17 °C Budapest
Butcher is cutting the raw pork meat into smaller pieces slice using sharp knife, prepares flesh for cooking.

Nagyszüleink sokat érő, ősi trükkjei: így még legyőzheted a brutál húsdrágulást

2022. november 12. 10:02

Az elszálló húsárak elnézve érdemes lehet újra feleleveníteni a még a hűtéstechnikák elterjedése előtti hústartósítási módokat is! Ilyen a zsírban lesütés: régi magyar konyhára jellemző eljárást mostanság konfitálásnak nevezik, a technikát pedig nem csupán az őrült tempóban emelkedő árak, hanem az ízélmény miatt is érdemes lehet újratanulni.

Nem ördögtől való gondolat, őseink is tudták, hogy a túlélés és a spórolás egyik legelemibb módja, hogy amikor egy élelmiszernek szezonja van (és így olcsóbban beszerezhető), akkor érdemes belőle elraktározni.

A fizikai tartósítás lényege, hogy az adott élelmiszert tartósítószer nélkül tároljuk. A HelloVidék összeszedte, milyen praktikákhoz folyamodhatunk!

  • Hűtésről: akkor beszélünk, ha az adott élelmiszert 0 és 8 °C között tároljuk. Ez nem akadályozza meg, csak lelassítja a romlási folyamatot, tehát nem öli meg a mikrobákat csak megakadályozza azok szaporodását.
  • Fagyasztásról: pedig akkor ha fagypont alatti hőmérsékleten történik a tárolás, aminek következtében a folyékony halmazállapotú anyag megszilárdul (megfagy). Célja lehet tartósítás vagy az étel jellegzetes formájának és hőmérsékletének biztosítása (pl. fagylaltok, parfék).
  • A hőkezelés: lényege, hogy magas hőmérsékleten a mikroorganizmusok elpusztulnak, vagy lelassul a szaporodásuk.
  • Gyorsfagyasztáskor: nagyon gyorsan hűtik le az élelmiszereket -20 fokra. Így nincs idő arra, hogy nagyobb jégkristályok alakuljanak ki, amelyek átfúródnak a növények sejtfalain. Ezáltal a gyorsfagyasztott cseresznye például nem "szottyad ösze".
  • Fagyasztva szárítás (liofilezés): A tartósítandó anyag fagyasztása után vonjuk el a vizet vákuum segítségével, miközben a rendszerrel hőt közlünk, mert a vízmolekulák eltávolításával tovább hül a rendszer, ami egyre nehezebbé tenné az újabb vízmolekulák távozását. A módszer drága, viszont megőrzi az íz- és illatanyagok többségét.
  • A fagyasztott , és egyszer már felengedett ételek (főleg a húsok) újrafagyasztása tilos! Ezekben ugyanis a felolvadás után a mikroorganizmusok elkezdenek táplálkozni és szaporodni, és az újbóli fagyasztás nem pusztítja el őket, csak leállítja - időlegesen felfüggeszti - a romlás folyamatát.
  • Kémiai tartósítás: akik jártak már hagyományos falusi disznóvágáson, azok jól tudják, mit is jelent a kémiai tartósítás: ilyen a sózás, a pácolás és a füstölés.
  • Emellett tartósíthatunk zsírral, olajjal is - ezt oxigén elzárásnak hívják. Nagy előnye, hogy gyakorlatilag semmilyen berendezés nem kell hozzá, nem fogyaszt, mint a mélyhűtő, plusz energiát.

Az elszálló húsárak elnézve érdemes lehet újra feleleveníteni a még a hűtéstechnikák elterjedése előtti hústartósítási módokat is! Ilyen a zsírban lesütés: régi magyar konyhára jellemző eljárást mostanság konfitálásnak nevezik, a technikát pedig nem csupán az őrült tempóban emelkedő árak, hanem az ízélmény miatt is érdemes lehet újratanulni.

A pontos technikáért olvasd el a cikket!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem