31 °C Budapest
Tolvajok portyáznak a magyar utakon: ilyen egyszerűen fosztják ki az autódat

Tolvajok portyáznak a magyar utakon: ilyen egyszerűen fosztják ki az autódat

2018. április 29. 13:01

A tavaszi hétvégéken rengetegen indulnak útnak autóval, és keresik fel családostul, vagy a barátokkal az ország valamelyik látványosságát. Az utazóknak nem árt azonban résen lenniük, hiszen trükkös tolvajok portyáznak az ország közútjain. Mutatjuk a módszereiket.

A tavaszi hosszú hétvégék és a nyárias időjárás miatt nem meglepő, hogy sokan időzítenek pár napos kirándulásokat az előszezonra. A statisztikák szerint, míg a hosszabb üdülésekre a nyári hónapokban kerül sor, addig a tavaszi időszakban - különösen április-május hónapban - a rövidebb városlátogatások, kirándulások, túrák a jellemzőek. Az autóval utazóknak nem árt azonban résen lenniük, hiszen könnyen kifoszthatják őket.

Évek óta hívja fel ugyanis a lakosság figyelmét a rendőrség arra, hogy Magyarország gyorsforgalmi útjain előszeretettel követnek el trükkös módszerrel bűncselekményeket. Az elkövetők módszere szinte mindig ugyanaz: valamilyen megtévesztéssel megállásra késztetik az autóst, majd figyelmét elterelve eltulajdonítják értékeit a gépkocsijából. A bűnözők a legtöbb esetben párban dolgoznak, nem feltétlenül közösen érkezve a tetthelyre. Ilyen megtévesztés például, hogy

  • fényjelzéssel, mutogatással, egy nem létező műszaki hibára hivatkozva megállítják az autóst, majd elterelve a figyelmét kifosztják a gépjárművet;
  • kisebb forgalmú pihenőkben éjszaka - vagy akár nappal - információkérés ürügyén terelik el az autós figyelmét, majd ezt kihasználva tulajdonítják el a gépjárműből az értékeket.

De hallani a fentieknél sokkal extrémebb, ráadásul életveszélyes megoldásokról is. Ilyen például, amikor

  • a kiszemelt autójának kerekén sérülést okoznak, majd amikor az megállásra kényszerül, kerékcsere közben hajtják végre a bűncselekményt;
  • közlekedési lámpánál, már az indulás után szándékosan tövig nyomják a féket a csalók, így a mögöttük szintén meginduló autós járműve beléjük csattan. Ezek után a lefékező autó vezetője azonnali kártérítést követelve pattan ki kocsijából, rendszerint nem is egyedül.

A megelőzés érdekében szórólapjain és közleményekben jellemzően a következőket javasolja a rendőrség:

  • Értékeid ne hagyd szem előtt az autóban, pénzed, okmányaid tartsd magadnál
  • A túl segítőkész idegenekkel szemben légy bizalmatlan
  • A gépjárműből való kiszállást követően azonnal zárd le az ajtókat
  • Pihenésre nagy forgalmú, kellően megvilágított parkolót használj
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?