2 °C Budapest
Close up of mid-section of young Asian woman relaxing in cafe, shopping online using laptop and making mobile payment with credit card on hand. Lifestyle and technology. Comfortable and fast online shopping experience

Rengeteg magyar rohan a vesztébe karácsony előtt: csúnya adósságot kap a nyakába, aki nem figyel

2022. november 30. 21:22

A jegybank mindenkit arra figyelmeztet, hogy a hitel nem ajándék, így senkinek sem tanácsolják, hogy a karácsonyi vásárlást kölcsönből oldja meg.

A hitel nem ajándék – így figyelmeztet a jegybank. Senkinek nem tanácsolják, hogy kölcsönből vásároljon karácsonyra a gazdasági bizonytalanságok miatt. Az ingyen hitelből is kész ráfizetés lehet, ha akárcsak egyszer késedelembe esnek a törlesztői. Aki pedig a folyószámlahiteléből költ, akár 30 százalékos kamatra számíthat, másfélszer akkorára, mint tavaly.

Sokkal többet költ az, aki ugyanannyit vásárol, mint tavaly, hiszen a tartós fogyasztási cikkek átlagosan 15, míg az élelmiszerek 40 százalékkal drágábbak a KSH adatai alapján. Karácsonyig mindössze pár hét van hátra, sokan pedig már készülnek az ünnepekre.

Nem mindenki a saját pénzét költi karácsonykor, van, aki 100 000 forinttal is mínuszba megy a bankszámláján, ami átlagosan 24 ezer forintnyi plusz kiadást jelent akkor, ha 10 hónap múlva fizetnénk meg ezt a tartozást a banknak.

Ezeknek a hiteleknek a költsége ma már a kamatemelést követően megnőtt. Míg korábban átlagosan 20 százalékos kamatszintről beszélhettünk, ma már inkább 26-30 százalék ami terheli a folyószámla negatív egyenlegét

- mondta Sándorfi Balázs a Bankmonitor ügyvezetője. Nem tűntek el a 0 százalékos áruhitelek sem. Az RTL Híradó által kérdezett szakértő szerint azonban ezekből is gyorsan 39 százalékos kamatozású kölcsön lehet, ha nem vigyázunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha késik a befizetés, elveszíthetjük a kamatozást, a termék pedig megkapja a normál kamatszintet, ami akár becsúszhat 30 százalék felé is

- tette hozzá Sándorfi Balázs. A jegybank arra int mindenkit, hogy ne hitelből ajándékozzanak, és ne költekezzenek túl. Binder István a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvívője kiemelte, hogy a sajátkezűleg készített ajándékok, a használt tárgyak és az élmények is kiválthatják a túlzott és fölösleges eladósodást az ünnepi időszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm