16 °C Budapest
Abundance of Aqua Green Colored Plastic Bottles Arranged in Rows High Angle View Full Frame Background.

Újdonság a magyar boltokban: mutatjuk, hogyan működnek a pénzvisszaváltó automaták

2024. január 19. 16:32

Január 1-jével indult el az új italcsomagolás-visszaváltási rendszer, azaz a hónap eleje óta találkozhatunk az új vonalkódos palackokkal, amelyeket a REpontokon tudunk visszaváltani.

Január elsején elindultak a REpontok, azaz az italcsomagolás-visszaváltási rendszerek. Ebből országszerte több mint 1800 automatát telepítettek, ráadásul még dönthetünk is arról, hogyan kérjük a visszatérítést: papír alapú vouchert kérünk, eladományozzuk a pénzt, de áprilistól a tervek szerint már a kártyánkra is kérhetjük a pénzt -- írta meg a Portfolio.

A gyártók június 30-ig kaptak türelmi időt, így addig csak szórványosan találkozhatunk majd az új, visszaváltható csomagolásokkal. Ennek ellenére érdemes megnézni a visszaváltási rendszer főbb pontjait:

  • Az automata a sérülésmentes vonalkóddal rendelkező, nem összenyomott palackokat fogadja el, kizárólag azokat, amelyek az új vonalkóddal rendelkeznek. Kupakkal és anélkül is elfogadják ezeket.
    Külföldről vásárolt termékeket többségében nem fog elfogadni az automata.
  • A kötelezően visszaváltási díjas termékek: üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék- kivéve a tej- és tejalapú italtermékek - amelyeken szerepel a visszaváltási ikon. Ilyenek lesznek pl. a műanyag palackos vizek, üdítők, az alumínium dobozos üdítők, sörök, energiaitalok és üveges borok, szeszesitalok.
  • A visszaváltási díj összege a "kötelezően visszaváltási díjas és nem újrahasználható italcsomagolás" esetén egységesen darabonként 50 forint lesz. 
  • Azokban a kisboltokban, ahol szeretnének REpontot létrehozni, de nincs hely az automatának, a kézi visszaváltási rendszer működhet. A boltos applikáción keresztül azonosítja a palackokat, majd, ha a boltban körülbelül 1000 darab palack összegyűlt, elszállítják tőle, addig viszont sértetlen állapotban kell tárolnia a palackokat.
  • Az automatákban jelenleg kettő, de áprilistól várhatóan háromféleképpen kérhetjük majd a visszatérítést: papír alapú utalványon, felajánlhatjuk jótékony célra, vagy a későbbiekben kérhetjük az összeget a bankkártyánkra utalva.

Voucher

A tapasztalatok szerint leggyakrabban használt megoldás, amikor az automatánál voucheren kérjük a visszatérítést. Ezt a papír alapú utalványt vagy levásárolhatjuk, vagy az üzlet kasszájánál készpénzben megkaphatjuk a rajta szereplő összeget. Az utalványokat nem kötelező azonnal beváltani, ezek érvényességi idejét egy decemberi szabálymódosítás legfeljebb hat hónapban határozta meg. 

A vouchert abban az üzletben lehet biztosan beváltani, amelynek a REpontján a csomagolást visszaváltottuk. Ezen túlmenően az utalványok a kereskedők döntése alapján lesznek beválthatók egy üzletláncon belül. Ez elsősorban ott lehet opció, ahol minden üzlet ugyanahhoz a központhoz tartozik, ilyen pl. a Tesco, az Aldi, a Lidl vagy a Penny. Ám a franchise (pl. Coop, CBA) rendszerben működő áruházaknál valószínűleg nem lesz átjárás az egységek között, a részben franchise rendszerben működő Spar esetében szintén kérdés, hogy miképpen döntenek erről. Ugyanakkor a MOHU-nál azt ígérték, hogy minden utalványon rajta lesz, hogy hol lehet beváltani.

Adományozás

Dönthetünk úgy is, hogy egy jótékonysági cél támogatása érdekében lemondunk a visszatérítésről, ebben az esetben csak egy gombot kell megnyomni, hogy felajánljuk az összeget. Az adományokat 2024-ben a gyermekegészségügy támogatására fordítják, a felkínált összegeket a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, a Semmelweis Egyetem Gyermekklinikái és a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza kapja meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tavasszal már utalhatunk is

Pár hónapon belül, tavasszal, előreláthatólag március-április környékén jön a harmadik visszatérítési forma, amely a REpont nevű mobilapplikációval papírmentes módon lesz elérhető. Az alkalmazásban – amelyet még nem találtunk meg az alkalmazásboltokban - regisztrálnia kell a felhasználóknak, és itt lehet megadni azt a bankszámlaszámot is, ahova a visszatérítést kérik. Miután a felhasználó kiválasztotta az automatán az azonnali visszatérítés módot, az applikáción megnyit egy QR-kódot, amit be tud olvasni, ez köti össze az automatát a felhasználó bankszámlájával.

A Pénzcentrum kötelező visszaváltási rendszer kutatása

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közösen végez kutatást, hogy felmérje és megvizsgálja, hogy milyen társadalmi hozzáállás jellemzi ezt az átállást. A kérdőív kérdései úgy lettek összeállítva, hogy a legtöbb aspektusból keletkezzen adat arra vonatkozóan, hogy milyen hatással lehet a lakosság mindennapjaira a visszaváltó rendszer, és hogy képet kapjunk arról, hogy milyen az alapvető társadalmi hozzáállás a kérdésben. A kérdőív teljesen anonim és önkéntes, mentes mindenféle gazdasági vagy politikai szándéktól. A kutatás eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. Előre is köszönjük, hogy válaszaival segíti kutatásunkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem