15 °C Budapest
Így spórolj a benzinnel: 8 trükk, amivel csökkenhet a fogyasztás

Így spórolj a benzinnel: 8 trükk, amivel csökkenhet a fogyasztás

2017. szeptember 11. 14:30

Pénteken reggel megint drágább lett az üzemanyag, az emeléssel a benzin átlagára 356 forintra, a gázolajé 349 forintra nőtt. Noha messze vagyunk még a 2012-es csúcstól, amikor egy liter benzin átlagosan 451 forintba került, azért érdemes résen lenni: rengeteget spórolhatunk, csupán néhány apróságra  kell odafigyelni.

Pénteken reggel megint drágább lett az üzemanyag, az emeléssel a benzin átlagára 356 forintra, a gázolajé 349 forintra nőtt. Noha messze vagyunk még a 2012-es csúcstól, amikor egy liter benzin átlagosan 451 forintba került, azért az üzemanyag most sem olcsó. Pedig ha odafigyelünk, csökkenthetjük a kocsink fogyasztását. A gépjárművezetés során ugyanis több olyan elem is adódik, amelyekkel már jelentős eredményeket érhetünk el.

1. Kerüld a padlógázt

A vezetési stíluson is múlik, mennyit fogyaszt a kocsi. Lehet, hogy kevésbé izgalmas, élménydús a vezetés, de az üzemanyag felhasználásának szempontból jobb, ha kerüljük a hirtelen, kissé agresszívabb kigyorsításokat és fékezéseket.

2. Vezess egyenletesen

Aki nap mint nap vezet a városban, elsőre talán megrökönyödik ezen a tanácson: a reggeli vagy a kora esti dugóban mégis hogy vezessen bárki egyenletesen? Jogos a felvetés, ugyanakkor ha hosszabb útra indulunk, és például autópályán megyünk, márisbe lehet tartani a tanácsot. Érdemes használni a tempomatot is, ha van, mert segíthet, hogy állandó sebességgel haladj, és így üzemanyagot takaríts meg.

3. Ne sajnáld a pénzt a karbantartásra

Nem érdemes a karbantartási költségeken spórolni, mert a dolog visszaüt, és amellett, hogy rossz lesz a kocsi fogyasztása, később rengeteg pénzt hagyhatunk a szerelőnél is. Követve a gyártó előírásait, vigyük rendszeresen a kocsit olajcserére! A gyújtógyertyák cseréjével sem érdemes addig várni, amíg meghibásodnak: egy kopott gyertya szintén jelentős túlfogyasztást tud okozni, csakúgy, mint az erősen szennyezett légszűrő.

4. Ha nem muszáj, ne használd a klímát

Ha van klíma a kocsiban, érdemes azt karbantartani, rendszeresen kitisztíttatni. Amellett, hogy a nem megfelelően karbantartott klímaberendezés komoly egészségügyi gondokat okozhat, a nem megfelelő hatásfokon üzemelő berendezésnek többet kell dolgoznia, hogy a beállított hőfokon tartsa a hőmérsékletet.  Így viszont nő a fogyasztás. Alapvetően már kb. 15 százalékkal megugrik az üzemanyag-fogyasztásunk, ha bekapcsoljuk a légkondicionálót. 

5. Használj GPS-t

Ahelyett, hogy tekergőzöl a városban parkolóhelyet keresgélve, inkább használd s GPS-t: így egyrészt gyorsabban odaérsz az úticélodhoz, másrészt a fogyasztás is csökken. Hiszen nem kell állandóan fékezni, elindulni, ráadásul kevesebb időt is töltesz így a kocsiban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

6. Rendszeresen ellenőrizd a keréknyomást

Fontos, hogy a keréknyomást - hideg guminál - mindig ellenőrizzük, hiszen az előírtnál alacsonyabb nyomású gumik jelentős túlfogyasztást okoznak. Még néhány századnyi eltérés is hatással van az üzemanyag-fogyasztásra, ezért tényleg érdemes erre odafigyelni.  Ráadásul a megfelelően felfújt gumik biztonságosabbak és tovább  is tartanak.

7. Kerüld a felesleges terheket

A légellenállást növelő tartozékokat (például tetőcsomagtartó, kerékpártartó) csak addig hagyjuk az autón, amíg szükséges. Minden plusz kiló hatással van a fogyasztásra, ezért a csomagtartóból is szedjük ki, amire nincs szükségünk. Minél jobban meg van pakolva az autó, annál több üzemanyagot fog fogyasztani.

8. Figyelj a fordulatszámra

Magasabb fokozatban alacsonyabb a motor fordulatszáma, ami segítheti a fogyasztás csökkenését. Épp ezért mindig válts magasabb fokozatba, amikor csak teheted. Az újabb modelleknél erre már egy a műszerfalon elhelyezett váltásjelző is figyelmeztet, de a régebbi autókban ilyen nincs. Érdemes viszont észben tartani, és mindig törekedni a legalacsonyabb fordulatszámra.

Mindezek mellett arra is oda kell figyelni, hogy hol tankolunk. A benzin literenkénti árában akár 50 forintos különbség is lehet a különböző benzinkutaknál.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?