A magyar boltok háta mögött döntöttek a kötelező akciókról: kevesen járhatnak jól vele

A magyar boltok háta mögött döntöttek a kötelező akciókról: kevesen járhatnak jól vele

2023. április 20. 12:14

Nem egyeztetett a kormány a kiskereskedelmi ágazat szereplőivel a kötelező akciózásról - tudta meg a Pénzcentrum. Iparági forrásaink azt is elárulták, hogy a teljes termékszortiment árképzésével gond nélkül kisimítható a kötelező akció, ezért csak nagyon kevés vásárló tud ténylegesen jól járni a direkt kedvezményekkel.

Április 20-án, a Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra, hogy egyfelől június 30-ig meghosszabbítják az élelmiszer-árstopot, másfelől pedig a kormány dolgozik egy szabályozáson, ami kötelező akciózásra kényszeríti a hazai élelmiszerláncokat. Az élelmiszer-árstop a mostanihoz képest változatlan formában megmarad, arról a miniszter annyit árult el, június 30-a előtt két héttel fognak tárgyalni az esetleges meghosszabbításáról.

A Szentkirályi Alexandra által bejelentett kötelező akciózás viszont trükkösebb dolog. Konkrétumokat egyelőre nem lehet tudni, ugyanis a részletszabályozáson még dolgoznak, de a kormány terve az lenne, hogy a hazai üzleteknek az alapvető élelmiszereket 20 kategóriára kell bontania, és kötelezően heti akciókat kell hirdetnie belőlük legalább 1 termékre.

Az elmúlt 30 nap átlagához képest 10 százalékkal kell majd leakciózni a kiválasztott termékeket.

Viszont a részletek kidolgozása még folyamatban van, az intézkedés július elsejétől lépne hatályba, a legkisebb boltokra a tervek szerint nem vonatkozik majd. Szentkirályi Alexandra szerint ezt úgy fogják megoldani, hogy a kötelező akciózást csak bizonyos árbevétel fölötti, jellemzően nagy láncoknak kell majd betartaniuk.

Nem volt egyeztetés, nagy a meglepetés

Nem egyeztetett a kormány a kiskereskedelmi ágazat szereplőivel arról, hogy a kiskereskedelmi egységeknek egyes termékeket kötelezően akciókkal kell majd értékesítenie a jövőben - tudta meg a Pénzcentrum. Iparági információink szerint a lépés inkább tekinthető kormányzati promóciós eszköznek, mint az árdrágulással küzdő családok valós megsegítésének.

Mint a szakértők fogalmaztak, egy-egy termék kötelező leakciózása a teljes termékszortiment árképzésével gond nélkül kisimítható, így csak a nagyon tudatos vásárlók nyernek majd, a többség ugyanannyit hagy majd a kasszáknál, mint korábban.

A boltokban kihelyezett plakátokon, illetve a több százezres példányban megjelenő akciós újságokban viszont szépen virít majd a propaganda

- tette hozzá a neve elhallgatását kérő iparági szakértő.

A Pénzcentrum megkeresésére Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára is megerősítette, hogy ezúttal sem történt a szabályozásról egyeztetés a szektor szereplőivel. Annak várható hatásairól azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni a szövetség, ugyanis még nem ismerik a részleteket.

Korai lenne még bármit is mondani

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- fogalmazott Vámos György.

Maczelka Márk, a Spar Magyarország kommunikációs igazgatója is megerősítette Vámos György szavait, illetve hozzátette, hogy a részletes szabályok ismeretében tudnak majd érdemben nyilatkozni a várható hatásokról.

Annyi azonban biztos, hogy a SPAR vásárlóit az Árzuhanás Promóció termékeinek hetente csökkenő árai mellett az egyéb kedvezmények, akciók, hűség-, és kuponajánlatok is segítik abban, hogy minél kevesebbet költsenek, miközben továbbra is minőségi és nagyrészt hazai forrásból származó termékek széles kínálatából válogathatnak. Nemcsak a mindig alacsony árú PIROS ÁRAK Promóció termékei, de a sárga címkés, hetente megújuló és több száz terméket magában foglaló akciós termékeket bemutató szórólapos kínálat is ezt a célt szolgálja. A MySPAR mobilalkalmazás pedig még tovább bővíti az elérhető kedvezmények körét: a hetente frissülő, egy-egy kiemelt árucikkre vonatkozó kuponajánlataival, valamint az alkalmazásban is már elérhető havi rendszerességgel kiadott 20%-os kupon digitális verziójával is segít a takarékoskodásban. A SuperShop-kártya használatával nemcsak később levásárolható pontokat gyűjthetnek, de további termékkedvezményekhez is hozzájuthatnak a vásárlók, akiknek érdemes hétvégén is ellátogatniuk a SPAR és INTERSPAR üzletekbe, hiszen péntektől-vasárnapig extra ajánlatok várják őket

- tette hozzá. Megkeresésünkre az ALDI is reagált, ők azt mondták, a sajtóból értesültek az új akciózási szabálytervezetről, ezért vállalat a vonatkozó jogszabályok hivatalos közzétételéig és a részletek pontos megismeréséig nem tud nyilatkozni. Reagált a hírekre a LIDL is, ők szintén azt mondták, hogy részleteiben akkor tudnak reagálni, ha megismerik a szabályozást, azt viszont közölték,

A Lidl Magyarország információi szerint az új szabályozás részletei kidolgozás alatt állnak, azok teljes ismeretében tudunk érdemben reagálni megkeresésére. Mindazonáltal vállalatunk működése során a Magyar Kormány törekvéseivel összhangban eddig is nagy hangsúlyt fektetett a magyar családok támogatására. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a magyar emberek számára a lehető legjobb árakat tudjuk biztosítani, így többek között a beszerzési árak csökkenéséből adódó, valamint azon is túlmutató árelőny azonnali továbbadásával januártól több száz termék árát mérsékeltük, amit a jövőben is folytatni kívánunk.

Kérdéseinkkel megkerestük a PENNY-t is, ők is arról tájékoztattak bennünket, a kötelező akciókkal kapcsolatos kormányzati határozatról egyelőre csak elvi döntés született, a pontos részletek publikálásáig a PENNY illetékes munkatársainak nem áll módjukban sem nyilatkozni, sem pedig jóslatokba bocsátkozni.

Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a PENNY, ahogyan eddig is, jelen helyzetben és ezután is a vásárlói igényeit tartja elsőlegesen szem előtt. Jogkövető versenypiaci szereplőként a vonatkozó törvényi és hatósági szabályokat betartva az áruházlánc a legmagasabb minőségellenőrzés mellett szervezi minden nap a kiváló ár-érték arányú termékek zavartalan ellátását a teljes magyarországi bolthálózatában

- tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm