4 °C Budapest

Gyászosan alakult az üzletek forgalma októberben: ezt vásárolták a legtöbben

2020. december 3. 13:35

Októberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,2%-kal nőtt, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 1,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 10,5%-kal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz képest - közölte a KSH. Elemzők szerint a kiskereskedelmi forgalom októberi alakulása csalódás, illetve rossz előjelnek is a várt gazdasági növekedés szempontjából.

2020. októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,4, naptárhatástól megtisztítva 1,9%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva 1,2%-kal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene.

2020. októberben az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 1,9%-kal csökkent.  Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,2%-kal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,4%-kal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,9%-kal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 1,2 százalékkal kisebb lett: csökkentek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (0,4%), az iparcikk jellegű vegyes- (2,2%), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (7,2%), a textil-, ruházati és lábbeli- (11%), a használtcikk- (15%), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (19%).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,6%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 43%-kal bővült, folytatva az évek óta tartó tendenciát. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 10,5%-kal kisebb lett. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 18%-kal csökkentek.

2020. októberben az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1100 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 47%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 39%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 14%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2020. januártól októberig tartó időszakában 2019 azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene elenyésző mértékben, 0,3%-kal emelkedett.Ÿ Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,9%-kal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,8%-kal csökkent az értékesítés volumene.

Az elemzők szerint csalódás az októberi forgalom

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kommentárjában leszögezte: októberben is messze a piaci konszenzus alatt teljesített a kiskereskedelem, olyannyira, hogy még a legpesszimistább várakozástól is elmaradt a teljesítménye. A kiskereskedelem sorozatos negatív meglepetéseket produkál, bármennyire is szeretne a piac hinni abban, hogy a helyzet gyorsan javul. A csalódást keltő kiskereskedelmi adat egyben azt is jelenti, hogy meglehetősen gyengén indul a negyedik negyedév. Ráadásul az év hátralévő részében a helyzet további romlása várható.

A járvány felerősödése következtében ismét egyre több munkáltató döntött úgy, hogy elrendeli az otthoni munkavégzést. Ennek hatása elsősorban az üzemanyag kiskereskedelem adataiban érhető tetten, a kijárási korlátozások bevezetésével pedig még inkább visszaesik az üzemanyag kiskereskedelem.

A bizonytalanság és az újból romló munkaerőpiaci helyzet miatt várhatóan erősödik az óvatossági megtakarítás és a fogyasztási hajlandóság is mérséklődik, zsugorodik a rendelkezésre álló jövedelemtömeg,

véli az elemző, aki szerint egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a negyedik negyedévben ismét csökken a GDP az előző negyedévhez képest, az ING jelenleg 2,5 százalékos visszaeséssel számol az év utolsó negyedében.

A járvány második hulláma keltette óvatosság és a kissé romló munkaerőpiac, valamint az egy évvel ezelőtti magas bázis hatására csökkent a kiskereskedelmi forgalom októberben, állapította meg Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője, aki szerint az üzemanyag-kereskedések forgalmának visszaesését döntően a jóval alacsonyabb tranzit forgalom, valamint szintén a második hullám miatt a távmunka növekvő szerepe okozhatja.

A következő hónapokban lassulhat a kiskereskedelmi forgalom javulása, éves összehasonlításban stagnálást, minimális növekedést mutathat. A forgalom növekedését támogatja, hogy az őszi hónapokig egyre többen tértek vissza a munkahelyekre, illetve a teljes foglalkoztatásba.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Ezzel szemben az egyes szektorokban újra bevezetett korlátozások újabb elbocsátásokhoz, bércsökkentésekhez vezethetnek. A járványhelyzet előtti szint elérése a jövő év elején várható a kiskereskedelemben

- összegezte Suppan Gergely.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint a kiskereskedelmi forgalom októberi csökkenése az élelmiszerforgalom csekély mértékű növekedéséből, valamint a nem-élelmiszer forgalom szintén kismértékű, illetve az üzemanyag-forgalom jelentősebb mérséklődéséből állt össze. Az üzemanyag-forgalom nélkül tehát a kiskereskedelmi forgalom összességében stagnált volna.

A nem-élelmiszer forgalmon belül az egyes üzlettípusok forgalma eltérően alakult: jelentős visszaesés történt a könyvesboltok, illetve a bútorok, műszaki cikkek forgalmában, míg az internetes kereskedelem továbbra is szárnyal. Novemberben a korlátozó intézkedések vélhetően kismértékű negatív hatást gyakoroltak a kiskereskedelmi forgalom alakulására, ám messze nem akkorát, mint az áprilisi leállás - vélekedett a Századvég szakértője.

Ennél is fontosabb azonban a jellemzően kiemelkedő forgalmat produkáló december - a kiskereskedelmi forgalom szempontjából nagyon nem lesz mindegy, hogy az ágazatnak milyen korlátozásokkal kell szembenéznie ebben az időszakban. Ez határozza majd meg azt is, hogy a fogyasztás hozzájárulása a GDP-növekedéshez a negyedik negyedévben negatív vagy esetleg minimális mértékben pozitív lesz-e, tette hozzá.

Óvatosabbá váltak a magyar vásárlók, a járvány miatt kedvezőtlen helyzetben sokan visszafogták a költéseiket

- mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Az ő megítélése szerint viszont az októberi adatok megfelelnek a várakozásoknak.
A szakember hozzátette, hogy bár az élelmiszer-forgalom volumene növekedett, az inflációt meghaladó drágulás következett be. Emiatt a lakosság egy részénél kevesebb jut más termékekre.

Németh Dávid a jövőről szólva elmondta: a legfontosabb kérdés, hogy az idei karácsonyi szezon hogyan alakul, menyire maradnak óvatosak a vásárlók. Emellett a szektor teljesítményét az idén visszahúzó üzemanyag-forgalom novemberben és decemberben is gyenge lehet, elsősorban a járvány miatti korlátozások és a home office miatt. A mostani kilátások szerint stagnálás várható ebben az évben a kiskereskedelmi forgalomban. Jövőre növekedés jöhet, de ennek mértéke a járványhelyzettől, a munkanélküliség és a fizetések alakulásától függ.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője is a vártnál gyengébbnek tartja az októberi kiskereskedelmi forgalmi adatokat, amelyek jól mutatják, hogy a járványhelyzet második hulláma okozta bizonytalanságok, a kedvezőtlenebb munkapiaci és jövedelmi kilátások elsősorban a háztartások fogyasztásában okozhatnak újabb visszaesést.

A visszafogottabb fogyasztás az egyik legfontosabb oka, hogy a negyedik negyedévre ismét alacsonyabb GDP adatokat várnak az Erste szakértői. Pozitív hír viszont, hogy az ipari export most jobban ellenáll a járványnak, mint tavasszal, s folytatódó kilábalása valamelyest ellensúlyozhatja a belső fogyasztás kedvezőtlenebb trendjeit. Összességében az idei évre a GDP 6,1 százalékos visszaesését prognosztizálják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm