14 °C Budapest
Budapest, 2021. január 26.Az ALDI kereskedelmi üzletlánc szupermarketének bejárata esti kivilágításban az V. kerületi Kossuth Lajos utca 13-ban.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Megérkezett az árstop: mutatjuk, hol korlátozzák a vásárlásokat - nyilatkozott a Lidl, Aldi, Auchan, Spar, CBA, Tesco

2022. február 1. 17:16

Mint ahogy arról a Pénzcentrum korábban beszámolt, több üzletlánc vezetett be mennyiségi korlátozást a február 1-től, vagyis a mai naptól hatósági áras élelmiszerekre. Mutatjuk, melyik boltokban vezetnek be korlátozást arra vonatkozóan, hogy egy vásárló milyen mennyiséget vehet egyszerre az adott termékekből. A boltok stratégiája eltérő, viszont sok helyen lesz korlátozás.

A Spar Magyarország mennyiségi korlátozást vezetett be valamennyi üzletében a kormány döntése alapján hatósági árral szabályozott termékekre február 1-jétől - közölte az áruházlánc. Az áruházi és online vásárlások esetében a búzafinomlisztből és a kristálycukorból 10 kilogrammot, a napraforgó-étolajból 10 litert, a 2,8 százalékos tehéntejből pedig 12 litert vásárolhatnak egyszerre a vásárlók. A sertéscomb esetében 10 kilogramm, a csirkemell és -farhát esetében kiszereléstől függően 4 tálca vagy 3 kilogramm lesz az egyszerre megvásárolható maximális mennyiség.

A kiemelkedő érdeklődés miatt döntöttek a mennyiségi korlátozás bevezetéséről, a döntéssel azt szeretnék elérni, hogy továbbra is a megszokottak szerint tudjon hozzájutni mindenki háztartási mennyiségben az érintett termékekhez - jelezte Maczelka Márk, a Spar Magyarország kommunikációs vezetője.

A CBA hálózathoz tartozó vállalkozások maguk dönthetik el, hogy vezetnek-e be mennyiségi korlátozást a hatósági áras termékekre. Egyes üzleteikben van értékesítési korlát, de többségben vannak azok az egységek, ahol erre egyelőre nem volt szükség - közölte a CBA kommunikációs igazgatója. Fodor Attila hozzátette: a lakosság ellátását zavartalanul szeretnék biztosítani, ezért tartották szükségesnek limitálni a mennyiségeket azokban a boltokban, ahol felvásárlást tapasztaltak.

A mennyiségi korlátozás a CBA üzleteiben nem egységes, különböző limitek léptek életbe az adott vállalkozás döntésétől függően.

A Lidl Magyarország is azt közölte, hogy február 1-jétől mennyiségi korlátozást vezetett be az árstop hatálya alá eső élelmiszerekre. Az egyszerre megvásárolható termékek mennyiségének maximalizálását a vállalat a vásárlók érdekében hozta meg, hogy folyamatosan biztosítsa az áruellátást, elkerülve az egyéb kereskedői felvásárlás lehetőségét - jelezték.

A maximálisan megvásárolható mennyiség a Koronás kristálycukor és Belbake búzafinomliszt esetében 10-10 kilogramm, a 2,8 százalékos zsírtartalmú Pilos UHT tejnél 12 liter, a VitaD'or Napraforgó-étolaj esetében 10 liter - közölte a vállalat.

A Tesco Magyarország azt közölte, hogy áruházaiban a hatósági ár hatályba lépése után előfordulhat, hogy egyes hatósági ár alá tartozó termékek a 2021. október 15-i árnál is kedvezőbb áron lesznek megvásárolhatók. Ezekre vonatkozóan állítanak be limitet az egyszerre maximálisan megvásárolható mennyiségre. A normál háztartási mennyiség terméktől függően 5-12 darab.

Kedden, az árstop életbe lépésének napján semmilyen termékre nem vonatkozik mennyiségi korlátozás a Tescóban.

Az Aldi Magyarország azt közölte, hogy egyelőre vizsgálja a lehetőségét a hatósági áras termékek esetben egy esetleges mennyiségi korlátozás bevezetésének.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Auchan Magyarország minden vásárlót folyamatosan és megfelelően ki kíván szolgálni a hatósági áras termékekkel is, így szükségesnek látják az egyidőben vásárolható mennyiségek korlátozását. A vállalat úgy döntött, hogy szerdától mennyiségi korlátozást vezet be a hatósági árszabályozással érintett termékek esetében. Ennek értelmében a búzafinomliszt, a kristálycukor, a sertéslapocka, a csirkemell és a csirkefarhát esetében 12 kilogrammos, az olaj és a 2,8 százalékos tej esetében 12 literes korlátozásra számíthatnak a vásárlók - jelezte az áruházlánc.

Lesz-e felvásárlási láz?

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára korábban arról beszélt lapunknak, nem tilos mennyiségi korlátozást bevezetni, több piaci szereplő is vizsgálja a kérdést. Emlékeztetett arra is, hogy ilyenre a járvány korábbi szakaszaiban is volt már példa:

Ez azt a célt szolgálja, hogy a családi vásárlásokat biztonságosan ki tudják szolgálni, ne legyen túlzott felvásárlás, jusson mindenkinek az érintett termékekből

- mondta el.

Olvasóink szavazatai alapján azonban úgy tűnik, feleslegesen aggódnak a boltok a felvásárlási láz miatt. Még januárban kértük ki olvasóink véleményét, hogy terveznek-e nagyobb mennyiséget vásárolni olvasóink február 1 után az árstop által érintett termékekből. Több mint 80 százalékban Nem választ kaptunk. Az Igen-ek és Talán-ok együtt is mintegy 10,5 százalékot tesznek ki, és nagyjából 8 százaléka a válaszadóknak még nem is gondolkodott ezen:

Egyes elemzők szerint nem is a készlethiánytól tarthatnak a boltok, éppenhogy a vásárlásokat akarják felpörgetni a korlátozás bevezetésével. De hogyan vehetnék rá a vevőket azzal, hogy korlátoznak, hogy azok többet vásároljanak? A jelenség hátterében a pszichológiában jól ismert horgonyzási hatás áll. Hogy ez hogyan illeszthető rá a jelenlegi helyzetre, részletesen kifejtve ebben a cikkben olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem