Close up of mid-section of young Asian woman relaxing in cafe, shopping online using laptop and making mobile payment with credit card on hand. Lifestyle and technology. Comfortable and fast online shopping experience

Rengeteg magyar rohan a vesztébe karácsony előtt: csúnya adósságot kap a nyakába, aki nem figyel

2022. november 30. 21:22

A jegybank mindenkit arra figyelmeztet, hogy a hitel nem ajándék, így senkinek sem tanácsolják, hogy a karácsonyi vásárlást kölcsönből oldja meg.

A hitel nem ajándék – így figyelmeztet a jegybank. Senkinek nem tanácsolják, hogy kölcsönből vásároljon karácsonyra a gazdasági bizonytalanságok miatt. Az ingyen hitelből is kész ráfizetés lehet, ha akárcsak egyszer késedelembe esnek a törlesztői. Aki pedig a folyószámlahiteléből költ, akár 30 százalékos kamatra számíthat, másfélszer akkorára, mint tavaly.

Sokkal többet költ az, aki ugyanannyit vásárol, mint tavaly, hiszen a tartós fogyasztási cikkek átlagosan 15, míg az élelmiszerek 40 százalékkal drágábbak a KSH adatai alapján. Karácsonyig mindössze pár hét van hátra, sokan pedig már készülnek az ünnepekre.

Nem mindenki a saját pénzét költi karácsonykor, van, aki 100 000 forinttal is mínuszba megy a bankszámláján, ami átlagosan 24 ezer forintnyi plusz kiadást jelent akkor, ha 10 hónap múlva fizetnénk meg ezt a tartozást a banknak.

Ezeknek a hiteleknek a költsége ma már a kamatemelést követően megnőtt. Míg korábban átlagosan 20 százalékos kamatszintről beszélhettünk, ma már inkább 26-30 százalék ami terheli a folyószámla negatív egyenlegét

- mondta Sándorfi Balázs a Bankmonitor ügyvezetője. Nem tűntek el a 0 százalékos áruhitelek sem. Az RTL Híradó által kérdezett szakértő szerint azonban ezekből is gyorsan 39 százalékos kamatozású kölcsön lehet, ha nem vigyázunk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha késik a befizetés, elveszíthetjük a kamatozást, a termék pedig megkapja a normál kamatszintet, ami akár becsúszhat 30 százalék felé is

- tette hozzá Sándorfi Balázs. A jegybank arra int mindenkit, hogy ne hitelből ajándékozzanak, és ne költekezzenek túl. Binder István a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvívője kiemelte, hogy a sajátkezűleg készített ajándékok, a használt tárgyak és az élmények is kiválthatják a túlzott és fölösleges eladósodást az ünnepi időszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18