17 °C Budapest
choosing good quality of egg

Leesik az állad: még a svájci Lidl-ben is olcsóbb a tojás, mint a magyar diszkontokban

2022. október 17. 19:04

Ahhoz már lassan hozzászoktunk, hogy napról napra egyre többet fizetünk a boltok kasszáinál, még a KSH legfrissebb adatai szerint is brutálisan kilőttek az árak. Az is nyilvánvaló, hogy nem vagyunk egyedül ezzel a problémával, Európa többi országa is hasonló gondokkal küzd - azonban nem mindenhol ilyen tragikus a helyzet, mint nálunk. A híresen drága Svájcban már egyes termékekhez, például a tojáshoz olcsóbban lehet hozzájutni, mint a hazai diszkontokban. 

Nem csak Magyarországot, egész Európát, sőt az egész világot sokkolja a mostani infláció: persze más-más mértékben. Egy friss Tik-Tok videó szerint, amit egy Svájcban élő magyar készítette, a kinti Lidlben sokkal olcsóbban lehet hozzájutni a tojáshoz, mint itthon.

30 darab tojás 5 frankba kerül, azaz mostani árfolyamon számolva 2145 forint, tehát darabja 71 forint. Itthon a Lidlben október 7-én 97 forint volt darabja,  30 vásárlása esetén, de azóta 120-130 forintos darabárral is találkozhattunk már.

@sonono79

♬ Epic Music(863502) - Draganov89

A KSH legfrissebb jelentése szerint, amiben már a rezsiemelés helyt kap, az éves infláció mértéke szeptemberre meghaladta a 20 százalékot. Ez pedig gyakorlatilag azt jelenti, hogy átlagosan csaknem mindenfajta termék és szolgáltatás ára a negyedével növekedett hazánkban tavaly szeptember óta.

12 hónap alatt, 2021. szeptemberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 35,2%-kal emelkedett, ezen belül leginkább a kenyér (76,2%), a sajt (68,0%), a tejtermékek, valamint a vaj és vajkrém (66,3%), a margarin (61,2%), a száraztészta (60,2%), a tojás (53,7%) drágult.

Persze nem csak Magyarországon szabadultak el az árak, egész Európában többet kell fizetni a termékekért és szolgáltatásokért, de az élelmiszer inflációját külön is méri az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD.

Ahogy a grafikonon is jól látszik, Magyarországon az augusztusi (a KSH a szeptemberi adatokat hozta most nyilvánosságra) élelmiszerinfláció 33,1 százalékos volt, míg a Svájcban csupán 2,5 százalék. Nem is csoda, tehát, hogy az itthon a boltokba kerülő tojás ára megelőzte a svájcit.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Simán átváltva a forintot frankra is olcsóbb tehát a tojás Svájcban, mint itthon, arról nem is beszélve, hogy a kinti átlagkereset havonta 94,212 CHF, azaz 3,6 millió forint.A 2021-es árak alapján ez a fizetés annak felel meg, mintha valaki itthon nettó 1,4 millió forintot kapna havonta.

Évi 240 tojás fejenként

A hazai tojástermelők a kedvezőtlen gazdasági környezet és az aszálykárok miatt kényszerültek áremelésre. A tojás fogyasztói ára a statisztikai adatok alapján idén 37-39 százalékkal nőtt, vagyis szinte pontosan annyival, amennyivel az áram és a gáz, valamint a takarmány-alapanyagok drágultak - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) egy október 12-i közleményében - írja az Agrárszektor.

Az elmúlt évben a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a magyar lakosság fejenként évente átlagosan 240 tojást fogyasztott, az adat  2014 óta folyamatos, kismértékű növekedést mutat.

Svájcba ömlik a külföldi tojás

Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 1,7 százalékkal 13 ezer tonnára nőtt 2022. január–júniusban az előző év azonos periódusához képest. Az import 54,7 százaléka Ukrajnából (+32,9 százalék), 14,8 százaléka Argentínából (+135 százalék) származott. A közösség tojás- és tojástermékexportja 15,3 százalékkal 121 ezer tonnára csökkent ugyanezen időszakok összevetésében.

Az unió legnagyobb célországai, Japán (29,1 százalék részesedés az exportból) és Svájc (15,5 százalék) együttesen 54 ezer tonna tojást és tojásterméket vásároltak a közösségtől 2022 első hat hónapjában. Japánba 5,7 százalékkal, Svájcba 10,6 százalékkal csökkent a kivitel, míg 35,9 százalékkal nőtt a kiszállítás Szingapúrba, ami 5,9 százalékát adta az uniós kivitelnek az év első felében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem