14 °C Budapest
A senior man shopping for groceries in the frozen food section at his local supermarket.

Kiderült az igazság a fojtogató drágulásról: ezért Európa-bajnok a magyar infláció

2022. november 11. 17:30

Globális szinten is a legrosszabbul teljesítő országok közé került hazánk abban az összevetésben, mely az élelmiszerárak emelkedését összegzi. Megkérdeztünk egy szakértőt, vajon miért épp hazánkban nőttek majdnem a legnagyobb mértékben az élelmiszerárak, és hogy egyáltalán segített-e az árstop a brutális drágulás megfékezésében?

Jelenleg a világon mindenütt drágul a megélhetés, azonban hazánknak az őszi élelmiszer-inflációs adataival sikerült a világ elsői közé kerülnie, olyan országok mellé, mint Szíria, Ghána, Moldova, Suriname vagy Irán. Ez pedig még csak a jéghegy csúcsa: az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon volt a legmagasabb az élelmiszer-infláció már szeptemberben is. A drágulás persze soktényezős, az agrárközgazdászok nagyjából egyetértenek abban, hogy leginkább a forint árfolyamának emelkedése, illetve az energiaárak elszabadulása is nagy mértékben tehet minderről? De miért Magyarországon az egyik legdurvább az emelkedés nemhogy uniós, de globális szinten is?

Drasztikusan emelkedtek a gyártási költségek is, így a cégeknek egyre kisebb esélyük van egy biztonsági háló fenntartására. Ráadásul a hazai élelmiszer-ágazatról az is elmondható, hogy alacsony az energia-es munkaerő-hatékonysága. Ez azt jelenti, hogy ugyanazt a terméket Magyarországon több energiával és élőmunkával állítják elő, mint egy fejlettebb élelmiszeriparral rendelkező országban.

A forint gyengülése fontos tényező

Hogy tisztábban lássunk, megkérdeztünk egy szakértőt, aki nem csak fogyasztói, de élelmiszeripari érintettséggel is bír a horrordrágulás fájdalmas hónapjaiban, így pontosabb képet tudott adni a miértekről. Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke a Pénzcentrumnak azt mondta: elsőként a forint hónapokon át tartó gyengülését tartja a ronda drágulás okozójának.

Legelőször a forint gyengülését említeném, ez volt szerintem a leglényegesebb tényezője annak, hogy az inflációs adat adat magasabb volt, mint az EU más országaiban. Mivel például a gabona ára a nemzetközi piacon euróban van megadva, így az nálunk az árfolyamgyengülés áremelő hatással bír, és ugyanez vonatkozik a húsra, tejre is, nem különülünk el a nemzetközi áraktól

- mondta Éder Tamás. Magyarázatként hozzátette: a hús és a tej azért fontos, mert bár önellátóak vagyunk például tejből, de az exportra is megy, így aztán nem csak behozatali, de kiviteli aspektusban is érintettek vagyunk az élelmiszerek ágazatában.

De nem kizárólag a forint gyengülésével magyarázható a horrordrágulás: a szakértő hozzátette, hogy a háború miatt elszállt energiaárak is tehetnek a drágulásról, ugyanis az iparban a termelés elejétől a végéig fontos tényező, mennyibe kerül éppen a villamosenergia vagy éppen a földgáz a nemzetközi piacon.

Természetesen a háború, majd az az követő energiaválság szintén hozzájárul, de más országokban is így van. A termeléstől a feldolgozásig köztudottan hatalmas energiaigénye van az élelmiszergazdaságnak. Kétségtelen az is, hogy a nemzetközi mezőgazdasági terménypiacra is komoly hatása volt az energiaárak emelkedésének

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- magyarázta Éder Tamás.

Árstop: meddig még?

A kormány már csaknem egy éve vezette be az árstopot bizonyos élelmiszerekre. Ez azt jelenti, hogy az adott termékeket csak egy adott legmagasabb áron lehet eladni a magyaroknak. A termékek listája a héten aztán a burgonyával és a tojással is kiegészült.

Éder Tamás nem tagadja, hogy azoknak a termékeknek, melyekre bevezették, valóban jót tett árban, hogy árstop került rájuk, azonban a piacnak hosszú távon nem jó, ezért személyesen is reméli, hogy már nem maradnak velünk sokáig.

Azon a termékek árainak, amelyekre kivetették az árstopot, természetesen felső korlátot jelentett az intézkedés, de arról már inkább a kiskereskedőket kell megkérdezni, hogy a marzsot, a kieső profitot hol lehet behozni, és ők ezt hol, hogyan, milyen termékeken teszik meg. Egyetértek abban a gazdaságfejlesztési miniszterrel, hogy az ársapka tartós fennmaradása nincs jó hatással a gazdaságra – mi, élelmiszergyártók reméljük, hogy ezek az intézkedéseket minél előbb kivezetik

- mondta el lapunknak Éder Tamás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem