19 °C Budapest
Mature woman shopping

Borzalmas, ami a magyar boltokban folyik: nincs mit szépíteni, egyre fogy az emberek pénze

2023. szeptember 6. 18:01

Az elemzőket meglepték a KSH ma reggel közölt adatai. Mi lehet szerintük a fő baj? Ezt írták meg elemzéseikben, melyet most csokorba szedtünk.

Júliusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 7,6%-kal visszaesett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,1%-kal kisebb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,1%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,8%-kal mérséklődött - közölte ma reggel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), és lapunk is beszámolt az eredményekről.

Nagy János az Erste makrogazdasági elemzője szerint az infláció és a reálbérek visszaesése okozza, hogy még mindig csökkenési trend van a fogyasztásban, így természetesen a kiskereskedelemben is.

Az elmúlt hónapok fogyasztásának visszaesésében jelentős szerepet vállalt egyrészt a rendkívül magas infláció miatt bekövetkező érdemi reálbércsökkenés, valamint a tavalyi év első felében felépült masszív bázis is. A továbbra is bőven kétszámjegyű bérkiáramlás, a jelenleg még mindig mérsékelt energiaárak és a fokozatosan ereszkedő infláció azonban fontos támaszai lehetnek a második félévre vetíthető felívelésnek, melyet erősítenek az elmúlt időszak adatai. A kiskereskedelmi forgalom éves változása az utolsó negyedévben térhet vissza a pozitív tartományba. A ma közölt adatok tükrében a harmadik negyedéves gazdasági teljesítmény tekintetében még kérdéses az éves GDP-változás előjele

- véli Nagy János.

Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője szerint bázishatásokat is okolhatunk a zuhanásért, de az üzemanyagfogyasztást nem csak a magyarok dobták meg.

A kiskereskedelmi forgalom látványos visszaesését egyszeri bázishatások is okozták. Tavaly márciusban a háztartásoknak nyújtott transzferek elsősorban a nem élelmiszer üzletekben okoztak élénkülést, míg az üzemanyagtöltő állomások forgalmának megugrásához a külföldiek és a saját telephellyel rendelkező fuvarozók a kedvezményes üzemanyagárakhoz való átmeneti hozzáférése is hozzájárult, ami áprilistól már kiesett a forgalomból

- elemezte a helyzetet Suppan Gergely.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mi történik a benzinkutakon?

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője azt írta: meglepetés számára néhány adat, pláne, hogy felhalmozás sem indult el az árstopok kivezetése után.

Komoly meglepetésként hatott, hogy az élelmiszer-üzletek forgalmának volumene havi alapon szűk 1 százalékkal csökkent júniushoz képest. Mivel az adatok szezonálisan kiigazítottak, így aligha állíthatjuk, hogy a nyári szezon miatt csökkent itt a forgalom. Vélhetően a továbbra is magas élelmiszerárak (2020. decemberéhez képest júliusban 64 százalékkal volt magasabb az élelmiszerek átlagos árszínvonala) fékezik a fogyasztást. Érdekes azt is látni, hogy az élelmiszerárstop augusztusi kivezetése sem indított el egy felhalmozás-szerű vásárlást

- kezdte elemzését az ING Bank vezető elemzője. Szerinte az üzemanyagfogyasztás emelkedése a turistaszezonnal magyarázható, de még így is meglepő az emelkedsés üteme.

Az, hogy a nem élelmiszertermék jellegű üzletek forgalma 0,5 százalékkal esett havi összevetésben, már kevésbé meglepő. A háztartások a csökkenő vásárlóerejük miatt ezeken a területeken próbálnak inkább spórolni. Ráadásul olyat is nagyon-nagyon ritkán látni, hogy minden üzleti szektorban havi alapon visszaesés (illetve egy területen stagnálás) legyen az eladásokban. Ami ugyanakkor a legnagyobb meglepetés, hogy júliusban júniushoz képest közel 3 százalékkal nőtt az üzemanyagforgalom. Tekintettel az üzemanyagárak meredek emelkedésére, meglehetősen nehéz magyarázatot találni a jelenségre. Habár szezonálisan kiigazított adatról beszélünk, vélhetően a szokásosnál nagyobb lehetett az autóval utazók aránya az idei turisztikai szezonban, ami magyarázhatná az emelkedő üzemanyagfogyasztást

- véli Virovácz Péter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem