Magyar kenyerekben is találtak növényvédő szereket

Pénzcentrum
2014. július 22. 11:37

A múlt héten adtunk hírt arról, mekkora vitát okozott Nagy-Britanniában, a növényvédőszerek koncentrációjának növekedése a kenyértermékekben. Az elmúlt évtizedben 28 százalékról 63 százalékra nőtt a maradványanyagok aránya. Ennek kapcsán kérdeztük meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH) arról, mi a helyzet a magyar kenyerekkel, találhatók-e bennük efféle kémiai maradványanyagok.

A magyar kenyerekben, zöldség és gyümölcstermékekben ugyanúgy megtalálhatóak növényvédőszer-maradványok, mint a brit kenyerekben. Csakhogy a NÉBIH szerint nem kétséges, hogy ezek teljesen ártalmatlanok az emberi szervezetre nézve. Mint lapunk kérdésére elmondták: "A szakszerű és előírás szerinti növényvédő szeres kezelés nem okozhat olyan mértékű növényvédőszer-maradék szintet a fogyasztásra szánt terméken, illetve termékben, amely az emberi egészségre bárminemű kockázatot jelentene.

Mielőtt egy készítmény engedélyezésre kerül, az élelmiszer-biztonsági hivatal elvégez egy fogyasztói kockázatbecslést. Ez biztosítja azt, hogy az adott készítmény sem rövid, sem hosszú távon nem jelent veszélyt a fogyasztókra nézve.

Már a jogszabályok által meghatározott szermaradék határérték (MRL) sem tekinthető egészségre veszélyesnek, azaz ha a határértéknél több kémiai maradványanyag lenne egy-egy termékben, az sem jelentene azonnali (minden esetben jelentkező) egészségügyi problémát. A határérték megállapítása azért fontos, hogy megfelelő mennyiségű növényvédő szer lehessen az adott termésben. Elegendő ahhoz, hogy a kórokozóktól megvédje a termést, de ne túl sok ahhoz, hogy a feldolgozás után az emberi szervezetbe jutva gondot okozhasson.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal folyamatosan ellenőrzi a friss fogyasztásra szánt zöldségek-, gyümölcsök- és gabonafélék, növényvédőszer-maradék tartalmát, beleértve a növényi-, és állati eredetű feldolgozott termékek, bébiételek és friss állati eredetű termékeket is. Az elmúlt években a hatóság a friss gabonafélék mellett liszt termékeket vizsgált, melyek növényvédőszer-maradék tartalma nem adott okot további felmérő jellegű megfigyelésre, például a kenyér termékek körében.

Van, aki nem így gondolja

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A brit helyzet azért is igen érdekes, mert két csoportra oszlik, ki mit gondol a növényvédő szerekről. Nagy-Britanniában a kormány megbízásából készült a növényvádőszer-maradványokkal kapcsolatos felmérés (Defra Expert Committee on Pesticide Residues in Food (PRiF), melynek során több mint 2000 kenyérmintát vizsgáltak. Míg 2001-ben a kenyértermékek 28 százalékában találtak efféle káros maradványanyagokat, addig 2013-ban már 63 százalékukban. A minták 17 százalékából nem is egy, hanem többféle növényvédő szer is kimutatható volt. Azaz ott növekvő arányban találhatók meg ezek az anyagok a kenyerekben.

A Defra kutatói csoportja szerint ez a növekedés nem ad aggodalomra okot. Csupán azt jelenti, hogy egyre jobb műszerekkel tesztelik a mintákat, és emiatt már kisebb növényvédő szer tartalmat is ki tudnak mutatni. Az ő álláspontjuk is az, hogy nincs az emberi egészségre káros hatása a kenyerekben található növényvédő szereknek. Ugyanakkor a kutatás eredményeit feldolgozó egyik szervezet (akik az élelmiszerek kémiai maradványoktól való megtisztításáért dolgoznak, a Pesticide Action Network (Pan) UK) szerint már ezen anyagok akár kis dózisú rendszeres fogyasztása is káros lehet. Bár leszögezték azt is, hogy ahhoz, hogy bizton megállapíthassanak efféle káros hatásokat, további vizsgálatokra lenne szükség.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem