17 °C Budapest

Szó szerint szívrohamot kaphatsz, ha ezekkel tömöd magad

2016. június 10. 16:51

Az évek során rengeteg tévhit alakult ki a zsírok fogyasztásáról, volt, hogy a legjobb diétás eszközként tartották számon, de az is előfordult, hogy a megtestesült kaszásként állították be a szakemberek. Mostanra azonban már bebizonyosodott, melyik zsírokat érdemes fogyasztani, és melyiket kell kerülni. Mutatjuk, milyen ételekben találod az egészséges élethez szükséges zsírsavakat.

Sok tévhit kering a diétákról, különösen a zsírok szerepét értelmezik félre sokan. A Daily Mail viszont szakértő segítségével járt utána, hogy milyen forrásból juthatunk egészséges vagy egészségtelen zsírokhoz.

A zsíroknak négy alap típusa van, mindegyiknek eltérő hatása van az emberi szervezetre:

  • Egyszeresen telítetlen,
  • Többszörösen telítetlen,
  • Telített és
  • Transz zsírsavak.

Mit javasoltak korábban?

A 90-es évek elején a táplálkozási szakértők alapvetően a makronutriensek (fehérje, szénhidrát és zsír) számlálása mellett tették le a voksukat. Egy gramm fehérje és egy gramm szénhidrát is egyaránt 4 kcal-t tartalmaz, míg egy gramm zsír már 9-10 kilokalóriát. Már a 70-es évek óta népszerű volt az Atkins-diéta, amely magas fehérje és zsírfogyasztás mellett alacsony szénhidrát-adagokat írt elő.

A 90-es évek közepén több tanulmány is bebizonyította, hogy a telített és transz zsírsavak keringési megbetegedésekhez vezethetnek, így az Atkins-diéta önmagában nem vezet egészségesebb élethez.

Mi a mai álláspont?

Az elhízás és az emiatt kialakuló megbetegedések a nyugati világban tömegek életminőségét rontja. Emiatt az étkezéssel kapcsolatban folyamatosan új tanulmányok, kutatások látnak napvilágot.

A szakértők jelenlegi álláspontja szerint az zsírok összevont bevitelére érdemes elsősorban figyelni, azonban a telített és transz zsírsavak bevitelét is érdemes korlátok közé szorítani. A zsírokat inkább telítetlen és többszörösen telítetlen forrásból érdemes megoldani.

Eszerint a magas fehérje tartalmú ételek fogyasztása javasolt. Elsősorban tejtermékekre, sovány húsokra, halakra, magvakra, olíva olajra épülő diéta ajánlott. Ezzel együtt érdemes kerülni a vajat, a kókusz olajat és a feldolgozott élelmiszereket, mivel ezek telített zsírsavakban rendkívül gazdagok (azt érdemes megjegyezni, hogy a kókuszolaj 200 fok alatt jobb lehet főzéshez, mivel az olívával szemben nem bomlik le transz zsírrá, persze a mennyiséggel érdemes csínján bánni).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mit kell betartani az egészséges élethez?

Mivel sokszor a zsírfogyasztást teszik felelősség az elhízásban, ezért egyre több zsírcsökkentett vagy zsírmentes termék kapható a boltok polcain. Ezzel azonban nem árt vigyázni, mivel a zsír hiányát gyakran gyorsan felszívódó szénhidráttal pótolják, amelyek a telített (és transz) zsírsavakhoz hasonlóan károsak lehetnek.

Ha tényleg megfelelően szeretnénk táplálkozni, akkor viszont nem árt szakemberhez fordulnunk, aki segít a személyre szabott étrend kialakításában. A diéta ugyanis

  • A testmagasságon,
  • Testalkaton,
  • Dohányzási szokásokon is múlik.

Ennek ellenére néhány ökölszabály betartásával akár mi is összeállíthatunk egy merőben egészségesebb étrendet:

  • Fogyasszunk több olíva olajat, magvakat (a pörkölt magvakhoz gyakran egészségtelen olajat használnak, így a natúr termékeket keressük)!
  • Néha belefér egy-egy "csalónap", az élsportolók is beiktatnak ilyet egyszer-egyszer, a lényeg, hogy az étkezéseink túlnyomó többsége megfeleljen a diétánknak.
  • Tartsunk be egy napi diétát!
  • Mindig nézzünk a reklámszlogenek mögé, a vásárláskor nézzük meg a termékek címkéit!
  • A szénhidrátra is figyeljünk, mindig a lassabban felszívódó forrást válasszuk (pl: búzakeksz helyett zabkekszet)!

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem