26 °C Budapest
Young woman shopping online, e-shopping

Gyökeres változást hoz az új webshop-rendelet: lecsap a szigor, ezzel már nem trükközhetnek

2022. július 4. 17:01

Épp egy hónap telt el azóta, hogy módosult a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló kormányrendelet, és bevezették a webshopokban feltüntetett akciós árak, a vásárlást sürgető értékesítési technikák, valamint a vevővélemények hitelesítésének jogszabályi szigorítását. Az e-kereskedelem ilyen módon történő újraszabályozása hosszútávon növelheti az online vásárlással szembeni bizalmat, és az iparág forgalmát.

A 2021-es 10,4 százalék után, egy éven belül a teljes belföldi kiskereskedelmi forgalomból akár 12 százalékkal is részesedhet az online piac, ha az e-kereskedők betartják a nemrég bevezetett szigorúbb szabályokat – vélekedett a webshop-rendelet kapcsán Fekete Attila, az FWS vezetője. A szakember rámutatott, a tavalyi évet, több mint 32 százalékos növekedés mellett 1203 milliárd forintos forgalommal zárta a belföldi online kiskereskedelmi szektor, azaz a COVID utáni, amúgy is jelentős bővülés jó alap a tisztességesebb online marketingeszközök bevezetésére és a vásárlói bizalom növelésére.

Mi változott pontosan?

Fekete Attila kiemelte, az első, és minden bizonnyal legfontosabb újítás az akciós árakra vonatkozik. Az üzemeltetők az akciókat általában úgy kommunikálják, hogy a korábbi árat áthúzzák. Előfordul azonban, hogy ez a korábbi ár nem valós, és ezzel a kereskedő tulajdonképpen félrevezeti a vásárlókat. A jogszabály-módosítás ezt a fogyasztóvédelmi hiányosságot pótolja, amikor azt mondja: adott terméknél régi árként azt kell feltüntetni, amely az akciót megelőző 30 napos időszakban a legalacsonyabb árnak számított.

Ha a leárazott termék kevesebb, mint 30 napja került forgalomba, az akciót megelőző 15 napot kell számításba venni. Ezek a szabályok nem vonatkoznak a romlandó vagy minőségüket rövid ideig megőrző termékekre, például a rövid lejáratú fogyaszthatósági idővel ellátott élelmiszerekre – magyarázta.

Az FWS szakértője kitért arra is, a vásárlói értékelések témaköre a másik olyan terület, amelyet régóta viták és gyanakvó tekintetek öveznek. Egy-egy webshop böngészése közben sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon valódi emberek tollából származnak-e azok az 5 csillagos értékelések. 2022. május 28. óta minden webáruház-üzemeltetőnek tájékoztatnia kell a vásárlóit arról, hogy milyen módon gyűjtötte be a véleményeket, illetve hogy közzéteszi-e a negatív értékeléseket is, valamint bizonyítania kell, hogy a vélemények valódiak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ellenőrzések várhatók

Fekete Attila végezetül megjegyezte, összességében elmondható, hogy sok még a szürke terület az új jogszabályok gyakorlati megvalósítása, illetve betartásának ellenőrzése kapcsán, hiszen a megoldások nagyban függnek attól, hogy egy-egy webáruház hogyan van felépítve. Azok járnak jól ilyen jogszabályi változások esetén, akik vagy bérelhető és a jogszabályoknak vállalásuk szerint folyamatosan megfelelő, vagy hosszú távon megbízható webfejlesztő vállalkozásra bízzák webshopjuk fejlesztését, üzemeltetését - hangsúlyozta a szakértő. Ami biztos, a kérdéssel foglalkozni kell, mert várhatóak ellenőrzések, illetve akár bírságok is a témában. Fontos, hogy az üzemeltetők utánajárjanak, tájékozódjanak az őket érintő jogi kötelezettségekről, majd felkeressék webfejlesztőjüket, és megtegyék a szükséges lépéseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?