2018. november 20. kedd Jolán

Hatalmas baki az Auchannál: lecsaptak az élelmes vásárlók


Múlt hét csütörtökön irreálisan olcsó árakat mutatott az Auchan webáruháza több termékre is. Természetesen gyorsan terjedt a hiba híre a közösségi oldalakon, főleg a gluténmentes és ételallergiás csoportokban, mert ezek voltak az érintett termékek. Sokan kaptak az alkalmon, és rendeltek több darabot az áron aluli termékekből, mikorra az Auchan észrevette a hibát. De mi történik akkor, ha hibás árak miatt olcsóbban tudnak a fogyasztók rendelni egy webáruházból?

Csütörtök kora estétől egy technikai hiba folytán a gluténmentes és cukormentes termékek mind 319 forintos áron szerepeltek az Auchan webáruházában - számol be róla a Minner. A reakció borítékolható volt, többen megrohanták a webáruházat, nagyon sokan regisztráltak újonnan az áruház webshopjára. Ez érthető is, hiszen a webshopban 319 forintos árak szerepeltek az egyébként 1300 forintba kerülő termékek mellett.

Sajtóértesülések szerint akár 800 vásárló is rendelhetett az "akciós" termékekből, néhányan több tízezer forintot meghaladó összegben. A vásárlók visszaigazoló e-mailt is kaptak a rendelésről. Az Auchan azonban érzékelte a hibát, és azonnal eltávolította az alulárazott termékeket a webshopból.

Az áruház nem teljesítette a megrendeléseket - azt állítják, a jogszabályok szerint nem kötelesek a tévesen alulárazott termékeket kiszállítani. Ettől függetlenül kárpótolták az élelmes vásárlókat, több ezer forintos utalványt és 10 százalékos vásárlási kedvezményt kaptak.

Az áruház ezután egy körlevelet is kiküldött az érintett vásárlóknak, amelyben kijelentik, hogy az adásvétel technikai hiba miatt nem érvényes. A levélben többek között jelzik, hogy amennyiben kifizették a terméket, annak árát haladéktalanul visszafizetik, ugyanakkor a terméket nem fogják kiszállítani.

Tekintettel arra, hogy sajnálatos módon a téves ár nem felel meg az élelmiszerek esetén irányadó kötelező jogszabályi rendelkezéseknek, tehát ilyen áron nem vagyunk jogosultak ezen terméket árusítani, ezért azok tekintetében az adásvételi szerződés érvénytelennek tekintendő és annak alapján a termékre vonatkozó megrendelését nem teljesíthetjük

 - írták.

Kérdés, hogy az Auchannak valóban nincs-e ilyen esetben teljesítési kötelezettsége. Két éve mi is beszámoltunk róla, hogy a H&M webshopjában szintén rendkívül olcsón szerepeltek bizonyos termékek. Az eset kísértetiesen hasonló volt, a H&M akkor 98 százalékos kedvezménnyel kínálta termékeit. Ahogy most, a vásárlók akkor is kiszúrták az alacsony árakat, a termékek pedig nagyon hamar elkeltek. A kiszállítás viszont ebben az esetben sem történt meg.

Az Auchan ugyan azt állítja, hogy jogszabályilag nem kötelezhető a teljesítés végrehajtására, haosnló esetben a H&M-et a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének feljelentése után idén áprilisban jogerősen elmarasztalták. A rendelés megerősítése itt is megtörtént, akárcsak a H&M esetében - a vásárlók kaptak visszaigazoló e-mailt. Így korántsem biztos, hogy hasonló esetben egyszerűen meg lehet úszni, hogy az áruház nem teljesíti a megrendelést.

Kihúzna a bajból 1 000 000 forint?

Padlón vannak a kamatok, most fillérekért vehetsz fel személyi kölcsönt. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum kalkulátora szerint a Cofidisnél 1 millió forintot, 3 éves futamidőre már havi 30 788 forintos törlesztővel hazavihetsz. De nem jársz sokkal rosszabbul a K&H Banknál sem, ahol havi 31 102 forintos törlesztővel kalkulálhatsz, a CIB Banknál 31 280 forintos, míg az MKB Banknál 31 292 forintos törlesztőt ígér ugyanez a konstrukció. Érdemes persze megnézni a többi bank ajánlatát is – ehhez keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát!

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS