Cropped shot of a woman holding a basket while shopping at a grocery store

Hadat üzent a magyar kormány az élelmiszermultiknak: megszólal a Spar, a Tesco, az Auchan

2024. április 8. 14:40

Véget értek a „békeidők” a kiskereskedelemben. Egyrészt a fogyasztói igények változását, a makrogazdasági helyzeten túl, megannyi attribútum fűti. Ráadásul az állami szerepvállalás is egyre hangsúlyosabb, és hangosabb. Utóbbira kiváló példa a SPAR és a magyar kormány csetepatéja. Így nem túlzás, hogy igencsak izgalmas lesz a RETAIL DAY 2024 - Powered by Pénzcentrum konferencia csúcsvezetőket egymás mellé ültető kerekasztala. Hiszen április 11-én egyrészt Heiszler Gabriella most először szólal meg élőben a botrány kirobbánását követően, másrészt betekintést nyerhetünk abba is, hogy a versenytársak hogyan látják a SPAR által fémjelzettt, de a teljes szektort érintő helyzetet.

Soha nem látott kihívások tépázzák a teljes kiskereskedelmi szektort, és ezt már igazolja a legtöbb makrogazdasági mutató is. A versenyben csak az képes talpon maradni, aki tudja a megfelelő válaszokat a szektor legégetőbb kérdéseire. Ilyen többek között a szektort régóta feszítő munkaerőhiány kérdése, az egészséges piaci mechanizmusokat jelentősen megbolygató kormányzati beavatkozások, vagy épp a világgazdaságban zajló ellátási zavarok. De természetesen készülni kell a jövő kihívásaira is, így a piaci szereplőknek foglalkozniuk kell azzal, hogy milyen lehetőségeket rejt magában a gépi támogatás, illetve automatizáció, továbbá hogyan lehet a csúcsra futtatni a profitot a mesterséges intelligencia segítségével. Ha te sem akarsz lemaradni, akkor neked is a RETAIL DAY 2024 - Powered by Pénzcentrum konferencián a helyed!

A RETAIL DAY 2024 - Powered by Pénzcentrum konferenciát 3 hangsúlyos előadás nyitja. Elsőként kollégánk, Madár István, a Portfolio vezető elemzője ad a szektorról makrogazdasági kitekintőt; majd az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) új főtitkára, Vámos György utóda, Kozák Tamás nyújt bepillantást a fogyasztási és kiskereskedelmi trendekbe. A nyitóelőadások sorát pedig Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára zárja, aki a nagy- és kiskereskedelmi piacok szabályozásáról ejt majd szót, különös tekintettel arra, hogy vajon mit miért tesz az állam, és hogyan lehet/kell/muszáj rá piaci, azaz profitorientált szemlélettel reagálni.

Megszólal a Spar, Tesco, Auchan

De a RETAIL DAY 2024 - Powered by Pénzcentrum konferencia talán legjobban várt programpontja a csúcsvezetők kerekasztala lesz, amelynél a kiskereskedelmi szakma krémje reagál majd az olyan fajsúlyos kérdésekre, mint például arra, hogyan lehet a kormány feltűnően aktív szabályozási, piacformálási, adózási (gazdaság)politikájára piaci szemlélettel reagálni. A kerekasztalnál vendégünk lesz:

 • Heiszler Gabriella, elnök - ügyvezető igazgató, SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.
 • Lucenko Viktória, vezérigazgató, Auchan Magyarország
 • Pálinkás Zsolt, vezérigazgató, Tesco Magyarország
 • Várkonyi Balázs, Extreme Digital, alapító, Vatera és Jófogás, ügyvezető igazgató

Korábban, még a botrány kirobbanása előtt, hosszabban nyilatkozott a Pénzcentrumnak Heiszler Gabriella. Mint az a SPAR Magyarország ügyvezetője elmondta, nagyon örül, hogy a kereskedelem egy másik minisztériumhoz került. Akkor még úgy fogalmazott, hogy

nagyon kellene azon dolgoznunk Magyarországon, hogy a kereskedelmi szakma becsületét, értékét jobban megmutassuk, és találjunk olyan szövetségeseket, akik a kereskedelmet is értéknek tekintik, és segítenek a kereskedelmi érdeket érvényesíteni az értékláncban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A február végi nyilatkozat óta persze jó sok víz lefolyt a Dunán. Mint ismert, a Spar osztrák anyavállalatának vezérigazgatója, Hans Reisch éles kritikát fogalmazott meg a magyar kormány gazdaságpolitikájával, különösen a különadókkal és egyéb, szerintük versenykorlátozó intézkedésekkel kapcsolatban, amelyek miatt az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságánál is bejelentést tettek. Nem sokkal a Die Pressében megjelent nyilatkozat után a magyar kormány is megszólalt, elsőként a Nemzetgazdasági Minisztérium, majd később Lázár János is erős üzenetet küldött az élelmiszerláncnak, nemrég pedig azt is megszellőztették, hogy a magyar kormány rágalmazás miatt bíróság elé citálná a boltláncot. Nem sokkal később a Spar magyar dolgozói levelet kaptak az anyacégtől, amiből az is kiderült, hosszú távra terveznek Magyarországon.

Így nem túlzás, hogy igencsak izgalmas lesz a RETAIL DAY 2024 - Powered by Pénzcentrum konferencia csúcsvezetőket egymás mellé ültető kerekasztala, hiszen egyrészt Heiszler Gabriella most először szólal meg élőben a botrány kirobbanását követően, másrészt betekintést nyerhetünk abba is, hogy a versenytársak hogyan látják a SPAR által fémjelzett, de a teljes szektort érintő helyzetet.

Ha tehát nem akarsz lemaradni arról, hogy mit gondol a retail szakmai krémje a kiskereskedelmi szektor kihívásairól, és milyen gyakorlati megoldásokkal reagálnak mindezekre, akkor 2024. április 11-én neked is a RETAIL DAY 2024 - Powered by Pénzcentrum konferencián a helyed! A rendezvényen kiemelt témáink lesznek:

 • Megszólalnak a retail-szektor legfontosabb döntéshozói a szakma jelenéről és jövőjéről.
 • A nagy- és kiskereskedelmi piacok szabályozása – Mit miért tesz az állam?
 • Az ideális omnichannel kereskedelem előnyei.
 • A vásárlói igények/magatartás kielégítése a dinamikus változások korában.
 • Kihívások és lehetőségek az ellátási láncok fenntartásának biztosítása érdekében.
 • Marketing, kommunikáció és PR a kiskereskedelemben.
 • AI a kiskereskedelemben: Átfogó kép, gyakorlati példákkal az iparág digitális átalakulásáról.
 • Retail-Tech: Digitalizáció, automatizáció, és az ESG szerepe a kiskereskedelemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem