal találkozunk a KRESZ kapcsán ilyen speciális kérdésekkel, hiszen a megállni tilos tábla és a várakozni tilos tábla hatálya – főleg rossz látási viszonyok között – sokszor kétséges.

Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy általánosságban hol tilos megállni, hol szabad várakozni, azt javasoljuk, vegyünk rész a KRESZ tudásunk felfrissítése céljából egy tanfolyamon, vagy kérjük ki egy tapasztalt sofőr, egy autósiskola, vagy vezetési oktató segítségét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?