22 °C Budapest

Kezdődik! Indul a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata

2011. június 27. 10:45

Magyarországon 750 ezer rokkantnyugdíjas él, azonban az érintettek többségét a jogosultság felülvizsgálata nem fogja érinteni- ezt erősítette meg a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) főigazgatója. A kormány szándéka az, hogy csak azoknak a jogosultságát vizsgálnák felül, akik a nyugdíjkorhatár előtt vannak maximum 5 évvel. A körülbelül 220 ezer rokkantnyugdíjas felülvizsgálata heteken belül elindulhat, az objektív kép érdekében jövőre egy speciális diagnosztikai gép is a szakértők rendelkezésére áll - írja a Magyar Nemzet.

A statisztikák alapján jól látható, hogy a korhatár alatti rokkantnyugdíjasok (337 ezer ember) közel fele 1950-54-ben született. Nagyjából azt lehet tudni, hogy 57 év felettiek érezhetnék magukat biztonságban, tehát az 1953 előtt születettek. A főigazgató szerint 220 ezer ember lehet az akiket felülvizsgálatra be fognak hívni a következő hónapokban.

Csak a jelenleg a III-as rokkantsági csoportba tartozó rokkantnyugdíjakat fogják felülvizsgálni, hiszen az I-es és II-es kategória esetében az egészségkárosodás olyan mértékű, hogy önmaguk nem vagy csak segítséggel képesek ellátni magukat. Pósfai Gábor szerint a felülvizsgálatnak két célja van. Egyrészt ezáltal meg lehet valósítani, hogy az érintettek rehabilitációja valós egészségi állapotuk alapján történhessen meg. Másrészt, akiknek nincsen esélyük arra, hogy a munka világába visszatérjenek, azok szakértői véleményt kaphatnak az NRSZH-tól.

A főigazgató szerint nincs illúziójuk, szerintük sem lehet a 220 embert visszaterelni a munkaerőpiacra, viszont jelentős részüket igen. A foglalkoztatókat is érdekeltté kívánják tenni a megváltozott munkaképességűek vagy fogyatékosok foglalkoztatására a kormány, azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy ezt pontosan milyen intézkedésekkel tennék meg.

A felülvizsgálat során egy munkaszimulátor segítségével fogják az emberek képességeit ellenőrizni, a diagnosztikai gép segítségével kiküszöbölhetők a visszaélések, például az orvosi papírokkal. A gép által szolgáltatott adatokkal objektív képet kaphat az orvos a páciens egészségi állapotáról, a tényleges munkaképességéről. A számítógép javaslatot tesz mindezek alapján, hogy milyen munkafeladatokat tudna ellátni az ember. Az új gép 2012-től lesz alkalmazható, hiszen az NRSZH még nem rendelkezik a megfelelő technikai háttérrel.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szimulátorral nagyobb eséllyel kivédhetők a visszaélések, például azok az esetek, amikor egészségesek emberek százalékoltak le. Utoljára Egerben volt emiatt nagyobb felzúdulás, hiszen több orvosról is kiderült, hogy pénzért is leszázalékoltak egészséges embereket. A szociális államtitkárság szerint a visszaélések miatt évente 30 milliárd forintos kárt okoznak legalább az államnak. 

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44