21 °C Budapest

Így spórolj a benzinnel: 8 trükk, amivel csökkenhet a fogyasztás

2017. szeptember 11. 14:30

Pénteken reggel megint drágább lett az üzemanyag, az emeléssel a benzin átlagára 356 forintra, a gázolajé 349 forintra nőtt. Noha messze vagyunk még a 2012-es csúcstól, amikor egy liter benzin átlagosan 451 forintba került, azért érdemes résen lenni: rengeteget spórolhatunk, csupán néhány apróságra  kell odafigyelni.

Pénteken reggel megint drágább lett az üzemanyag, az emeléssel a benzin átlagára 356 forintra, a gázolajé 349 forintra nőtt. Noha messze vagyunk még a 2012-es csúcstól, amikor egy liter benzin átlagosan 451 forintba került, azért az üzemanyag most sem olcsó. Pedig ha odafigyelünk, csökkenthetjük a kocsink fogyasztását. A gépjárművezetés során ugyanis több olyan elem is adódik, amelyekkel már jelentős eredményeket érhetünk el.

1. Kerüld a padlógázt

A vezetési stíluson is múlik, mennyit fogyaszt a kocsi. Lehet, hogy kevésbé izgalmas, élménydús a vezetés, de az üzemanyag felhasználásának szempontból jobb, ha kerüljük a hirtelen, kissé agresszívabb kigyorsításokat és fékezéseket.

2. Vezess egyenletesen

Aki nap mint nap vezet a városban, elsőre talán megrökönyödik ezen a tanácson: a reggeli vagy a kora esti dugóban mégis hogy vezessen bárki egyenletesen? Jogos a felvetés, ugyanakkor ha hosszabb útra indulunk, és például autópályán megyünk, márisbe lehet tartani a tanácsot. Érdemes használni a tempomatot is, ha van, mert segíthet, hogy állandó sebességgel haladj, és így üzemanyagot takaríts meg.

3. Ne sajnáld a pénzt a karbantartásra

Nem érdemes a karbantartási költségeken spórolni, mert a dolog visszaüt, és amellett, hogy rossz lesz a kocsi fogyasztása, később rengeteg pénzt hagyhatunk a szerelőnél is. Követve a gyártó előírásait, vigyük rendszeresen a kocsit olajcserére! A gyújtógyertyák cseréjével sem érdemes addig várni, amíg meghibásodnak: egy kopott gyertya szintén jelentős túlfogyasztást tud okozni, csakúgy, mint az erősen szennyezett légszűrő.

4. Ha nem muszáj, ne használd a klímát

Ha van klíma a kocsiban, érdemes azt karbantartani, rendszeresen kitisztíttatni. Amellett, hogy a nem megfelelően karbantartott klímaberendezés komoly egészségügyi gondokat okozhat, a nem megfelelő hatásfokon üzemelő berendezésnek többet kell dolgoznia, hogy a beállított hőfokon tartsa a hőmérsékletet.  Így viszont nő a fogyasztás. Alapvetően már kb. 15 százalékkal megugrik az üzemanyag-fogyasztásunk, ha bekapcsoljuk a légkondicionálót. 

5. Használj GPS-t

Ahelyett, hogy tekergőzöl a városban parkolóhelyet keresgélve, inkább használd s GPS-t: így egyrészt gyorsabban odaérsz az úticélodhoz, másrészt a fogyasztás is csökken. Hiszen nem kell állandóan fékezni, elindulni, ráadásul kevesebb időt is töltesz így a kocsiban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

6. Rendszeresen ellenőrizd a keréknyomást

Fontos, hogy a keréknyomást - hideg guminál - mindig ellenőrizzük, hiszen az előírtnál alacsonyabb nyomású gumik jelentős túlfogyasztást okoznak. Még néhány századnyi eltérés is hatással van az üzemanyag-fogyasztásra, ezért tényleg érdemes erre odafigyelni.  Ráadásul a megfelelően felfújt gumik biztonságosabbak és tovább  is tartanak.

7. Kerüld a felesleges terheket

A légellenállást növelő tartozékokat (például tetőcsomagtartó, kerékpártartó) csak addig hagyjuk az autón, amíg szükséges. Minden plusz kiló hatással van a fogyasztásra, ezért a csomagtartóból is szedjük ki, amire nincs szükségünk. Minél jobban meg van pakolva az autó, annál több üzemanyagot fog fogyasztani.

8. Figyelj a fordulatszámra

Magasabb fokozatban alacsonyabb a motor fordulatszáma, ami segítheti a fogyasztás csökkenését. Épp ezért mindig válts magasabb fokozatba, amikor csak teheted. Az újabb modelleknél erre már egy a műszerfalon elhelyezett váltásjelző is figyelmeztet, de a régebbi autókban ilyen nincs. Érdemes viszont észben tartani, és mindig törekedni a legalacsonyabb fordulatszámra.

Mindezek mellett arra is oda kell figyelni, hogy hol tankolunk. A benzin literenkénti árában akár 50 forintos különbség is lehet a különböző benzinkutaknál.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem