19 °C Budapest

Pánikolhatnak a magyar boltosok, vagy minden a legnagyobb rendben?

Pénzcentrum
2013. május 13. 12:03

Közleményben erősítette meg a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi álláspontját, mely szerint határidőre megtörténik az átállás az online pénztárgépekre. Érdekes, hogy pár napja még ennek pont az ellenkezőjéről beszéltek a szakmai szervezetek, úgy hogy felmerül a kérdés: tényleg ennyire rózsaszín a helyzet, tényleg ilyen simán fog menni az átállás?

Izgalmas közleményt adott ki (kissé szokatlan időpontban, vasárnap este) a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A tárca arról számol be, hogy pénteken estébe nyúló egyeztetetést folytatott a nemzetgazdasági miniszter közel harminc pénztárgépgyártóval. Az online pénztárgép témában folytatott megbeszélésen részt vettek a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) valamint a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal és a tárca szakemberei.

A pénztárgépek online bekötéséről itt olvashatsz bővebben.

A tárgyalás során a minisztérium kikérte a pénztárgépgyártó szakma álláspontját is, hogy mire van még szükség ahhoz, hogy mielőbb elindulhasson az online pénztárgépek, valamint a beépíthető egységek forgalmazása, a határidők tartásának érdekében.

Az egyeztetésen a gyártók biztosították a nemzetgazdasági minisztert arról, hogy bár a jogszabályban előírt feltételek szigorúak, azok teljesítésének nincs akadálya és legkésőbb 2013. június 30-ig képesek lesznek megjelenni a piacon az új pénztárgépekkel. Emellett több gyártó jelezte, hogy a megvalósításhoz szükséges fejlesztéseket elvégezték, így a gyártás megkezdéséhez már az utolsó stádiumba értek.

Az egyeztetésen a NAV megerősítette, hogy készen áll a pénztárgépek adatainak fogadására, és a rendszer működéséhez elengedhetetlen fejlesztéseket a legmagasabb prioritású feladatként kezeli. A nemzetgazdasági miniszter felkérte a jelenlévő hatóságokat, hogy kiemelten kezeljék az online pénztárgépek ügyét, és a hatékony együttműködés jegyében szakmailag adjanak meg minden segítséget a gyártás gördülékeny lefutásához.

Tényleg ennyire simán mennek a dolgok?

A bevezetés tavaly őszi bejelentése óta gyakran hallani olyan hangokat, amelyek szerint túl szűk a határidő. A legnagyobb problémát az okozza, hogy még mindig (a határidő előtt másfél hónappal) nincs forgalomban olyan készülék, amely megfelelne a követelményeknek. Az engedélyekre jelenleg több készüléktípus gyártója vár, de kérdés, hogy határidőre lesz-e annyi készülék forgalomban, amennyi ki tudja elégíteni a százezres szükségleteket.

Tíz napja az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) is úgy nyilatkozott, hogy az online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre való átállásra továbbra is az év végi határidőt tartja reálisnak.

A szövetség szakértői szerint a globális chip hiány következtében a pénztárgépek tesztelésére kizárólag a boltokban történő üzemeltetés során lenne lehetőség, ami nehezíteni fogja a tesztelési folyamatot és lassítani a sorozatgyártás elindulását. Ez előtt ugyanis a legalább néhány száz gép, legalább 2 hónapos tesztelése lenne szükséges annak érdekében, hogy a már nagy mennyiségben legyártott kasszák valóban hibátlanul működjenek. Így a sorozatgyártást követő teljes átállás a gyártói kapacitás ismeretében reálisan 2013. december végéig várható.

Az online pénztárgépekre történő átállás türelmi idejét módosítania kell az NGM-nek - véli az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). Vámos György, a szövetség főtitkára nemrég egy interjúban elmondta: több mint 200 ezer gépet kellene cserélni a június 30-án lejáró türelmi idő végéig, erre azonban nem nyílik lehetőség. Június végéig nem lehet ennyi gépet legyártani és az üzembe helyező szervizek kapacitása is véges. A türelmi idő végét (ameddig az adóhatóság nem bünteti a hagyományos, elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépek használatát) tehát feltétlenül módosítani kell.

A Pénzcentrum.hu által megkérdezett piaci szereplők is úgy vélik, a határidők nagyon nehezen tarthatók. Logisztikai szempontból komoly kihívást jelent majd ilyen nagyszámú ügyfél rövid határidőn belüli, szakszerű kiszolgálása, a gépek üzembe helyezése.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nehezíti a helyzetet, hogy az új kasszák áráról továbbra sem tudni részleteket. A szaktárca korábbi becslése szerint 100 ezer forint körüli összegbe kerül egy-egy új pénztárgép, a szakmai szervezetek szerint azonban legalább 120-140 ezer forint lesz. A kormány pénztárgépenként 50 ezer forinttal támogatja a cserét.

Hogy is vannak a határidők?

Az új típusú pénztárgépekre) történő áttérés ütemezetten, több fázisban zajlik le.

Az elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgépet elvileg április 30-ig lehetett üzemeltetni, azonban a június 30-ig terjedő türelmi időszakban a NAV nem bünteti az elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgépek használatát.

Az elektronikus naplóval rendelkező, hagyományos pénztárgép ez év december 31-ig üzemeltethető. Az ilyen pénztárgépet használó július 1. és december 31. között adatszolgáltatási kötelezettségét, az elektronikus naplófájlok elektronikus úton történő megküldésével teljesíti, az állami adóhatóság felé.

A pénztárgéphasználatra nem kötelezettek hagyományos pénztárgépet 2014. december 31-ig üzemeltethetnek.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm