Young woman shopping in grocery store. Mature woman checking food label in supermarket. Latin woman holding shopping basket and choose a product in supermarket.

Fontos részlet derült ki a kötelező bolti akciókról: erre számíthat midnen magyar vásárló

2023. május 9. 17:25

Egyelőre annyi biztos, hogy újabb adminisztratív terhet kapnak a nyakukba a magyar boltok az új árfigyelő rendszer bevezetésével. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Pénzcentrumnak ennek kapcsán azt mondta, még zajlanak egy egyeztetések az ügyben. A kötelező akciók kapcsán pedig a szövetség nem számít az árstopos termékekéhez hasonló áruhiányra, illetve a többi termék áremelkedésére sem.

Ahogy a Pénzcentrum is beszámolt róla, megjelent a kormány rendelete a júliustól életbe lépő online árfigyelő rendszerről - a szabályozás részleteiről itt olvashatsz. A lényeg, hogy a legnagyobb kereskedelmi láncoknak (amelyek nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot) adatokat kell szolgáltatnia a napi és a törzsvásárlói árakról is az olyan meghatározott termékcsoportok tekintetében, mint például a tészta, a 1,5%-os tej, vagy a fehér kenyér.

Az árfigyelő kapcsán a Pénzcentrum megkereste Vámos Györgyöt, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát. Többek között arra voltunk kíváncsiak, mekkora plusz terhet jelent a boltoknak naponta lejelenteni a termékek árát.

Valamennyi terhet jelent, de most mindenki számol, méricskél és nem titok, folynak erről egyeztetések, amelyek még nem zárultak le. Nyilván pluszfeladatokat fog eredményezni az érintett boltokban a rendszer bevezetése, de nem lehet pontosan mérhetően kifejezni, hogy mennyit

- magyarázta az OKSZ főtitkára. A szakembert a múlt héten megjelent, kötelező akcióról szóló szabályokról is megkérdeztük, mint kifejtette, a szövetség nem számít arra, hogy az árstopos termékekhez hasonló áruhiányhoz vezetne az intézkedés.

10 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom, nem gondolom, hogy itt áruhiány lesz, egyre kevesebbet vásárolnak az emberek. Egyébként a nagy láncok amúgy is több száz akciót csinálnak hetente, most ezek mellé jön be még 20 darab leárazás, sokat nem fog számítani a készletek tekintetében

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- fogalmazott Vámos György. Sokan attól tartanak, hogy a kötelező akciók miatt felmerülő terheket az üzletek a vásárlókon fogják behajtani, de a főtitkár igyekezett hűteni a kedélyeket.

Hallottam én is, hogy terjengenek ilyen várakozások, de a mostani, csökkenő forgalomban egyik üzlet sem engedheti meg magának, hogy árat emeljen. A magyarok nagyon árérzékenyek, egyik cég sem fogja kockáztatni, hogy elveszítse a vevőit

- húzta alá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem