23 °C Budapest
Rome, 2024. március 10.A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök beszél támogatóihoz a Georgia állambeli Rome-ban rendezett kampányeseményen 2024. március 9-én. Georgia államban március 12-én rendeznek elõválasztást. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.MTI/EPA/Erik S. Lesser

Börtönbe zárhatja a bíróság Donald Trumpot: mi lesz így az amerikai elnökválasztással?

2024. április 15. 11:43

Első volt amerikai elnökként büntetőügyben áll bíróság elé Donald Trump. Hétfőn megkezdődő tárgyalásán azzal vádolják, hogy üzleti feljegyzéseit meghamisítva próbálta eltusolni Stormy Danielsnek fizetett hallgatási pénzt; négy év börtönbüntetés is várhat rá, ha bűnösnek találják.

Donald Trumpnak, az Egyesült Államok volt elnökének hétfőn van jelenése az egyik New York-i bíróságon, ahol büntetőügyében kell majd szembenéznie a vádakkal. Ez az esemény jelentős mérföldkőnek számít, ő az első olyan volt amerikai elnök, aki ilyen helyzetbe kerül - írta a BBC.

A vádak szerint Trump üzleti feljegyzéseket hamisított meg annak érdekében, hogy eltussolja Stormy Daniels pornósztárnak történt kifizetéseit a 2016-os választások előtt - a nő szexuális zaklatással, erőszakkal vádolta meg. Amennyiben bűnösnek találják, akár négy évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható rá, bár lehetőség van arra, hogy csak pénzbírságot kelljen fizetnie.

A volt elnök tagadja bűnösségét és ártatlannak vallja magát. A tárgyalás során várhatóan Michael Cohen, Trump korábbi fixere és más kulcsszereplők is tanúvallomást tesznek. Az ügyészség szerint a hallgatási pénz kifizetése önmagában nem törvénytelen cselekedet, de Trump jogellenesen könyvelte el ezt a költséget jogi kiadásként. Összesen 34 rendbeli üzleti feljegyzések meghamisításával vádolják Trumpt. Az ítélet meghozatalához minden esküdt egyhangú döntése szükséges.

A tárgyalás előzményeként Trump több kísérletet tett annak elhalasztására vagy helyszínének megváltoztatására. Emellett politikailag motiváltnak nevezte az ügyet. Ez az ügy csupán egyike annak a négy büntetőeljárásnak, amelyekkel Trumpnak idén szemben kell néznie. Szakértők szerint még ha el is ítélik, valószínűleg nem kerül börtönbe. Azonban ez lenne az első alkalom, hogy egy elítélt személy indulna az Egyesült Államokban az elnökválasztáson egy nagyobb párt jelöltjeként.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Alex Keyssar és Hans Noel professzorok szerint ez az esemény jelentős hatást gyakorolhat Trump népszerűségére és a közelgő választásokra is. Noel kiemelte: minden apróság fontos lehet egy ilyen szoros versenyben.

Címlapkép: Erik S. Lesser, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm