Close-up of young woman holding a carton box, signing for her delivery on a digital device from the courier. Home delivery service makes life easier. Online shopping concept.

Komoly változás a Tescóban, Auchanban, Sparban és Aldiban: kevesen készültek erre karácsony előtt

2022. december 13. 16:04

Aki szeretné elkerülni a karácsonyi előtti tömeget a bevásárláskor, azoknak jó opció lehet az online rendelés. A Covid óta nálunk is egyre több élelmiszerlánc nyitott webshopot, így most már elég sok lehetőség közül lehet válogatni, ha szeretnénk elkerülni a bolti sorban állást az ünnepek előtt. Arra viszont érdemes figyelni, milyen rendelési ás szállítási határidők vannak, ha valaki online venné meg a karácsonyi vacsorához valót. Ráadásul több boltláncnál az ünnepek előtt módosultak a kiszállítási feltételek és díjak, ezeket gyűjtöttük most össze.

A karácsony előtti időszak egyértelműen az év legforgalmasabb pár hete a kiskereskedelemben. Ilyenkor nem csak a fizikai boltok forgalma sokszorozódik meg, de az online vásárlásoké, amit jól mutat, hogy az ünnepek közeledtével folyamatosan változnak a boltok webshopjainak működése is. Legutóbb például a Tesco jelentette be, hogy december 19. után felfüggeszti a Tesco Doboz Webáruház szolgáltatást, és csak az áruházaik közvetlen körzetébe vállalnak kiszállítást, de a kifli.hu-nál is változtak a decemberi házhoz szállítási feltételek is. Most megnéztük a legnagyobb hazai élelmiszeráruházak felületét, és hogy mire lehet számítani, ha valaki online intézné inkább a karácsonyi bevásárlást.

Ünnepi túlterheltség

Az utóbbi években, többek között a koronavírus-járvány miatt egyre több bolthálózatnál vált elérhetővé az online rendelés és a házhoz szállítás lehetősége, amivel sokan szívesen élnek az ünnepek előtt. Nyilván fontos szempont, hogy ezzel el lehet kerülni a karácsonyi tömeget a boltokban, ráadásul a csomagok sem nekünk kell hazacipelni. Azonban az élelmiszerláncoknak nincs egyszerű dolguk, hogy lépést tartsanak a megnövekedett forgalommal, így több bolt is az utóbbi napokban változtatott a decemberi kiszállítási feltételein és időpontjain.

Tesco

A Tesco online vásárlói tegnap találkozhattak először a fenti üzenettel, miszerint az áruházlánc csak december 19-ig vállalja Tesco Doboz Webáruház kiszállításait, amihez az utolsó rendelési időpont december 16. Ez azt jelenti, hogy jövő héttől már csak a Tesco áruhazák közelébe eső címekre lehet online rendelni, máshová viszont csak most péntekig lehet ezt megtenni.Ugyanakkor akinek van lehetősége személyesen átvenni a csomagját, annak érdemes ezt a lehetőséget választani, ugyanis a Tesco ezt a szállítási módot ingyenessé tette december 23-ig.

Kifli.hu

A Kifli.hu kifejezetten az online bevásárlásra specializálódott, azonban itt is változtak a karácsony előtti kiszállítás költségei. A Kiflinél december 7-től 27-ig megszüntették annak a lehetőségét, hogy egy hónapra lehessen prémium tagságot igényelni, így csak egy éves előfizetéssel lehet.

Ez azt jelenti, hog aki most szeretné a prémium szolgáltatás előnyeit, azaz az egynapos és ingyenes kiszállítást élvezni (24 000 forint feletti rendelés esetén továbbra is mindenkinek ingyen szállít a Kifli.hu), annak 33 600 forintot ki kell fizetnie az éves prémium előfizetésért.

Megkeresésünkre egyébként azt a választ kaptuk, hogy a kifli.hunál szállítási költségek dinamikusan alakulnak, így az idősáv megteltségétől, a raktártól való távolságtól, illetve a megrendelt mennyiségtől függ, hogy mikor és mennyiért tudnak szállítani karácsony előtt. Várhatóan az expressz szállítás sem lesz elérhető a leterheltség miatt, de az aznapi szállítás lehetősége valószínűleg megmarad – válaszolta a Pénzcentrumnak az oldal ügyfélszolgálata. Ezzel kapcsolatban azt tanácsolták, hogy érdemes a rendeléseket legalább egy nappal korábban leadni.

Az egyhónapos prémium előfizetés szüneteltetésére azért volt szükség, hogy optimális szállítási feltételeket tudjunk biztosítani minden meglévő klubtagunknak

- fűzte hozzá cikkünk megjelenése után Klekner Péter, a Kifli.hu ügyvezetője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Auchan

Az Auchan webshopjában szintén a karácsonyi előtti kiszállítással kapcsolatos üzenet fogadja az online vásárlókat: eszerint az autós házhozszállításnál december 18-án vasárnap is vannak elérhető idősávok, míg december 24. és 26. között, valamint december 31. és január 1. között szünetel ez a szolgáltatás. A szállítási tájékoztatóban pedig figyelmeztetnek, hogy aki már nem talál szabad idősávot, ajánlják a személyes átvételt, ami az egy forintos díjával gyakorlatilag itt is ingyenes. Az Auchannál december 19-e az utolsó rendelési nap. Itt nem változtak a szállítási díjak az ünnepek előtt, hanem súlytól és mérettő függ ennek a költsége.

Spar

A Spar oldalán nem szerepel semmilyen figyelmeztetés azzal kapcsolatban, mikor lehet leadni az utolsó rendeléseket, illetve nincs olyan tájékoztatás, hogy mi a legkésőbb rendelési határidő, ha december 24-ig szeretnénk, hogy kiszállítsák a vásárolt termékeket. Megkeresésünkre az ügyfélszolgálattól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a kapacitásuknak megfelelően nyitnak új idősávokat a csomagok kiszállításához. Ha van szabad időpont, akkor legkésőbb december 23-án szállítják ki a rendeléseket. Az ünnepek alatt itt is szünetel a szállítás.

G-Roby

A G-Robynál szintén nem találunk külön tájékoztatót az ünnepi rendelési határidőkről, vagy a szállítási lehetőségek változásáról, viszont a rendelésnél kiderül, hogy meddig viszik az online vásárlásokat. Ha viszont a vásárolunk, akkor a kiszállítási időpont kiszállításánál kiderül, hogy az utolsó nap dec. 21., utána nincsenek egyáltalán idősávok, ebből pedig kiderül, hogy ez az utolsó nap, mikor kihozzák a rendeléseket. A szállítás díja idősávtól függetlenül egységesen 990 forint.

Príma

A CBA Prímánál ugyan a honlapon nem szerepel az utolsó kiszállítási nap karácsony előtt, de az ügyfélszolgálattól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy december 23-án is kivisznek megrendeléseket, ehhez viszont ajánlott időben lefoglalni a szállítási időpontot. Nem kell semmilyen korlátozásra számítani a leterheltség miatt, de a rendeléseket két nappal a tervezett szállítási időpont előtt le kell adni, ha szeretnénk még karácsony előtt megkapni.

Aldi

Az Aldi termékei is elérhetőek onlibe a Roksh bevásárlószolgálatnál. Itt sem szerepel a honlapon, hogy milyen rendelési és kiszállítási határidők vannak az ünnepek előtt.  Szintén megkérdeztük az  ügyfélszolgálattól, mi az utolsó nap, amikor még kivisznek rendeléseket: ez itt is december 23-a, aznap még este 6-ig szállítanak ki. A Rokshtól azt a választ kaptuk, hogy szerdán és csütörtökön nyitnak meg szabad szállítási idősávokat, így aki tőlük rendelne karácsonyra, jövő héten ezeken a napokon lesz érdemes figyelnie.

Fontos határidők

Ugyan az online karácsonyi bevásárlás sokat könnyíthet az életünkön, azért érdemes figyelni a fenti a határidőkre, illetve minél előbb rendelni, hogy el tudjuk kapni a nekünk megfelelő szállítási időpontokat. Ráadásul előfordulhat, hogy valahol a nagy leterheltség miatt hamarabb elfogynak az idősávok, úgyhogy azoknak mindenképpen érdemes külön is tájékozódni, akik csak a jövő héten akarnak rendelni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53