18 °C Budapest

"Majd a Matolcsy": ezt főztük ki 18 százalékos áfából

Pénzcentrum
2011. október 29. 12:12

Kifőztük, hogyan szabadulhatunk meg a 27 százalékos áfától jövőre. Egész nap sütizhetünk, sörből is bőven csúszhat le a torkunkon, este egy kis pálinka is belefér. Változatos vacsorákat is összehoztunk, de hús például még nincs a menüben. Mindaddig, amíg ilyen alapvető élelmiszereket nem sorol be a kormány a 18 százalékos adókulcs alá, addig az alábbi menüsorból válogathatunk.

Reggeli...

Reggelire alapvetően a különböző tejes ételeket ajánljuk. A gabonapelyhek például igen jó szolgálatot tesznek gyomrunk beindításában, de kezdhetjük a napunkat akár egy kis tejberizzsel is. Aki már unja a különböző gabonapelyheket, az nyugodtan válthat kalácsra is, de a kicsit összetettebb ízekre vágyók elmajszolhatnak egy-két gofrit is. Mi leginkább a kalácsot egy kis vajjal megkenve, a gofrit pedig egy kevés vaníliás tejjel szervírozva tudjuk elképzelni, hiszen ízesebb feltéteket nem nagyon találtunk a 18 százalékos körben. Bár nem a magyar reggeliző asztalok mindennapos kelléke, de érdemes lehet kipróbálnunk a tápióka pudingot is, ha már meguntuk az imént vázolt lehetőségek körét.

A szerkesztő kedvence: Kevesen ismerik, de nagymamáink kedvence volt a túró rudi előtti időből származó tejfölös kenyér. Egy nagyobb karéj kenyeret tejföllel vastagon megkenve, megcukrozva máris indulhatunk a munkába, a délig tartó energia garantált. Sokan inkább sósan szeretik, bár sem a cukor, sem a só nem tartozik a csökkentett áfatartalmú termékek közzé, így csak csínján bánjunk velük.

 

És mit igyunk a tejen kívül?
Régen vidéken gyakran kezdték a napot egy kis pálinkával. Ezt most is megtehetjük, hiszen saját használatra adómentesen főzhetünk (ivászatra) akár 86 fokos párlatot is. Ez naponta több, mint 1,36 deciliter pálinkát jelent fejenként -3,5 eu komfort feles. A söröskorsó és a borospohár fenekét is mélyen megnézhetjük, 2,73 litert állíthatunk elő adómentesen egy napra.

Nagyszüleinknek sem kell üres gyomorral hazatérni a vasárnapi istentiszteletről, hiszen az áldozó ostya is beletartozik a kedvezményes áfatartalommal bíró termékek körébe. Más vallási felekezetekhez tartozóknak sem kell nélkülözniük, hiszen például a pászka, vagyis a kovásztalan kenyér is bekerült a kedvezményezett termékek körébe.

...Tízórai, uzsonna...

Akinek nem volt elég kiadós a reggeli, ebéd előtt még nyugodtan falatozhat kicsit. Éppen megfelelő az ebédre várakozva egy kis kefír, vagy joghurt, s természetesen a kifli csücskéről se feledkezzünk meg. A tízórai mellé a csapvizet ajánljuk, a bátrabbak megpróbálkozhatnak esetleg a házilag készített mézsörrel, vagy fröccsel.

Amennyiben egy kis uzsonnára is vágyunk, érdemes meglátogatnunk a közeli cukrászdát. Ne időzzünk azonban túl sokáig a vendéglátó egységben, az édességet kérjük elvitelre, hiszen helyben fogyasztva ki kell fizetnünk a magasabb áfaösszeget. A rigójancsival azonban vigyázzunk, alkotóelemeinek aránya miatt kilóghat a kedvezményes édességek sorából.

Vállalkozó szellemű kiskukta vagy? Kattints ide és nézd meg miből főzhetsz még!

...Ebéd, estebéd és vacsora

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ebédre, estebédre, illetve vacsorára szánt menü után elsősorban Itália és az olasz konyha szerelmesei fogják megnyalni mind a tíz ujjukat, de természetesen a magyar ízek, s a hagyományos fogások kedvelőinek sem kell üres gyomorral nyugovóra térniük.

Bár az olasz ízek szerelmesei számos fogásból válogathatnak, azonban a legtöbbjüknek vélhetően az egyik leghíresebb itáliai étel, vagyis a pizza fogja elnyerni a tetszését. Amennyiben valaki megijedne, hogy csak igen szegényes feltétek közül válogathat, az gondoljon csak a közkedvelt pizzafélére a négysajtos pizzára. Olasz ételekből egyébként igen széles a kínálat a kedvezményes áfatartalommal bíró képzeletbeli szakácskönyvünkben; hogy csak egy két példát említsünk, ilyen például a ravioli tejszínes mártással, vagy éppen a gnocchi. Aki a kiadós, több fogásos étkezések híve, annak bizonyára nagy örömet fog okozni, hogy a közkedvelt olasz desszertről, vagyis a tiramisuról sem kell lemondania az áfa bűvöletében élő magyar "gasztrokibiceknek".

Végezetül pedig, hogy ne feledkezzünk meg a hagyományosnak mondható vacsorákról sem, a vajas, vagy vajkrémes kenyér, különböző sajtfélékkel éppúgy a vacsorai asztal vendégei lehetnek, mint például egy jó pohár házilag főzött sör, amivel leöblíthetjük a hús nélkül eltöltött nap miatt a torkunkban érzett szálkát.

Jó Étvágyat!

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem