Kezdődik! Indul a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata

2011. június 27. 10:45

Magyarországon 750 ezer rokkantnyugdíjas él, azonban az érintettek többségét a jogosultság felülvizsgálata nem fogja érinteni- ezt erősítette meg a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) főigazgatója. A kormány szándéka az, hogy csak azoknak a jogosultságát vizsgálnák felül, akik a nyugdíjkorhatár előtt vannak maximum 5 évvel. A körülbelül 220 ezer rokkantnyugdíjas felülvizsgálata heteken belül elindulhat, az objektív kép érdekében jövőre egy speciális diagnosztikai gép is a szakértők rendelkezésére áll - írja a Magyar Nemzet.

A statisztikák alapján jól látható, hogy a korhatár alatti rokkantnyugdíjasok (337 ezer ember) közel fele 1950-54-ben született. Nagyjából azt lehet tudni, hogy 57 év felettiek érezhetnék magukat biztonságban, tehát az 1953 előtt születettek. A főigazgató szerint 220 ezer ember lehet az akiket felülvizsgálatra be fognak hívni a következő hónapokban.

Csak a jelenleg a III-as rokkantsági csoportba tartozó rokkantnyugdíjakat fogják felülvizsgálni, hiszen az I-es és II-es kategória esetében az egészségkárosodás olyan mértékű, hogy önmaguk nem vagy csak segítséggel képesek ellátni magukat. Pósfai Gábor szerint a felülvizsgálatnak két célja van. Egyrészt ezáltal meg lehet valósítani, hogy az érintettek rehabilitációja valós egészségi állapotuk alapján történhessen meg. Másrészt, akiknek nincsen esélyük arra, hogy a munka világába visszatérjenek, azok szakértői véleményt kaphatnak az NRSZH-tól.

A főigazgató szerint nincs illúziójuk, szerintük sem lehet a 220 embert visszaterelni a munkaerőpiacra, viszont jelentős részüket igen. A foglalkoztatókat is érdekeltté kívánják tenni a megváltozott munkaképességűek vagy fogyatékosok foglalkoztatására a kormány, azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy ezt pontosan milyen intézkedésekkel tennék meg.

A felülvizsgálat során egy munkaszimulátor segítségével fogják az emberek képességeit ellenőrizni, a diagnosztikai gép segítségével kiküszöbölhetők a visszaélések, például az orvosi papírokkal. A gép által szolgáltatott adatokkal objektív képet kaphat az orvos a páciens egészségi állapotáról, a tényleges munkaképességéről. A számítógép javaslatot tesz mindezek alapján, hogy milyen munkafeladatokat tudna ellátni az ember. Az új gép 2012-től lesz alkalmazható, hiszen az NRSZH még nem rendelkezik a megfelelő technikai háttérrel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szimulátorral nagyobb eséllyel kivédhetők a visszaélések, például azok az esetek, amikor egészségesek emberek százalékoltak le. Utoljára Egerben volt emiatt nagyobb felzúdulás, hiszen több orvosról is kiderült, hogy pénzért is leszázalékoltak egészséges embereket. A szociális államtitkárság szerint a visszaélések miatt évente 30 milliárd forintos kárt okoznak legalább az államnak. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?