Sosem találnád ki, melyik országban működik a legtöbb ATM

Pénzcentrum
2014. július 5. 11:03

Évente nagyságrendileg 8 százalékkal növekszik az elkövetkező két évben az ATM-ek száma világszerte, a bővülést elsősorban az Ázsiai térség országai jelentik.

Kínában 2013 év végére már összesen 520 ezer berendezés üzemelt, több mint a korábban vezető helyen álló Egyesült Államokban - derül ki az RBR londoni elemzőcég legfrissebb adataiból. Az elkövetkező években, 2018-ig, közel 1,3 millió új készülék telepítése várható világszerte, ezek 70-75 százalékát olyan fejlődő piacokon használhatják majd az ügyfelek, mint Kína, Brazília, a kelet-európai államok, Oroszország és az észak-afrikai régió.

Magyarországon nagyságrendileg évek óta stagnál a berendezések száma, ugyanakkor az ATM-ekből felvett pénz mennyisége az elmúlt években növekedett - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Trezex Hungária Zrt. készpénz-logisztikai szolgáltató.

Kínában az ATM-sűrűség még mindig alig éri el a 385 berendezést egymillió lakosra vetítve. Összehasonlításképpen Magyarországon ez az arány 480 berendezés egymillió lakosonként. A fejlett piacokon pedig átlagosan 750 ATM jut egymillió emberre.

Kárpáti Balázs, a TrezEx Hungária Zrt. vezérigazgatója szerint rövidtávon a fejlesztés a rendelkezésre álló készülékek üzembiztonságának, műszaki állapotának a lakossági elvárásoknak megfelelő biztosítását jelenti. A fejlett piacokra jellemző innovatív, a bankfióki ügyintézés jelentős részét kiváltó multifunkcionális berendezések azonban egyelőre elkerülik a magyar a piacot, a lakosság döntő hányada ugyanis még mindig idegenkedik az elektronikus pénzügyi szolgáltatásoktól. A számlafizetés és az automatákon keresztül történő folyószámla-menedzsment már Magyarországon is elérhető néhány pénzintézet hálózatában, azonban ezeknek a megoldásoknak a tömeges elterjedése egyelőre még nem várható.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem