6 °C Budapest
Sokkal kevesebb téli abroncs fogyott: ennek meg is lesz a következménye

Sokkal kevesebb téli abroncs fogyott: ennek meg is lesz a következménye

MTI
2021. január 25. 13:51

A COVID-19 járvány erős hatással volt az európai gumiabroncs piacra: a személyautóknál 23%, a teherautóknál 18 %-os visszaesést regisztráltak.

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (European Tyre and Rubber Manufacturers' Association - ETRMA) a napokban tette közzé tagjainak 2020 negyedik negyedéves, illetve egész évre vonatkozó gumiabroncs-eladási statisztikáit. Ezek alapján 2020 nagyon nehéz év volt az iparág számára. A legnagyobb mértékben az első beépítésű (original equipment, OE) szegmens érintett: a személyautóknál 23%, a teherautóknál 18 %-os visszaesést regisztráltak. Az elhasználódott abroncsok cseréjeként vásárolt abroncsok piacán 12%-os csökkenést jelentettek a tagok.

Részletesebb bontásban mindez a következőképpen néz ki: téli személyautó abroncsok: -20%, nyári személyautó abroncsok: -13%. Töretlen viszont a vásárlói kedv a személyautókra gyártott négyévszakos abroncsok iránt, itt 5% pluszt jegyeztek fel. A csereként vásárolt teherautó-gumiabroncs szegmensben -4%-ot regisztráltak, a motorkerékpároknál ez a szám -9%, míg a mezőgazdaság hozta a 2019-es szintet.

Fazilet Cinaralp asszony, az ETRMA főtitkára a jelentésben hangsúlyozza, hogy "kulcsfontosságú lesz ágazatunk számára az együttműködés folytatása az Európai Unió intézményei és a nemzeti kormányok között annak érdekében, hogy támogatási rendszereket dolgozzanak ki fellendülés megkönnyítésére. A cél a gazdaság és a társadalom támogatása, az eddig példa nélkül álló válság magunk mögött hagyása." Folytatás a HTA honlapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?