10 °C Budapest
Abstract sign representing stop and blue sky

Szavaztak az árstopról: ezekkel a termékekkel bővítenek ki a hatósági áras listát

2022. február 28. 14:02

A 2022. feruár 1-jétől három hónapra bevezetett élelmiszer árstopot hirdető rendelet értelmében bizonyos termékek ára nem lehet magasabb a 2021. október 15-én alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál. Az árstop bevezetésére a rekordmagas infláció mérséklése érdekében volt szükség. Az eddigi tapasztalatok alapján a hatósági ár bevezetésének hatását a kormány pozitívan értékelte, viszont az intézkedést sok kritika érte: számos más termék is nagyon megdrágult ugyanis az utóbbi időben. A Pénzcentrum olvasóinak véleménye szerint lenne még néhány termék, amire érdemes lenne árstopot hirdetni.

A január 14-én a Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében a kristálycukor (fehér cukor), a búzafinomliszt BL 55, a finomított napraforgó étolaj, a 2,8%-os UHT tehéntej, a házi sertés comb, valamint a csirkemell, csirkefarhát ára nem lehet magasabb február 1-jétől, mint az október 15-én alkalmazott bruttó ár. Az árstop hatására a nagyobb boltláncok mennyiségi korlátozást vezettek be az érintett termékekre, gátolva ezzel a felhalmozást, illetve hogy a kis üzletek a nagy áruházakban szerezzék be az árut. Az így is megfigyelhető, hogy az árstop bevezetése óta jóval több fogyott a boltokban azokból a termékekből, amelyeknek az árát vissza kellett csökkenteni a tavaly októberi szintre. A Portfolio értesülése szerint nagyjából 60-80 százalékos forgalomnövekedés tapasztalható a nagyobb láncoknál az árstopos termékeknél. 

Mivel rengeteg más alapvető élelmiszer ára - tojás, margarin, kenyér, stb. - is az egekbe szökött, felmerült, hogy érdemes lenne ezeket is bevonni az árstopba. Arról viszont már megoszlanak a vélemények, mely termékek árát lenne értelme korlátozni. A Pénzcentrum olvasóinak véleménye szerint a kenyér, a burgonya, a sajt, az alma, a margarin, a rizs, a hagyma, valamint a paradicsom árát sem ártana korlátozni. A legtöbben viszont úgy gondolták: "Ne árstop legyen, hanem rendes bérek és nyugdíj":

Az is érdekes, hogy a "Nem bővíteném ki a termékek listáját." válasz még a legnépszerűtlenebb terméknél is kevesebb szavazatot kapott. Ez a termék pedig a félig-meddig viccnek szánt sör volt, hiszen ezt gyakran lehetett olvasni kommentekben. Úgy tűnik azonban, hogy a válaszadóink komolyan vették a szavazást, és a legtöbbek szerint nem is árstopra lenne szükség, hanem olyan bérekre és nyugdíjra, amelyből kényelmesen be lehet vásárolni.

Tovább emelkedhetnek az árak?

A Központi Statisztikai Hivatal utolsó, friss adatai szerint januárban a 2021. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 10,1 százalékkal emelkedett, ezen belül is az étolajé 33,4, a liszté 31,0, a margariné 21,2, a kenyéré és a baromfihúsé 18-18, a tejtermékeké 17,2, a tejé 16,9, a sajté 15,8, a száraztésztáé 15,1, a péksüteményeké 14,9, a cukoré 11,0%-kal nőtt. Elemzők szerint az egyes alapvető élelmiszerek árainak rögzítése a februárban némileg mérsékelheti az inflációt, ugyanakkor a tőzsdei gázárak elszállásának még beláthatatlan következményei lehetnek. 

A katasztrofális tavalyi gyümölcstermés miatt elszálltak a gyümölcsárak, ez azonban tavaly már kiesett a bázisból, a búzaárak emelkedése miatt azonban meredeken emelkednek a lisztnagykereskedelmi és a pékáruk árai. Az egyes élelmiszerekre bevezetett árplafon februárban már érezhető lesz, míg további jelentős áremelkedést akadályoz meg. A kínálati oldal gyengülése, kapacitások kiesése párosulva a felfutó kereslettel magasabb inflációhoz vezethet, ugyanakkor a folytatódó kamatemelési ciklus miatt a forint erősödhet, ami viszont mérsékelheti az inflációt

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A Kínában kitört afrikai sertéspestis következtében a tavalyielőtti év végétől kiemelkedő mértékben dráguló a sertéshús árak januárban 0,2%-kal nőttek az előző év első hónapjaiban mért 28% körüli növekedéssel szemben, azonban a Németországban kitört sertéspestis miatt az unióban maradt húskínálat is lenyomta az árakat. A baromfihús árak azonban 18%-kal emelkedtek. A párizsi, kolbász árak 1,5%-kal nőttek, a szalámi, sonka árak pedig 0,4%-kal csökkentek. A tojás ára 10,9%-kal nőtt, a tej ára 16,9%-kal emelkedett, az étolaj 33,4%-kal, a liszté 31%-kal, a margariné 21,2%-kal emelkedett. Januárban a kenyér 18%-kal, a cukor 11%-kal drágult, míg a gyümölcsök árai 7,4%-kal emelkedtek.

Az ukrán-orosz háború miatt is emelkedhetnek az árak

Azt február közepén az elemzők még nem vették számításba, hogy Oroszország február 24-én hajnalban megtámadja Ukrajnát, és hogy a háborús helyzet hatással lehet majd az élelmiszerek árára is - nem csak Magyarországon. Nagy István agrárminiszter nyilatkozata szerint élelmiszerhiánytól nem kell tartani hazánkban, viszont azt is hozzátette, hogy Ukrajnából többek között lenmagot, cirokmagot, mézet és takarmányt importálunk. A miniszter kiemelte, a háború közvetett hatásaként számolni lehet például a gabonafélék árának világpiaci emelkedésével, ami Magyarországra is begyűrűzhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem